Ο Δαίμονας των Δημαρχείων

Ομολογώ ότι είχε πολύ κόσμο και υπήρχε έντονη αισιοδοξία ότι η παράταξη έχει μπει δυνατά στη διεκδίκηση του δήμου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Αυτό πάντως που πρέπει να σημειώσω είναι ότι ο επικεφαλής φίλτατος Παναγιώτης έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, για μία ακόμη φορά. Η ορχήστρα επώνυμου τραγουδιστή και ένας μπουφές με λαχταριστούς μεζέδες για να φάνε χίλιοι νοματαίοι, στοιχίζουν ακριβά. Τα παίζει όλα για όλα ο Κόνσουλας, για τελευταία φορά. Για να δούμε, ο Χαρδαλιάς δεν είναι εύκολος αντίπαλος.

*** Ωραίο κι αυτό, ο Δήμος Παπάγου νοίκιασε για κυλικείο έναν χώρο σε κτίριο που του ανήκει, πίσω από το γήπεδο. Η μισθώτρια έμαθα ότι προχθές κατέθεσε αγωγή κατά του δήμου και ζητάει 130.000 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη. Έψαξα και έμαθα λοιπόν τι συνέβη. Το κυλικείο νοικιάστηκε το 2004, αλλά ο δήμος δεν της έδωσε ποτέ άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα κάθε μέρα οι αρμόδιες υπηρεσίες που την έλεγχαν να την πλακώνουν στις μηνύσεις και τελικά το μαγαζί να οδηγηθεί σε κλείσιμο. Ο δήμος όμως, παρά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, βρήκε άλλον εκμισθωτή. Κάτι δεν πάει καλά μ’ αυτήν την ιστορία. Πώς είναι δυνατόν να μην μπορούσε να πάρει άδεια η προηγούμενη εκμισθώτρια και να μπορεί ο νέος εκμισθωτής;

*** Κέντρο εικαστικών τεχνών δημιουργήθηκε στον Δήμο Φιλοθέης, με την ονομασία «Γεώργιος Καρύδης». Το ακίνητο παραχωρήθηκε στον δήμο από τον αείμνηστο Γιώργο Καρύδη. Πρόεδρος του ιδρύματος ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος Φιλοθέης Νίκος Παχύλης. Το ΔΣ θα αποτελείται από έξι άτομα. Τέσσερις από την πλειοψηφία του δήμου, έναν από τη μειοψηφία και έναν ιδιώτη. Η παρουσίαση νέων καλλιτεχνών, η εικαστική παιδεία και κάθε άλλη παρόμοια δραστηριότητα θα είναι ο σκοπός του κέντρου. Πάντα είναι χρήσιμα κάτι τέτοια.

*** Με απόφαση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεώργιου Σκούρτη, διατάχθηκε έκτακτος κατασταλτικός διαχειριστικός έλεγχος στον Δήμο Καλυβίων Αττικής, που θα ξεκινάει από το 1999. Είναι βέβαιο ότι οι επιθεωρητές ψάχνουν κάτι συγκεκριμένο. Ποτέ δεν έχει γίνει έλεγχος και μάλιστα έκτακτος για τόσο παλιά έτη. Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο 10/11/08-ΑΠ339 ο έλεγχος άρχισε στις 15/11/08 από τους επιθεωρητές Μαρία Λαμπίρη, Άννα Ανδριοπούλου και Βασίλη Καραμανώλη. Σύμφωνα με την εντολή, ο έλεγχος θα πρέπει να έχει τελειώσει έως τις 30/4/09. Επειδή μου φάνηκε παράξενο, όσο μπόρεσα να ψάξω, μου είπαν ότι ο έλεγχος ξεκινάει ύστερα από καταγγελίες της τουριστικής εταιρείας Αττικός Ήλιος ΑΕ. Θα έχουμε το πόρισμα πριν το μάθει ο δήμαρχος. Υπομονή.

