ΡΕΓΓΙΝΑ ΒΑΡΤΖΕΛΗ: H «MAMA ΤΟΥ ΛΟΧΟΥ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Είναι ίσως το πιο… έμπιστο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ! Άλλωστε μια κοινή πορεία σχεδόν τριάντα χρόνων σε επαγγελματικό και φιλικό επίπεδο -που συνεχίζεται…- δεν είναι και λίγο. Είναι μια «δεμένη σχέση» και δοκιμασμένη. Αυτό κάνει άλλωστε πολλούς να κοιτάνε «με μισό μάτι» τη Ρεγγίνα Βάρτζελη, την αποκαλούμενη και «μαμά του λόχου», αφού είναι σήμερα διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με γραφείο μεσοτοιχία με τον γραμματέα της Κ.Ο Δ. Ρέππα (από την ίδια πόρτα μπαίνουν)!

Η Ρεγγίνα Βάρτζελη είναι ας πούμε σε κάποια σημεία κάτι σαν «ο… θηλυκός Λιβάνης» του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι το «μάτι και το αυτί του» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το πρόσωπο που συνδέει την Κοινοβουλευτική Ομάδα με τον πρόεδρο. Και μεταφέρει την πολιτική του βούληση για το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο Βουλής. Και φυσικά μετέχει σε όλες τις συσκέψεις. Όμως είναι και η παλαιότερη συνεργάτις του και όλοι οι υπόλοιποι «άνθρωποι του προέδρου» θεωρούνται κάτι «σαν παιδιά της». Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πολύ καλή προσωπική φιλική σχέση που διατηρεί με τον Γιώργο Παπανδρέου -κάνουν και παρέα εκτός δουλειάς- είναι προφανές ότι στα μάτια βουλευτών, στελεχών και άλλων μέσα στο ΠΑΣΟΚ την κάνει να φαντάζει «πολιτικά πανίσχυρη». Το γεγονός ότι δεν μιλάει ποτέ, δεν δίνει συνεντεύξεις, δεν αρθρογραφεί, δεν φωτογραφίζεται (παρά μόνο εάν είναι… ομαδική φωτογράφηση από κάποια συνεδρίαση), γιατί θεωρεί ότι ο ρόλος της είναι να προστατεύει τον Γιώργο Παπανδρέου και να υλοποιεί τις πολιτικές και τα οράματά του, ενώ δεν έχει η ίδια καμία απολύτως φιλοδοξία «αναρρίχησης» ή καριέρας στην πολιτική, δίνει λαβή στο να δημιουργηθεί ένας… μύθος γύρω από το πρόσωπο και το όνομά της, αλλά παράλληλα και πολλές ανακρίβειες και αντιπαλότητες.

Με τον Γιώργο Παπανδρέου γνωρίστηκαν ως…αντίπαλοι (κατά κάποιον τρόπο και με μια… άρνηση συνεργασίας, που θα πούμε στη συνέχεια). Η Κεφαλονίτισσα κ. Βάρτζελη, 57 χρονών σήμερα (έναν χρόνο διαφορά έχει με τον Γιώργο, που είναι μικρότερος), είναι μια δυναμική γυναίκα, αλλά καθόλου «φεμινίστρια» (με τον όρο που αποδίδουμε στις γυναίκες που φαντάζονται τη γυναίκα… κυριαρχική απέναντι στους άνδρες ή τον ρόλο που ήθελαν παλιά οι ΕΓΕς).

Επειδή δεν τη γνωρίζουν -και πώς άλλωστε, αφού δεν μιλάει ποτέ για τον εαυτό της- τη θεωρούν… απολίτικη, όπως και πολλούς άλλους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, κάτι που την εξοργίζει μερικές φορές… Δεν είναι μυστικό ότι λέγεται και γράφεται πως οι «άνθρωποι του προέδρου» ήρθαν από το… «πουθενά» και εμφανίζονται πολλές φορές σαν… άσχετοι με την πραγματική ζωή και την πολιτική (και επομένως οδηγούν σε… γκάφες τον Γιώργο). Κι όμως η Ρεγγίνα Βάρτζελη από τα 15 της ήταν στο φοιτητικό κίνημα και αργότερα στον επαγγελματικό συνδικαλισμό. Από τις καταλήψεις της Νομικής μέχρι την προεδρία των εργαζομένων στο ΝΜΤΣ, με ποσοστό 97% στις εκλογές! Δηλαδή από τους εργαζομένους στο υπουργείο Άμυνας την είχαν ψηφίσει, «δαγκωτό», ακόμη και οι δεξιοί, σε σκληρές και δύσκολες εποχές, μετά τη δικτατορία. Ως… επικεφαλής των συνδικαλιστών του υπουργείου Εξωτερικών τη γνώρισε ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν ένα φεγγάρι είχε ορισθεί υφυπουργός για τον Απόδημο Ελληνισμό, στις πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα. Τότε γινόταν η αναμόρφωση του οργανισμού του υπουργείου και η κ. Βάρτζελη (νομικός) είχε εντυπωσιάσει με τη συνδικαλιστική μαχητικότητά της το τότε επιτελείο του Γιώργου και κάποιος του πρότεινε να τη δει, γιατί τότε έψαχνε να στελεχώσει το γραφείο του. Όταν της είπε ότι θέλει να την εντάξει στο γραφείο του, εκείνη αρνήθηκε. Τότε απλώς την παρακάλεσε να μείνει σε μια σύσκεψη που ακολουθούσε με τους συνεργάτες του και στο τέλος της ανέθεσε μια δουλειά. Όταν ύστερα από δύο ημέρες την παρέδωσε ολοκληρωμένη, ο Γιώργος δεν την άφησε να φύγει και έκτοτε, όπου κι αν πάει, ό,τι κι αν κάνει, την έχει συνεχώς δίπλα του…

