ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ: ΦΛΕΡΤ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΑΜΟΣ

Η συνάντηση Παπανδρέου – Αλαβάνου την Παρασκευή αργά το μεσημέρι έγινε σε μια καθοριστική στιγμή για τις πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική σκηνή.

Η πρώτη γεύση που άφησε η συνάντηση Γ. Παπανδρέου – Α. Αλαβάνου, είναι μεν ότι έγινε σε καλό και θετικό κλίμα, όμως το νόημα ήταν «σας φλερτάρουμε, αλλά δεν σας παντρευόμαστε». Πρακτικά απέφυγαν να δηλώσουν ή να δώσουν την εντύπωση κεντρικής πολιτικής σύγκλισης ή συνεργασίας, επισημαίνοντας απλά πως υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας και συμπόρευσης σε επιμέρους θέματα.

Στη συνάντηση επομένως βολιδοσκόπησαν και οι δυο ποιες είναι οι δυνατότητές τους να στηρίξουν από κοινού πολιτικές εξόδου από την κρίση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ΣΥΝ θα δώσει λευκή επιταγή στο ΠΑΣΟΚ ή θα στηρίξει την κυβέρνησή του. Οι δημόσιες δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, περί της δυνατότητας για συνεργασία σε επιμέρους θέματα όπως η ασφάλεια και η νεολαία, δείχνουν μόνο το θετικό κλίμα της συνομιλίας και δεν μπορούν να συναχθούν από αυτές ουσιαστικά συμπεράσματα. Δείχνουν όμως ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις, όπως και μια επικοινωνία όποτε κριθεί απαραίτητη.

Αν και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως υπάρχουν διαφορές σε σημαντικά θέματα που δεν επιτρέπουν ευρύτερη συνεργασία, ωστόσο σημείωσε πως σε ορισμένα ζητήματα υπάρχει κοινή προσέγγιση και ότι «είμαστε έτοιμοι για κοινές δραστηριότητες». Ο κ. Παπανδρέου, από την άλλη, σημείωσε σε δηλώσεις του πως «υπάρχουν θέματα σύγκλισης και ώριμα για πρωτοβουλίες» και πρόσθεσε ότι το Κίνημα θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τα θέματα της λειτουργίας της Αστυνομίας.

«Οι προγραμματικές διαφορές μας σε σημαντικά θέματα δεν επιτρέπουν την ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στους δύο χώρους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «ειλικρινή» τη συζήτηση και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και η οικονομική κρίση που ζει η Ελλάδα, αλλά και η επερχόμενη κρίση στην οποία μπαίνει ανοχύρωτη η χώρα, λόγω της πολιτικής της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι από αυτές αναδεικνύεται και μια νέα γενιά αγροτών, με θετική προοπτική για τον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων στον αγροτικό τομέα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραπομπή νέων σε δίκες με βάση τον «τρομονόμο», ενώ αναφέρθηκε στα θέματα της χρηματοδότησης της παιδείας, των εισαγωγικών εξετάσεων, της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων των νέων και της στήριξης των εκπαιδευτικών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε λέγοντας ότι προσβλέπει στη συνέχιση τέτοιων συζητήσεων και στο μέλλον.

Ο Α. Αλαβάνος χαρακτήρισε τη συζήτηση «ειλικρινή, με την έννοια ότι εντοπίσαμε διαφορές, αλλά και συγκλίσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε» και σημείωσε ότι δίπλα στο κύριο θέμα της ατζέντας, που ήταν τα ζητήματα της νέας γενιάς και ειδικότερα της εκπαίδευσης, συζητήθηκε επίσης η οικονομική κρίση, η πολιτική κατάσταση και οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της νεολαίας, όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, έθεσε τα ζητήματα της χρηματοδότησης της παιδείας, της στήριξης των εκπαιδευτικών, της αλλαγής του νόμου πλαισίου, της απαγόρευσης λειτουργίας των ΚΕΣ που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, γιατί παραβιάζουν το άρθρο 16, το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, το ζήτημα της ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ, καθώς και το ζήτημα της λειτουργίας της Αστυνομίας, έτσι όπως αυτό αναδείχθηκε μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Επίσης, ο κ. Αλαβάνος έθεσε το ζήτημα της κατάργησης του αντιτρομοκρατικού νόμου, αλλά και της αγοράς εργασίας για τους νέους.

«Σε αυτούς τους στόχους και σε άλλους που δεν σας αναφέρω τώρα, στο βαθμό που υπάρχει κοινή προσέγγιση, είμαστε έτοιμοι για κοινές δραστηριότητες και με το ΠΑΣΟΚ και με άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος.


Σχολιάστε εδώ