*** Επανεξελέγη πρόεδρος του διαδημοτικού κοιμητηρίου στο Σχιστό ο δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας και πρώην βουλευτής Κανέλος Λάλος. Οι δήμοι της περιοχής Πειραιά και δυτικής Αττικής έχουν δημιουργήσει έναν σύνδεσμο που εποπτεύει τη λειτουργία του κοιμητηρίου, που ομολογουμένως έχει δώσει λύση στην τεράστια έλλειψη χώρων ταφής στην ευρύτερη περιοχή. Τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου: Παρασκευόπουλος, Αβραμίδης, Πατσιλινάκος.

*** Οι βαριές κουβέντες του παρελθόντος, που είχαν ανταλλάξει αναμεταξύ τους, φαίνεται ότι μπροστά στον στόχο της καρέκλας του δημαρχιακού θώκου ξεχνιούνται εύκολα. Οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο Βούλας, που έχουν επικεφαλής τους Αποστολάκο και Τσιριγώτη, ανακοίνωσαν κοινή κάθοδο στις επικείμενες εκλογές. Στην ουσία η Ηλέκτρα Τσιριγώτη, εκτός από τον εαυτό της, δεν διαθέτει καμία άλλη δυναμική. Με τα λεφτά του συζύγου δουλεύει το μαγαζί που λέγεται παράταξη. Δεν κερδίζονται έτσι οι εκλογές, συντρόφια. Ο νυν τοπάρχης πάντως Μάντεσης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, όπως δήλωσε ο ίδιος. Στον γαλάζιο δήμο έχουν υποτιμήσει την παρουσία, τις «κρυφές δυνάμεις» που υπάρχουν στο δημοτικό συμβούλιο και λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.

*** Το δημοτικό συμβούλιο Πετρούπολης ενέκρινε την παράταση του δημοτικού αναψυκτηρίου «Terra Petra» για άλλα τέσσερα χρόνια, μέχρι να λήξει το χρονικό περιθώριο της μίσθωσης των 16 χρόνων. Η σύμβαση είχε λήξει από τις 24/4/08. Το ενοίκιο που πληρώνει ο εκμισθωτής είναι 10.000 ευρώ τον μήνα. Στο δημοτικό συμβούλιο έγινε μάχη, αφού οι δύο πρώην συνεταίροι, Βερούλης και Κλουκίνας, είναι στα μαχαίρια και έχει γίνει μεταξύ τους μια εμπορική αλχημεία που δεν μπορεί να βγάλει κανείς άκρη. Σε άλλο όνομα είναι η άδεια, άλλος συμμετέχει στην εταιρεία εκμετάλλευσης και άλλος τελικά εισπράττει από το ταμείο. Επί της ουσίας πάντως, όπως μου λένε, κανένα δημοτικό αναψυκτήριο δεν έχει μισθωθεί ως εμπορική χρήση. Αυτό εκμεταλλεύεται ο διαχειριστής και νομικά μπορεί να εξαντλήσει τη διάρκεια των 16 ετών. Μια καραμπινάτη παρανομία που έγινε πριν από πολλά χρόνια. Το ενοίκιο πάντως που πληρώνει το συγκεκριμένο μαγαζί είναι ψίχουλα. Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εάν προσφύγει κάποιος που έχει έννομο συμφέρον, είναι βέβαιο ότι θα την προσβάλει, όπως μου λέει δικηγόρος που ασχολείται με ζητήματα αυτοδιοίκησης.

*** Ενδοπαραταξιακό απολογισμό έκανε πριν από λίγες ημέρες ο τοπάρχης Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης. Σε μια μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου, μπροστά σε πολίτες αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο Νικόλας ξεκαθάρισε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος βάζοντας φρένο σε διάφορους ψιθύρους που κυκλοφορούσαν. Εκεί μάθαμε ότι έχει γίνει μελέτη σκοπιμότητας για την υπογειοποίηση της λεωφόρου Κηφισίας, κατά το μέρος που διασχίζει την Κηφισιά. Συγκεκριμένα η απόσταση της υπογειοποίησης καλύπτει από το ΚΑΤ μέχρι τη διασταύρωση Χαριλάου Τρικούπη. Εάν συμβεί αυτό, τότε θα μιλάμε για το πιο μεγαλόπνοο σχέδιο που έχει γίνει ποτέ στην Κηφισιά.