Εκτός από μια πολύ δύσκολη χρονιά για τη Ρεγγίνα Βάρτζελη. Όταν το 1996, ύστερα από τρία πολύ σκληρά και πικρά χρόνια άνισης μάχης με τον καρκίνο, «έφυγε» το μονάκριβό της παιδί. Εκείνα τα «πέτρινα χρόνια» του προσωπικού δράματος ο Γιώργος τής συμπαραστάθηκε σαν αδελφός. Του ζητούσε να φύγει, αλλά δεν την άφηνε.

Σήμερα η κ. Βάρτζελη ζει με τον άνδρα της (που είναι οδοντογιατρός, αλλά τον μισό χρόνο τον αφιερώνει στο… κυνήγι και το ψάρεμα) και την υιοθετημένη (όταν ήταν ενάμισι περίπου έτους, μετά τον θάνατο του παιδιού της) 10χρονη κορούλα τους.

Αφοσιωμένη εδώ και τριάντα περίπου χρόνια στον Γιώργο Παπανδρέου αναμένει να τον δει να υλοποιεί τα οράματά του για την Ελλάδα. Δεν κρύβει στις φιλικές της παρέες ότι αυτή η σχέση την άλλαξε και ως άνθρωπο. Άλλαξε τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα και τον κόσμο. Μπήκε στην ίδια «οπτική» προσέγγιση που έχει ο Γιώργος. Την «παγκοσμιοποιημένη» πλευρά των γεγονότων. Γνωρίζει ότι ο Γιώργος βαδίζει «βήμα με βήμα» και υλοποιεί κάθε φορά στο ακέραιο (ή τουλάχιστον προσπαθεί) ό,τι της ανατίθεται. Πολλές φορές της ζητάει κάτι και στις 2 το βράδυ και γνωρίζει ότι εάν δεν το υλοποιήσει «θα υπάρχει πρόβλημα αργότερα…».

Ποτέ δεν είδε τον Γιώργο «νευριασμένο», αλλά δείχνει να έχει την αίσθηση ότι «ο Γιώργος είναι πολύ σκληρός και δυνατός». Και αυτό φαίνεται (η αντοχή του και το μεγάλο του πείσμα) σύμφωνα με τις εκμυστηρεύσεις της, από το γεγονός ότι παρά τις μειωτικές και πολλές προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί όχι μόνο αντέχει αλλά και οδηγεί το ΠΑΣΟΚ προς τη νίκη.

Η ίδια αισθάνεται δικαιωμένη από την επιλογή της, νιώθει και ενεργεί σαν «μαμά όλου του λόχου» και να μη «χωρίζει» τους βουλευτές σε «προεδρικούς» ή και «βενιζελικούς» ή οτιδήποτε άλλο. Γι’ αυτό δέχεται και τα πυρά ακόμη και των υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου ότι δεν προωθεί σωστά τους… «Γεωργικούς»… Η ίδια όμως έχει αντίληψη του «όλου ΠΑΣΟΚ» και έτσι εκτιμά ότι πρέπει να «βαδίσει»(προφανώς έχει την έγκριση του Γιώργου, γιατί μιλάνε κάθε μέρα… και συνεργάζονται).

Η Ρεγγίνα Βάρτζελη προώθησε επίσης στην πράξη την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις προσλήψεις που έγιναν στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκαλώντας τις αντιδράσεις αυτών που ήθελαν προσλήψεις «δικών μας παιδιών». Όταν δηλαδή η Κοινοβουλευτική Ομάδα ζήτησε οκτώ επιστημονικούς συνεργάτες, η κ. Βάρτζελη είπε ότι θα γίνει «διαγωνισμός» και θα ορισθεί μια επιτροπή που θα αξιολογήσει «βιογραφικά» και υποψηφίους που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Πράγματι έτσι και έγινε και τελικά οι προσλήψεις κρίθηκαν απολύτως σωστές και ο τρόπος επιλογής δικαιώθηκε στην πράξη. Το μοντέλο λοιπόν της αξιοκρατίας παντού είναι κάτι που ήδη προσπαθεί να το κάνει πράξη… Βέβαια αναγνωρίζει ότι η υλοποίηση του συνθήματος «Γιώργο άλλαξέ τα όλα» έγινε με λάθος ρυθμούς, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουν αλλάξει και πολλά, ενώ δοκιμάστηκε και η συνοχή του ΠΑΣΟΚ….

