«Νυστέρι» στις σπατάλες, επίθεση στη φοροδιαφυγή

Άμεση προτεραιότητα του υπουργού Οικονομίας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η δραστική περιστολή της σπατάλης, με μέτρα που οι περισσότεροι προκάτοχοι του κ. Παπαθανασίου έχουν υποσχεθεί, αλλά στην πράξη έμειναν ανεφάρμοστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», για την ανάκαμψη των εσόδων έχουν δοθεί εντολές στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων, βάσει των οποίων θα ξεκινήσουν άμεσα σαρωτικοί φορολογικοί έλεγχοι, με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του υπουργείου και της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, όπου σύντομα τοποθετείται νέος ειδικός γραμματέας, με την εντολή να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη «μεγάλη» φοροδιαφυγή.

Για την ενίσχυση των εσόδων, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των μόνιμων «υποζυγίων», το υπουργείο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι αποφασισμένο να επιστρατεύσει και νέες ιδέες, όπως η απελευθέρωση του ηλεκτρονικού τζόγου με τα γνωστά «φρουτάκια», αλλά σε εντελώς διαφορετική βάση.

Τα «φρουτάκια» νέας γενιάς θα αντικαταστήσουν τα σημερινά παράνομα παιχνίδια που «οργιάζουν» σε καφενεία και λέσχες. Το υπουργείο θα δώσει σχετικές άδειες με αυστηρά κριτήρια, ώστε να μην επιβαρυνθεί το κοινωνικό σύνολο, ενώ τα νέου τύπου παιχνίδια θα έχουν ειδική πιστοποίηση και θα συνδέονται με κεντρικό server του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να διασταυρώνονται κάθε δευτερόλεπτο τα ποσά των εισπράξεων.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο εκτιμά ότι θα αποφευχθούν τα δυσβάστακτα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σημερινή απαγόρευση, που όμως είναι διάτρητη και επιτρέπει στα παράνομα κυκλώματα να αντλούν τεράστια ποσά εσόδων, τα οποία παραμένουν «μαύρα» και αφορολόγητα.

Για τον έλεγχο της σπατάλης, επιστρατεύεται επίσης η σύγχρονη τεχνολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου να καταγράφονται κεντρικά σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων όλες οι επιμέρους αμοιβές που μπορεί να λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από πολλές πηγές και να παρακολουθούνται μέσω του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου κάθε υπαλλήλου. Έτσι, εκτιμάται ότι θα γίνει δυνατός ο έλεγχος των «κρυφών» δαπανών μισθοδοσίας, που ως τώρα ήταν αδύνατο να παρακολουθηθούν κεντρικά από το υπουργείο.

«Πακέτο» μέτρων για τις δαπάνες

Ο κ. Παπαθανασίου δεσμεύθηκε να εφαρμόσει δραστικά μέτρα περιστολής της κρατικής σπατάλης, προκειμένου να διασφαλιστούν οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ειδικότερα:
• Οι νέες προσλήψεις θα είναι δραστικά περιορισμένες σε όλο τον δημόσιο τομέα, στενό και ευρύτερο, και σε κάθε περίπτωση θα είναι λιγότερες από τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται. Σε ορισμένους τομείς, όπως της Υγείας ή της Εκπαίδευσης, οι προσλήψεις μπορεί να υπερβαίνουν τον αριθμό των συνταξιοδοτούμενων, χωρίς όμως να παραβιάζεται ο γενικός κανόνας. Η Οικονομική Επιτροπή θα πρέπει να παρέχει την τελική έγκριση για όλες τις αποφάσεις προσλήψεων που λαμβάνονται.
• Θα προχωρήσει η ενοποίηση φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα, με ορίζοντα τεσσάρων μηνών. Την όλη διαδικασία θα επιβλέπει η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.
• Η καταβολή του συνόλου των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται από μία υπηρεσία, προκειμένου να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις συνολικές αποδοχές κάθε υπαλλήλου.
• Ο νόμος 3697/2008 για τις δαπάνες των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα εφαρμοστεί αυστηρά, με επιβολή όλων των κυρώσεων που προβλέπονται (συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της χρηματοδότησης των φορέων οι οποίοι δεν συμμορφώνονται, καθώς και της επιβολής προστίμων). Όλοι αυτοί οι φορείς υποχρεώνονται να υποβάλλουν προϋπολογισμούς, τριετή επιχειρησιακά πλάνα με συγκεκριμένους στόχους και οικονομικές καταστάσεις σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, ενώ υποχρεωτική θα είναι και η αναβάθμιση και τυποποίηση των λογιστικών τους συστημάτων.
• Το σύστημα αποδοχών των διοικητικών στελεχών σε φορείς του δημοσίου τομέα θα αναθεωρηθεί και αναμένεται να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, μέσω της στενής παρακολούθησης και της επιβολής ανώτατων ορίων.
• Έχει δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα προμηθειών για τους οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το νέο σύστημα ενισχύει τη διαφάνεια και προάγει τον ανταγωνισμό, ενώ περιορίζει τη σπατάλη πόρων μέσω της συλλογής και της ομαδοποίησης των αναγκών των νοσοκομείων, προκειμένου να ετοιμάζονται συνολικές προκηρύξεις προμηθειών.
• Σημαντική περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης των Ασφαλιστικών Ταμείων αναμένεται επίσης από τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων και barcode στα φαρμακευτικά είδη, αφού έτσι θα είναι εφικτή η διασταύρωση στοιχείων και η παρακολούθηση των συνταγογραφήσεων.


Σχολιάστε εδώ