*** Η απαξίωση της λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων δεν γίνεται από αόρατες δυνάμεις αλλά από τη συμπεριφορά των συμβούλων. Πριν από λίγες ημέρες έγινε η συζήτηση του προϋπολογισμού στον Δήμο Ν. Ηρακλείου. Κάποια στιγμή, μέσα στην αίθουσα του συμβουλίου φάνηκε ένας τύπος που κρατούσε πέντε πίτσες. Σε μηδέν χρόνο απλώθηκαν πάνω στο τραπέζι και μαζί με τα απαραίτητα αναψυκτικά η συνεδρίαση μετατράπηκε σε ταβέρνα. Την παραγγελία είχε κάνει ο σύμβουλος Στέφανος Λεζγής. Ζήλεψε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο Μαστοράκος, και να άλλες τόσες πίτσες. Σάλτσες και λερωμένα πουκάμισα ήταν ο απόηχος μιας εικόνας που μόνο απαξίωση προσδίδει σ’ ένα σώμα δημοτικών συμβούλων. Κανείς δεν φταίει για ό,τι του καταλογίζουν. Μόνο αυτός που τα δημιουργεί.

*** Είχαμε τους άλλους, αποκτήσαμε τώρα και τον δήμαρχο Πεύκης Γιάννη Θεοδωρακόπουλο. Τι εννοώ; Κάθε επίσκεψη που κάνει σε υπουργείο ή δημόσιο φορέα τον τελευταίο καιρό κουβαλάει μαζί του και φωτογράφο για να απαθανατίζει τη συνάντηση. Γιατί δήμαρχέ μου; Η ουσία είναι η κουβέντα να έχει νόημα και να κερδίζει κάτι ο δήμος. Δεν μας ενδιαφέρει η απόδειξη της συνάντησης. Φαίνεται όμως ότι αυτό κρύβει μια άλλη αλήθεια. Ο συνδυασμός που διοικεί τον δήμο αντιμετωπίζει με έντονη αμφισβήτηση πολλές πρακτικές του δημάρχου, οι οποίες έχουν εκθέσει τον δήμο. Ο δήμαρχος για να δείξει ότι τρέχει δεξιά και αριστερά φωτογραφίζεται με όποιον συναντιέται. Επειδή έχω προσωπική άποψη, να σας πω ότι ο τοπάρχης Ιωάννης είναι σεμνός και ηθικός άνθρωπος. Δυστυχώς δεν του βγήκε το νέο μετερίζι με το οποίο αποφάσισε να ασχοληθεί.

*** Γκρίνιες και φαγωμάρα επικρατεί στη διοίκηση του Δήμου Αιγάλεω εξαιτίας της σύγκρουσης που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις μεταξύ του δημάρχου και της ΠΑΕ Αιγάλεω. Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος προσπαθεί να αποκοπεί εντελώς από τη διοίκηση της ομάδας, αφού, όπως λέει, του χαλάει το προφίλ, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς τη στήριξη της ομάδας δεν θα ήταν δήμαρχος. Από την άλλη πλευρά, οι νέες αντιδημαρχίες έδειξαν ότι ο τοπάρχης έχει τους μόνιμους αντιδημάρχους και κάποιοι άλλοι απλώς κουβαλάνε νερό για να πίνουν οι υπόλοιποι. Ήρθε και η δημοσκόπηση της Βʼ Αθηνών που δείχνει ότι το Αιγάλεω περνάει στο ΠΑΣΟΚ και η μουρμούρα κορυφώθηκε.