Η Ρεγγίνα Βάρτζελη κάθε άλλο λοιπόν παρά «απολιτίκ» είναι. Απλώς δεν έχει άλλες φιλοδοξίες πέρα από την υλοποίηση των στόχων του Γιώργου Παπανδρέου. Η σχέση της με τα… χρήματα δεν είναι καλή και δεν δέχεται ούτε θα δεχθεί στο μέλλον να έχει τη διαχείριση οποιωνδήποτε θεμάτων με οικονομικό «περιεχόμενο». Άλλωστε, όπως λέει και στις φίλες της, «στο σπίτι και στα λεφτά μας κουμάντο κάνει ο άνδρας μου». Και οι δύο πάντως είναι «μποέμ» τύποι και αρκούνται στα χρήματα που βγάζουν, αφού τους επιτρέπουν να κάνουν τη ζωή που θέλουν. Όπως έλεγε κάπου, «εάν θέλαμε παραπάνω λεφτά, δεν θα έκλεινε το ιατρείο του ο άνδρας μου να πηγαίνει για… κυνήγι, θα δούλευε μέρα νύχτα…».

Τους αρέσουν τα ταξίδια και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν επιλέγουν σταθερά το ίδιο μέρος για διακοπές, ούτε έχουν εξοχικό. Και τον τόπο που επισκέπτονται τον γυρίζουν από άκρη σε άκρη για να γεύονται όλες τις μυρωδιές του. Η αναζήτηση είναι στο αίμα τους…

Άλλωστε ως διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου και ως διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -με τόσους βουλευτές ανά την Ελλάδα- είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει πολύ καλά τη χώρα (αλλά και πολλές άλλες χώρες). Και αυτή η γνώση πάντα είναι πολύτιμη σε τέτοιες θέσεις.

Όταν τη ρωτάει κανείς τι αρνητικό νιώθει ότι βρίσκουν οι άλλοι στην επαγγελματική της λειτουργία δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου, χαμογελάει και λέει ότι της χρεώνουν «όλα τα στραβά και ανάποδα που πιστεύουν ότι υφίστανται από τον πρόεδρο». Έχει πλήρη επίγνωση ότι είναι η… ασπίδα του προέδρου και στην προκειμένη περίπτωση ο ρόλος του αλεξικέραυνου (για να προστατευτεί ο Γιώργος) είναι αποδεκτός και τον υλοποιεί στο ακέραιο. Άρα αντιλαμβάνεται και κατανοεί τις επιθέσεις που δέχεται από όσους νιώθουν ότι αδικούνται από τον Γιώργο ή εκτιμούν ότι κάτι δεν κάνει καλά…

Γνωρίζει ότι η… δικαίωσή της θα έρθει… πολύ αργότερα. Ίσως όταν θα φύγει από την πολιτική. Όταν πλέον χωρίς συμφέροντα ή πάθη θα μπορούν να δουν την πραγματική της συμβολή σε ό,τι γίνεται σήμερα από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Γιατί πάντα οι άνθρωποι-σκιές των προέδρων έχουν αυτόν τον ρόλο. Είναι έτοιμοι «και να θυσιαστούν» για τον αρχηγό τους. Υποτάσσουν καθετί προσωπικό στις ανάγκες υλοποίησης των σχεδίων του αρχηγού τους. Και προφανώς αποδέχονται και τα… χτυπήματα (ενίοτε και κάτω από τη μέση).

Το δυστύχημα για τους φίλους της είναι ότι δεν κάνει «ρουσφέτια». Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι δεν έχει κάνει ούτε μία μετάθεση φαντάρου στο όνομα του Γιώργου… (όλα αυτά τα χρόνια). Ούτε ποτέ θέλει να σκεφθεί ο Γιώργος γι’ αυτήν ότι χρησιμοποιεί την όποια θέση της εμπιστεύτηκε για να κάνει κάτι δικό της… Με αποτέλεσμα, πολλοί φίλοι, συγγενείς κ.λπ. να… έχουν απογοητευτεί… Ήταν και είναι μια συνειδητή προσωπική, πολιτική και επαγγελματική απόφαση. Και όποιου του αρέσει…

Γελάει όταν της λένε ότι κάνει «συνδικαλισμό για τους βουλευτές» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά η ίδια νιώθει «στρατιώτης του προέδρου στην πρώτη γραμμή». Στόχος της και ελπίδα της είναι να δει πλέον τον Γιώργο πρωθυπουργό και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ… πολύ περισσότερους. Εάν τη ρωτήσει κάποιος, «στην κυβέρνηση του Γιώργου, ποιος θα είναι ο ρόλος σας;», η απάντησή της είναι απλή: «Ρωτήστε τον πρόεδρο…».

Το βέβαιο είναι ότι η Ρεγγίνα Βάρτζελη ήταν, είναι και θα είναι φίλη και έμπιστη συνεργάτις του Γιώργου Παπανδρέου. Ό,τι και να γίνει…


Σχολιάστε εδώ