Οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ έχουν τον λόγο

> Να διερευνηθεί ο ρόλος και η στάση του κ. Προβόπουλου στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου την εποχή που ήταν πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής (Μ. Καρχιμάκης, Γρ. Νιώτης, Μ. Μπόλαρης, Γ. Δριβελέγκας, Γ. Παπαγεωργίου, Γ. Πεταλωτής, Ντ. Ρόβλιας και Θ. Τζάκρη). Όπως καταγγέλλουν, στα τέλη του 2005 θυγατρική του Ομίλου της Εμπορικής που είχε συσταθεί για να αξιοποιήσει επενδυτικά ένα συγκεκριμένο ακίνητο στον Κολωνό 1.325,15 τ.μ., το οποίο είχε αγοραστεί το 2003 από την Εμπορική Τράπεζα, πούλησε το ακίνητο αυτό στη Μονή Βατοπεδίου έναντι 2.000.000 ευρώ , η οποία το πλήρωσε με χρήματα της ίδιας της Εμπορικής Τράπεζας, βάσει ευνοϊκού δανείου που της χορήγησε η τελευταία, και τελικά το μεταπώλησε σε τρίτη κατασκευαστική εταιρεία εισπράττοντας τη διαφορά που ανέρχεται σε 215.000 ευρώ, σύμφωνα με το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα. Υπενθυμίζουν ότι στη συγκεκριμένη τράπεζα, η Μονή Βατοπεδίου από τα μέσα του 2006 μέχρι το 2008 εμφανίζεται να κατέθεσε σε «πακέτα», που έφθασαν ακόμα και τα 10.000.000 ευρώ το ένα, το συνολικό ποσό των 57.633.066 ευρώ σε μετρητά. Τονίζουν μάλιστα ότι έγιναν καταθέσεις 28.700.000 ευρώ μέσα σε 2 μόλις μήνες και τα 20.000.000 ευρώ σε 3 μόλις μέρες, χωρίς να προκύπτει ότι έχει κινηθεί κανένας από τους νόμιμους ελέγχους για την προέλευση και τη διακίνηση των τεράστιων αυτών ποσών.

> Με παρεμβάσεις της κυβέρνησης προς τη Δικαιοσύνη επιχειρείται συγκάλυψη του σκανδάλου της απαγωγής των Πακιστανών καταγγέλλουν 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Ντίνο Ρόβλια. Εξηγούν ότι παρά τις αποκαλύψεις, κρίσιμοι μάρτυρες για μια τόσο σοβαρή υπόθεση, που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη λειτουργία του πολιτεύματος στη χώρα μας, παρότι σύμφωνα με δημοσιεύματα προτίθονταν, ουδέποτε εκλήθησαν να καταθέσουν. Οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης ποια είναι η πορεία της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης αυτής.

> Για καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του ΟΣΕ στην Ανατολική Πελοπόννησο εγκαλεί τον υπουργό Μεταφορών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Αναφέρεται σε δέσμευση του υπουργείου ότι τα έργα θα είχαν ολοκληρωθεί εντός του 2007 και τονίζει ότι αν και έχει παρέλθει πάνω από ένας χρόνος, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ανατολικής Πελοποννήσου παραμένει κλειστό.

> Σχετικά με τον νέο ενιαίο συγκοινωνιακό χάρτη της Αττικής, ο οποίος «θα διαμόρφωνε το νέο τοπίο της συγκοινωνίας και κατ’ επέκταση θα σταμάταγε τη γραφικότητα της υπεραστικής συγκοινωνίας εντός Αττικής εν έτει 2009», ζητά απάντηση από τον υπουργό Μεταφορών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενοποιούνταν τα μέσα μεταφοράς και θα αλληλοσυνδεόταν έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί ο πολίτης φθηνά, γρήγορα και αποτελεσματικά ενώ θα είχε κίνητρο να αφήσει το αυτοκίνητο στο σπίτι ώστε να συγκρατηθεί η πλημμυρίδα αυτοκινήτων προς το κέντρο των Αθηνών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, το χάσιμο πολύτιμου χρόνου, τον εκνευρισμό και την ένταση των ανθρώπων.

> Για την προκλητική αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στην κατάσταση των πεζοδρομίων με αποτέλεσμα θανατηφόρα ατυχήματα, διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός. Επισημαίνει ότι η αδιαφορία για τα δικαιώματα των πεζών έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς τάσεις και αρχές που αποτυπώνονται στην εγκριθείσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάρτα των Δικαιωμάτων των Πεζών (1988), στη Διακήρυξη της Κοπεγχάγης (1996) και στο Πράσινο Βιβλίο για το Αστικό Περιβάλλον. Ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς κατά πόσο οι δήμοι είναι συνεπείς στην υποχρέωσή τους να εξασφαλίζουν απρόσκοπτη διάβαση των πεζοδρομίων και αν έχουν θεσμοθετηθεί ειδικές ελεγκτικές και κυρωτικές διαδικασίες που να διασφαλίζουν την ορθή διεξαγωγή των έργων που γίνονται στα πεζοδρόμια και δίπλα σε αυτά.

