Ο κομματικός έλεγχος δημιουργεί τον φαύλο κύκλο στη δημόσια διοίκηση
Εν όψει εκλογών, τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να καταθέσουν σαφείς και δεσμευτικές προτάσεις, ενώ είναι απαραίτητο το συνδικαλιστικό κίνημα να παρέμβει για να εξαλειφθεί κάθε εστία διαφθοράς στο Δημόσιο! Άμεση είναι και η ανάγκη να σταματήσει ο κομματικός έλεγχος της δημόσιας διοίκησης.
Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο κ. Κώστας Παπαντωνίου, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και επικεφαλής της Επιτροπής της ΟΚΕ που εκπόνησε πλήρες σχέδιο για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Το «πόρισμα» (διακομματικό και ομόφωνο) βρίσκεται ήδη στα χέρια του αρμοδίου υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου, στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων της χώρας και στους κοινωνικούς φορείς.
Ο κ. Παπαντωνίου απαντά ως εξής στις σχετικές ερωτήσεις μας:
• Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) της Ελλάδος εξέδωσε γνώμη για τη δημόσια διοίκηση. Ποιο είναι το πλαίσιο και ποιο είναι το επόμενο βήμα;
– Έγινε επιτέλους το πρώτο βήμα κοινωνικής συνεννόησης για τη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα. Οι κοινωνικοί φορείς που αποτελούν την ΟΚΕ αποφάσισαν ομόφωνα σε μια σειρά βασικών ζητημάτων, που έχουν σχέση με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, με τον προγραμματισμό, τον έλεγχο, την αξιολόγηση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την προσβασιμότητα, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τη διαφάνεια, τις πελατειακές σχέσεις, την αποτελεσματικότητα και κυρίως τη σχέση της πολιτικής εξουσίας με τη δημόσια διοίκηση και τις επιπτώσεις αυτής της σχέσης στη λειτουργία της. Το επόμενο βήμα θα είναι αυτή η πρόταση-πλαίσιο να μπει σε μια διαδικασία κοινωνικού διαλόγου με τη συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων και άλλων φορέων, με στόχο μια κοινωνική συμφωνία για την πραγματική ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.
• Θα βοηθήσει η απόφαση αυτή ή θα εμπλακεί στις κομματικές αντιπαραθέσεις πριν από τις Ευρωεκλογές;
– Είναι γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή συμπίπτει με μια δύσκολη πολιτική συγκυρία. Οι κομματικές αντιπαραθέσεις θα οξυνθούν. Οι ευρωεκλογές και οι πολιτικές σκοπιμότητες που απορρέουν από αυτές μπορεί στην πράξη να δημιουργήσουν προβλήματα. Είναι σαφές όμως ότι τα βασικά χαρακτηριστικά, η περιγραφή των αδυναμιών και οι προτεινόμενες πολιτικές για τη δημόσια διοίκηση, θα οδηγήσουν τα κόμματα μπροστά στις εκλογικές διαδικασίες να καταθέσουν πιο ευδιάκριτα, πιο δεσμευτικά, πιο εξειδικευμένα τις δικές τους πολιτικές προτάσεις.
• Ποια είναι η άποψή σας για τη διαφθορά στο Δημόσιο και πώς μπορεί να καταπολεμηθεί;
– Χωρίς καμιά διάθεση γενίκευσης αλλά ούτε αγνόησης της πραγματικότητας, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε ότι δυστυχώς σε ορισμένα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης υπάρχουν εστίες διαφθοράς και αδιαφάνειας. Ο τρόπος λειτουργίας της κρατικής μηχανής, οι διαδικασίες ελέγχου της δημοσιονομικής διαχείρισης, η ανάπτυξη συνείδησης συναλλαγής μεταξύ του πολίτη και των δημοσίων υπηρεσιών έχει δημιουργήσει το φαινόμενο. Το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να κινηθεί δυναμικά, χωρίς συμβιβασμούς, για να εξαλείψει κάθε εστία διαφθοράς. Ένα πρώτο μέτρο θα ήταν η εφαρμογή αυστηρών πειθαρχικών κυρώσεων σε όσους παρανομούν και η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για τους δημοσίους υπαλλήλους στη φορολογική τους δήλωση. Η διοίκηση πρέπει να εξασφαλίζει για λόγους διαφάνειας τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα των αποφάσεών της και να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών για τη γνώση των εγγράφων που τους αφορούν.
• Από τι κυρίως χαρακτηρίζεται σήμερα η δημόσια διοίκηση;
– Η δημόσια διοίκηση χαρακτηρίζεται σήμερα από έντονο κομματικό έλεγχο στη λειτουργία της, που δημιουργεί φαύλους κύκλους και πελατειακή επιρροή σε όλη την ιεραρχία από την πρόσληψη έως την τήρηση της νομιμότητας. Από την αξιοκρατία έως τη διαδικασία των εσωτερικών ελέγχων. Δεν έχει θεσμική μνήμη και συνέχεια. Η κάθε κυβέρνηση θεωρεί ως λάφυρο τη δημόσια διοίκηση. Ακόμα και η αλλαγή υπουργού της ίδιας κυβέρνησης δημιουργεί πρόβλημα συνέχειας. Λαφυραγωγούνται οι θέσεις και τα αξιώματα. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αυτοτέλεια στη λειτουργία της. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πιεσμένοι ανάμεσα στις δίκαιες απαιτήσεις του πολίτη και τις πελατειακές απαιτήσεις της κυβερνητικής εξουσίας.