*** Πάρτι ετοιμάζουν να κάνουν με προσλήψεις διάρκειας δεκαοχτώ μηνών όλοι οι δήμοι της Αττικής. Σύμφωνα με πρόγραμμα του υπουργείου Απασχόλησης, τουλάχιστον 15.000 άτομα, άνεργοι, θα βρουν δουλειά σε δήμους. Το μισό ημερομίσθιο θα το πληρώνει ο ΟΑΕΔ και το άλλο μισό ο δήμος. Περιττό να σας πω ότι προτεραιότητα θα έχουν οι γαλάζιοι τοπάρχες, μπας και πάρουν καμία ψήφο και γλιτώσουν τη συντριβή που έρχεται. Σε καμιά δεκαριά ημέρες θ’ αρχίσουν τα πρώτα κύματα. Τρέξτε συντρόφια. Ούτε διαγωνισμοί ούτε τίποτα. Έγγραφα σε τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ χρειάζονται μόνο.

*** Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το περασμένο φύλλο της εφημερίδας μας, που γράφαμε ότι ο νεοκλεγείς πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στο Μαρούσι Μάριος Μαραγκάκης ξεκίνησε… στραβά τη θητεία του, και δημιουργήθηκε και νέο επεισόδιο, πολύ πιο σοβαρό αυτήν τη φορά, στο τελευταίο συμβούλιο. Συγκεκριμένα, αφού ο κ. Μαραγκάκης ήρθε σε φραστική κόντρα με πολλούς δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, έφτασε στο σημείο, με τρόπο άκομψο, να αφαιρέσει τον λόγο από τον δημοτικό σύμβουλο Στέφανο Τσιπουράκη και τον αντιδήμαρχο Νώντα Γαρδέλη, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να ηλεκτριστεί επικίνδυνα και να ακουστούν πολλές κατηγορίες και σχόλια σε βάρος του. Το επεισόδιο έληξε με την αποχώρηση του αντιδημάρχου Νώντα Γαρδέλη, ο οποίος με τη φράση «αίσχος» κατήγγειλε στον δήμαρχο την απαράδεκτη συμπεριφορά του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

*** Δυναμικά πρόκειται να διεκδικήσει ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης το δικαίωμα να χρησιμοποιούν οι αθλητικοί σύλλογοι της πόλης το βοηθητικό γήπεδο του ΟΚΑΝΑ. Μαζί με παράγοντες και αθλητές των συλλόγων αυτών, προγραμματίζει μια σειρά από ενέργειες, που φτάνουν ακόμη και στην κατάληψη των αθλητικών εγκαταστάσεων. Στις πρωτοβουλίες αυτές έχει την ενεργό στήριξη των κατοίκων.

*** Σε ειδική τελετή που έγινε στις 23 Ιανουαρίου του 2009 στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ, το Βραβείο Αειφορίας για το έτος 2008 απονεμήθηκε στον Δήμο Μήλου. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 30.000 ευρώ, παρέδωσε στον δήμαρχο του νησιού η Αλεξάνδρα Προκοπίου, σύζυγος του χορηγού-επιχειρηματία Γεώργιου Προκοπίου, ο οποίος το αθλοθέτησε το 2007. Η Μήλος διακρίθηκε για δράσεις προς την αειφορία, ειδικότερα αφαλάτωση με χρήση ανεμογεννητριών, βιολογική επεξεργασία λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση για άρδευση, μελέτη για ίδρυση γεωπάρκου, προστασία του κρίνου της θάλασσας και εκπόνηση Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης. Το περυσινό βραβείο δόθηκε στην Κέα, μετά από αξιολόγηση που έκανε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για δράσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2007.

Εξορκιστής

ΥΓ.: Πολλές φορές αναρωτιέμαι εάν υπάρχει περιθώριο να αλλάξει κάτι σ’ αυτόν τον τόπο. Ξυπνάς το πρωί και ντρέπεσαι να ανοίξεις τα μάτια σου. Εκεί μας κατάντησαν οι σωτήρες του έθνους. Α, να μην ξεχάσω. Ο Θεμιστοκλής ξεκίνησε μαθήματα νομιμοποίησης και τρόπου μεταφοράς μαύρων σακουλών με πακετάκια. Ο καλύτερος δάσκαλος. Το πτυχίο το υπογράφει ο κύριος «σεμνά και ταπεινά».


Σχολιάστε εδώ