> Εκρηκτική χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Αρεταίειο Νοσοκομείο 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την Άννα Διαμαντοπούλου. Επισημαίνουν ότι το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπάγεται το νοσοκομείο, επιχορηγεί με μόλις 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως την Εφορεία του Αρεταίειου, ποσό που οριακά φτάνει για να καλύψει τη μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή οι κενές θέσεις του νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού αγγίζουν το 60% του οργανισμού λειτουργίας και τα χρέη του νοσοκομείου είναι περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών, φαρμάκων και υλικών χειρουργείου.

> Ελεύθερη διέλευση στη σήραγγα Ακτίου – Πρέβεζας για όσους εργαζόμενους διέρχονται καθημερινά ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά. Όπως τονίζει, όσο φορέας διαχείρισης του έργου ήταν η ΑΚΤΩΡ ΑΕ, υπήρχε πρόνοια για τους εργαζομένους με την έκδοση ειδικών καρτών διέλευσης για όσους διέρχονταν από τη σήραγγα, γεγονός που δεν αποδίδει σε φιλανθρωπικό έργο της εταιρείας αλλά αποδοχή του δικαιώματος των πολιτών να μετακινούνται ανεμπόδιστα. Όταν ανέλαβε η κρατική ΤΕΟ ΑΕ το ευεργέτημα αυτό έπαψε να ισχύει. Μάλιστα η διοίκηση της ΤΕΟ ΑΕ σημείωσε ότι προχώρησε στην κατάργηση των καρτών διότι «… από τη χρήση τους… προέκυπτε απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, άνω των 500.000 ετησίως».

> Το υπουργείο Παιδείας δεν εφαρμόζει τις προβλέψεις του νόμου για παροχή παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αναφέρει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάλεια Δραγώνα. Οι μαθητές αυτής της κατηγορίας παρακολουθούν τάξεις του γενικού σχολείου με αποτέλεσμα να υφίστανται σοβαρή ζημία στην εκπαιδευτική τους εξέλιξη, την ψυχική και σωματική τους υγεία και τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ κάποιοι γονείς καταφεύγουν -ως λύση ανάγκης- να διαθέσουν οι ίδιοι ειδικό βοηθό με δικά τους έξοδα προκειμένου να αναπληρώσουν το κενό της πολιτείας.

> Για ποιους λόγους και σε ποιους πωλείται η θυγατρική του ΟΤΕ Cosmofon στα Σκόπια ερωτούν 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Χάρη Τσιόκα τονίζοντας ότι η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να «ξεπουλήσει» τον Όμιλο ΟΤΕ στην Deutsche Telecom δημιουργεί πολύπλευρες επιπτώσεις στον ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ζητούν να πληροφορηθούν αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης -και μάλιστα έναντι ενός ευκαιριακού τιμήματος- να εκχωρήσει μερίδιο αγοράς όχι μόνο σε ανταγωνιστή αλλά και σε αντιτιθέμενα συμφέροντα και για ποιους λόγους η Deutsche Telecom δεν έχει καταθέσει ακόμη το επιχειρησιακό της πρόγραμμα για τον Όμιλο ΟΤΕ.

> Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας, τόσο οι 5.500 προσλήψεις νοσηλευτών όσο και η χορήγηση επιδόματος 176 ευρώ στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έκτορας Νασιώκας.

> Την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας των Δικαστικών Φυλακών Θεσσαλονίκης με κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στην Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης και ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των φυλακών, επισημαίνει προς τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, ο βουλευτής της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας.

> Το πρόβλημα υποχρηματοδότησης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας που καλύπτει τα νησιά Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης. Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, η συνέχιση παροχής υπηρεσιών φροντίδας ψυχικής υγείας στην ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού, παρότι έχουν εγκριθεί, δεν έχουν λειτουργήσει έως τώρα τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας στα Νομαρχιακά Νοσοκομεία Κεφαλονιάς και Ζακύνθου.

> Το γεγονός της «απομόνωσης» της Θεωρίας της Εξέλιξης για τη Βιολογία επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός και ερωτά τον υπουργό Παιδείας «αν θα ενεργήσει άμεσα ώστε να τροποποιηθούν τα αναλυτικά προγράμματα της Βιολογίας όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου με τρόπο που να διαχέεται η Θεωρία της Εξέλιξης για τη Βιολογία σε όλη την ύλη».

> Για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών και συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, επερωτά τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επικεφαλής τη γ.γ. Αλέκα Παπαρήγα.

> Την ανάγκη επανεξέτασης της δυνατότητας οπλοφορίας 50.000, περίπου, εργαζομένων σε εταιρείες security, καθώς και την έλλειψη σταθμών εξυπηρέτησης στην Εγνατία οδό, επισημαίνει με αντίστοιχες ερωτήσεις του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής.

> Με αφορμή έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, που επιβεβαιώνει την ανεξέλεγκτη δράση των μεσαζόντων και των ομίλων στο κύκλωμα παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης ερωτά τον υπουργό Ανάπτυξης για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων που ελήφθησαν μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.


Σχολιάστε εδώ