Ναι στα μπλόκα το 55%!
Βέβαια υπάρχει και επισημαίνεται μια σχετική διαφοροποίηση στις απαντήσεις μεταξύ των κατοίκων των αστικών και των αγροτικών περιοχών, με τους δεύτερους να είναι πολύ περισσότερο ευνοϊκά διακείμενοι έναντι των αγροτών, των κινητοποιήσεων και των αιτημάτων τους. Ωστόσο είναι γεγονός ότι αυτό το θετικό υπέρ των αγροτών κλίμα αποτυπώνεται σε όλα σχεδόν τα σημεία της δημοσκόπησης.
Ακόμα -και αυτό είναι ενδεικτικό- και υπέρ των μπλόκων των αγροτών τάσσεται με ποσοστό περίπου 55% η πλειοψηφία των ερωτηθέντων.
Απ’ την άλλη υπάρχει και διατυπώνεται μια γενική αποδοκιμασία όλων των πολιτικών δυνάμεων σχετικά με τον τρόπο που προσεγγίζουν ή χειρίζονται το μείζον πρόβλημα των αγροτών και του μέλλοντος της γεωργίας στην Ελλάδα.
Έτσι αποδοκιμάζονται τόσο οι χειρισμοί της κυβέρνησης όσο και η στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με πολύ υψηλά ποσοστά μάλιστα. Απ’ τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται να διαμορφώνεται ένα τοπίο υπέρβασης των κομμάτων, τοπίο άλλωστε που εκφράστηκε εν πολλοίς και στη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων, όπου μια νέα γενιά αγροτών, μη καθοδηγούμενη, άμεσα τουλάχιστον, από κόμματα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο…
Καλώς δόθηκαν τα 500 εκατ.!
Με μεγάλη πλειοψηφία (ΠΙΝΑΚΕΣ 1, 2 και 3) το 45,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έπρεπε η κυβέρνηση να δώσει τα 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες. Μάλιστα ένα διόλου ευκαταφρόνητο 36,7% πιστεύει πως έπρεπε να δοθούν περισσότερα χρήματα και μόνο το 8,9% εκτιμά ότι δεν έπρεπε να δοθούν ή έπρεπε να δοθούν λιγότερα χρήματα.
Βέβαια εμφανίζεται η προαναφερθείσα διαφοροποίηση μεταξύ των κατοίκων των αγροτικών περιοχών, που πιστεύουν κατά πλειοψηφία ότι θα έπρεπε να δοθούν περισσότερα χρήματα και των κατοίκων των αστικών περιοχών, που εκτιμούν ότι είναι ικανοποιητικά τα χρήματα που δόθηκαν.
Πάντως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΑΣ 4), συγκεκριμένα το 62,5%, εκτιμά ότι η κυβέρνηση έδωσε στους αγρότες τα χρήματα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και όχι επειδή θεώρησε δίκαια τα αιτήματά τους…
Και υπέρ των μπλόκων!
Είναι ακόμα εξαιρετικά εντυπωσιακό όσο και ενδεικτικό του θετικού υπέρ των αγροτών κλίματος και το γεγονός ότι (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, συγκριμένα το 55,4%, συμφωνεί ακόμα και με το κλείσιμο των δρόμων και τα μπλόκα, ενώ τη διαφωνία του εκφράζει το 44,1%.
Επίσης φαίνεται να καταρρίπτεται και εκείνο το επιχείρημα που έκρινε τις κινητοποιήσεις των αγροτών ως καθοδηγούμενες ή υποκινούμενες από πολιτικές σκοπιμότητες. Μόνο το 39,4% συμφωνεί με αυτήν την άποψη (ΠΙΝΑΚΑΣ 6), ενώ το 56,2% θεωρεί τις κινητοποιήσεις αυθόρμητες και δικαιολογημένες.
Κατά της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων…
Είναι εξίσου εντυπωσιακή όμως η απόρριψη απ’ την πλειοψηφία των ερωτηθέντων τόσο των κυβερνητικών χειρισμών για το αγροτικό, όσο και της στάσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) το 51,5% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ τη συμφωνία του εκφράζει το 43,7%. Δεν είναι ωστόσο καλύτερη η εικόνα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 8), αφού με ποσοστά συντριπτικά οι ερωτηθέντες εμφανίζονται καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι απ’ τη στάση τους.
Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) το 57,2% θεωρεί ότι με τη διάθεση των 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες δημιουργείται ένα καλό προηγούμενο για διεκδικήσεις με δυναμικό τρόπο και από άλλες κοινωνικές ομάδες, ενώ το 35,1% εκτιμά πως δημιουργήθηκε ένα κακό προηγούμενο που δεν πρέπει να επαναληφθεί…
Ωστόσο -και εδώ επισημαίνεται μια κάποια αντίφαση- η πλειοψηφία (ΠΙΝΑΚΕΣ 10, 11 και 12) του 51,2% λέει ότι δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει περισσότερα, είτε σε φόρους είτε σε τιμές αγροτικών προϊόντων, για να στηρίξει τους αγρότες και τα προϊόντα τους. Υπάρχει όμως και ένα υψηλό 46,9% που λέει ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να στηριχτούν οι αγρότες και τα προϊόντα τους.
Και εδώ παρατηρείται η διαφοροποίηση μεταξύ των κατοίκων αγροτικών αφενός και αστικών αφετέρου περιοχών…
Με βάση τα παραπάνω είναι αναμενόμενη και φυσιολογική η απάντηση στο αν τα αιτήματα των αγροτών είναι ή όχι δίκαια.
Έτσι (ΠΙΝΑΚΑΣ 13) το συντριπτικό 76,8% τα θεωρεί δίκαια. Επίσης το 12,3% τα θεωρεί δίκαια μεν, αλλά άκαιρα και υπερβολικά και μόνο το 7,9% τα κρίνει ως άδικα.
Ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους αγρότες (ΠΙΝΑΚΑΣ 14) οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι έχουν: το 27,2% οι διαχρονικές αδυναμίες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, το 22,4% η σημερινή κυβέρνηση, το 21,8% οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το 15,4% οι ίδιοι οι αγρότες και το 10,4% η παγκοσμιοποίηση.
Είναι ακόμα πολύ σημαντικό (ΠΙΝΑΚΑΣ 15) και το ότι μόνο το 11% πιστεύει πως δεν έχουν νόημα μέτρα υπέρ των αγροτών, αφού η αγροτική οικονομία στην Ελλάδα δεν έχει προϋποθέσεις ανάπτυξης. Αντίθετα το 87,2% πιστεύει ότι πρέπει να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να αναπτυχθεί μια υγιής και ανταγωνιστική αγροτική οικονομία στην Ελλάδα.