Ο αγώνας για τη διάσωση του Αιγαίου θα είναι μακροχρόνιος και διμέτωπος

Όταν φοιτούσα το 1968 στη σχολή Πολέμου Αεροπορίας στο Τατόι, στα διπλωματικά θέματα είχαμε έναν έμπειρο βετεράνο διπλωμάτη, ονόματι Δασκαλάκη. Αυτός μας εμπιστεύθηκε στο τελευταίο μάθημα (διότι μετά πέθανε ξαφνικά) το εξής σημαδιακό μήνυμα: «Σας αφήνω σαν τελευταία υποθήκη ότι προσεχώς θα δοθεί η “μάχη του Αιγαίου” (και τότε δεν είχε καν τεθεί θέμα Αιγαίου εκ μέρους της Τουρκίας). Αυτή θα είναι η μάχη των μαχών για τον Ελληνισμό. Σκληρή, μακροχρόνια και μοιραία γι’ αυτόν που θα τη χάσει. Τη μάχη θα κερδίσει ο πιο ισχυρός στον αέρα και στη θάλασσα. Στο Αιγαίο δεν μπορεί να είναι δύο αφεντικά. Ένας τελικά θα επικρατήσει ένθεν και ένθεν του Αιγαίου. Κοιτάξτε να ενισχύσετε την εθνική άμυνα, ώστε εμείς να είμαστε οι νικητές, διότι διαφορετικά θα γίνουμε υποτελείς της Τουρκίας».

Έχουν συνειδητοποιήσει τη «μάχη του Αιγαίου» οι ηγεσίες μας; Η Τουρκία τη διεξάγει με επιμονή, προοπτική και συνέπεια. Εμείς δυστυχώς την έχουμε εναποθέσει σε ελάχιστους ηρωικούς αεροπόρους, ναύτες και ολιγάριθμους μαχητές των Ενόπλων μας Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος;

Κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να υπήρχε μόνιμο ειδικό επιτελείο (εξ όλων των υπουργείων) το οποίο να συντονίζει τη «μάχη του Αιγαίου» ως την τελική επικράτηση του Ελληνισμού στην αμφισβητούμενη θάλασσά μας.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης


Σχολιάστε εδώ