Μπαίνει τάξη στον χώρο των εργολάβων καθαρισμού

Η υπουργός στο έγγραφο που απέστειλε στον ΣΕΠΕ ζητά ακόμη να εξεταστούν με προσοχή τα όσα αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από τους εργολάβους καθαρισμού.

Στο μεταξύ η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας αποφάσισε και υποβάλλει προς το υπουργείο Απασχόλησης δέσμη προτάσεων για την «εξυγίανση» του κλάδου των καθαριστριών, τονίζοντας πως «η οικονομική κρίση έχει ανατρέψει πλήρως τις κοινωνικές ισορροπίες σε βάρος του κόσμου της εργασίας». Και παράλληλα η ΓΣΕΕ ζητώντας συνάντηση με την υπουργό θέτει τα μεγάλα προβλήματα: Απολύσεις, συνδικαλιστικές διώξεις, επιβολή καθεστώτος αναγκαστικής ανεργίας, κλείσιμο και μετανάστευση επιχειρήσεων, οικονομικός μαρασμός της περιφέρειας κ.λπ.

Σημειώνεται ότι τόσο η επιστολή που απευθύνεται προς την υπουργό Απασχόλησης, όσο και ανάλογη που ζητά από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή συνάντηση, υπογράφονται από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Μαν. Κοντοπάνο, και τον γενικό γραμματέα Κώστα Πουπάκη. Η «ιδεολογική υφή» των μέτρων που προτείνονται από τη ΓΣΕΕ ήταν η αιτία της μη υπογραφής των δύο επιστολών από τον κ. Πουπάκη, που εκτός από γενικός γραμματέας της συνομοσπονδίας είναι και πρόεδρος της ΔΑΚΕ.

Σημειώνεται ακόμη ότι το καθεστώς δουλείας που επιβάλλεται στις εργαζόμενες στον κλάδο της καθαριότητας αποτέλεσε μία ακόμη αφορμή για επίθεση του κ. Παναγόπουλου κατά του εκπροσώπου της Αυτόνομης Παρέμβασης κ. Αλ. Καλύβη. Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγόπουλος, επικαλούμενος σκληρά, επικριτικά σχόλια μέλους του ΣΥΝ για την «αδράνεια» της ΓΣΕΕ τόσο για τις συνθήκες εργασίας των καθαριστριών, όσο και στο θέμα της συνδικαλίστριας-θύματος βάρβαρης επίθεσης Κων. Κούνεβα που ακόμη νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό, αφού χαρακτήρισε «κατάπτυστα» αυτά τα σχόλια, ανέφερε μεταξύ άλλων πω από τον Ιούνιο ο ίδιος κάλεσε την πρόεδρο του ΕΚΑ Στάβυ Σολουφάκου, την πρόεδρο της ΟΙΥΕ Μεταξία Στεκουλέα, σε συνεργασία με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ Γιάννη Κουζή, να προχωρήσουν στην εκπόνηση μελέτης για τον κλάδο καθαριότητας και πάντα με βοήθεια από τα σωματεία των καθαριστριών (σ.σ.: Στη μελέτη αυτή προέκυψαν, όπως είναι γνωστό, στοιχεία για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, για μισές αποδοχές, εκφοβισμούς κ.λπ.).

Σημαντικά και τα μέτρα που προτείνονται από τη ΓΣΕΕ για τον κλάδο της καθαριότητας σε εταιρείες καθαρισμού. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και τα εξής:
• Να νομοθετηθεί αμέσως η υποχρέωση στο Δημόσιο – ΔΕΚΟ αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, όπου γίνεται ανάθεση έργου καθαριότητας, η μεταξύ των συμβαλλομένων μερών (εταιρεία ανάθεσης – εταιρείας έργου) σύμβαση να υπερβαίνει κοστολογικά το σύνολο των αποδοχών των εργαζομένων και το ελάχιστο κόστος υλικών κ.λπ. Διαφορετικά υποκρύπτει συμπίεση του εργατικού κόστους και κατά συνέπεια μη τήρηση ΣΣΕ και εργατικής νομοθεσίας. Να γίνει αμέσως αναλογιστική μελέτη σε όλους τους οργανισμούς του Δημοσίου – ΔΕΚΟ για το κόστος των υπηρεσιών αυτών σε σχέση με το κόστος της απασχόλησης του μόνιμου προσωπικού και να συνεκτιμηθεί η κοινωνική υποχρέωση του κράτους έναντι των εργαζομένων για αξιοπρεπή εργασία, μισθό και ασφάλιση.
• Να καθιερωθεί με νομοθετική ρύθμιση η συνυπευθυνότητα του αναθέτοντα το έργο καθαριότητας και της επιχείρησης καθαρισμού αναφορικά με τις εργοδοτικές υποχρεώσεις, όπως περιγράφονται από νομοθετικές ρυθμίσεις και ΣΣΕ, και να προβλεφθούν συγκεκριμένες ποινές για τον αναθέτοντα και άμεσα να κηρύσσεται έκπτωτη η επιχείρηση καθαρισμού (εργολάβος) που δεν εφαρμόζει τις σχετικές προβλέψεις. Σε αυτήν την περίπτωση τη μισθολογική και ασφαλιστική ευθύνη να την αναλαμβάνει αυτός που δέχεται τις υπηρεσίες των εργαζομένων (όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ για τους εργαζόμενους στις οικοδομικές εργασίες).
• Η αμοιβή των εργαζομένων του κλάδου να γίνεται μέσω τραπέζης για να αποδεικνύεται σαφώς το ύψος της αμοιβής και ο χρόνος πληρωμής τους. Κρίνεται απαραίτητο λόγω σωρείας καταγγελιών για υφαρπαγή υπογραφής των εργαζομένων σε αποδείξεις διαφορετικού ποσού αμοιβής από αυτό που πραγματικά λαμβάνουν.
• Να παρέχονται όλα τα έγγραφα που αφορούν σύνταξη συμβάσεων έργων στις αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ώστε να μπορούν να ελέγχουν την τήρηση των ΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς να «επικαλούνται» οι αρμόδιες αρχές ζήτημα «προσωπικών δεδομένων» και να υποχρεούνται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε εισαγγελική παραγγελία.


Σχολιάστε εδώ