Κινητοποιούνται οι αγρότες και στην Τροιζηνία

Στις αγροτικές περιφέρειες του Νομού Πειραιά, τα Κύθηρα, την Αίγινα, την επαρχία Τροιζηνίας αναφέρθηκε μάλιστα σε ραδιοφωνικό σταθμό με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Πειραιά Μαν. Μπεντενιώτης, και επέμεινε ιδιαίτερα στον τομέα των ανθοκαλλιεργειών, ο οποίος κυριολεκτικά, όπως τόνισε, έχει καταρρεύσει, αλλά και στους κλάδους των κηπευτικών και των εσπεριδοειδών που έχουν εγκαταλειφθεί.

Δίνοντας μάλιστα, συγκεκριμένα στοιχεία ανέλυσε ότι «η ανθοκαλλιέργεια της επαρχίας Τροιζηνίας, ένας από τους δυναμικότερους κλάδους του αγροτικού τομέα, έχει οδηγηθεί σε ”πτώχευση”, αφού το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί υπέρμετρα τη στιγμή που η τιμή πώλησης των προϊόντων, πολλές φορές είναι και κάτω του κόστους παραγωγής».

Όπως εξήγησε, την τελευταία διετία, το κόστος των λιπασμάτων έχει αυξηθεί περίπου 70-120% και οι τιμές των άλλων στοιχείων παραγωγής, ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα, σπόροι, φυτά, φυτοφάρμακα, κινούνται σε επίπεδα που καθορίζονται από ολιγοπώλια και απορροφούν ολόκληρο το εισόδημα των καλλιεργητών. Έτσι κινδυνεύουν με αφανισμό ακόμα και οργανωμένες αγροτικές θερμοκηπιακές μονάδες.

Ο κ. Μπεντενιώτης ζήτησε να θεωρείται η επαρχία Τροιζηνίας μια αγροτική πεδιάδα για όλα τα μέτρα, όπως ο Νομός Αργολίδας. Γιατί αλλιώτικα αποκλείονται από τα μέτρα στήριξης ακόμα και οι νέοι αγρότες, με αποτέλεσμα μια υψηλής στρεμματικής απόδοσης πεδιάδας ανθοκαλλιεργειών, κηπευτικών και εσπεριδοειδών να κινδυνεύει από ερήμωση.

Όπως δε εκτιμούν παράγοντες των αγροτών της Τροιζηνίας, στην εξέλιξη των κινητοποιήσεων προβλέπεται οι αγρότες της Τροιζηνίας να ενωθούν με τους αγρότες της Αργολίδας για να διεκδικήσουν τη στήριξη των ανθοκαλλιεργειών, των κηπευτικών και των εσπεριδοειδών. Γιατί αγρότες και καλλιεργητές δεν έχει μόνο η Θεσσαλία.


Σχολιάστε εδώ