Η άλλη Ελλάδα

Μία βδομάδα χωρίς ψωμί οι ακρίτες μας!

Αντί να δίνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε τις συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτών μας που φυλάνε τις Θερμοπύλες του Ελληνισμού σε συνθήκες μόνιμης αιχμαλωσίας στα απομονωμένα και ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου, τους… καταδικάζουμε να μένουν επί μέρες χωρίς ψωμί και φρέσκα τρόφιμα αλλά και χωρίς νερό (όχι πόσιμο) που είναι όμως απαραίτητο για την καθαριότητα των σκευών που χρησιμοποιούν και την ατομική τους!

Οι στρατιώτες μας που υπέστησαν αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία είναι τα μέλη της μονάδας που αγρυπνούν στο νησάκι Παναγιά, ανοιχτά της Χίου, κοντά στην ελληνοτουρκική μεθόριο, για να μην έχουμε νέα υπόθεση Υμίων: Οι ακρίτες αυτοί την προπερασμένη βδομάδα που είχε μεγάλη θαλασσοταραχή έμειναν χωρίς ψωμί και φρέσκα τρόφιμα γιατί τα εφόδια μεταφέρονται στη νησίδα που φυλάνε με μία… βάρκα η οποία δεν ήταν δυνατόν να ταξιδέψει με τέτοιον καιρό. Έτσι έτρωγαν… κονσέρβες και γαλέτες σαν τους… ελεύθερους πολιορκημένους! Επιπλέον η αντλία που έχουν για να τροφοδοτούνται με νερό από πηγάδι (σ.σ.: ευτυχώς που για πόσιμο είχαν μεγάλα αποθέματα εμφιαλωμένου και δεν… κοράκιασαν από τη δίψα) είχε… κολλήσει και επειδή δεν μπορούσε να πάει τεχνίτης να την επισκευάσει έμειναν… άπλυτοι και αξύριστοι!

Άραγε είναι δύσκολο να γίνει προγραμματισμός για μεταφορά εφοδίων στο νησί, όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες, με άλλους τρόπους (π.χ. ελικόπτερα) και για την ύπαρξη μιας δεύτερης εφεδρικής αντλίας για να μη μένουν ποτέ χωρίς νερό;

(Από την «Αλήθεια» της Χίου)

*****
Αρνήθηκαν να δεχθούν λαθρομετανάστες

Στο ξενοδοχείο «Ήλιος» της Αμμουδάρας Ηρακλείου φιλοξενούνται οι 50 λαθρομετανάστες που κινδύνεψαν να πνιγούν πριν από 10 μέρες ανοικτά της Μήλου, όταν το σκάφος στο οποίο ήταν… τσουβαλιασμένοι και είχε προορισμό την Ιταλία βυθίστηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το γεγονός δεν θα το αναφέραμε μια και είναι συνηθισμένο, αλλά το έκανε εξαιρετικά ενδιαφέρον και αξιομνημόνευτο η δήλωση της νομάρχη Ηρακλείου Ευαγγελίας Σχοιναράκη, σύμφωνα με την οποία δυσκολεύτηκε υπερβολικά να βρει ξενοδοχείο να στεγάσει τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους, αφού οι ξενοδόχοι στους οποίους απευθύνθηκαν οι άνθρωποι της νομαρχίας και μάλιστα τους πρόσφεραν και ικανοποιητικά ποσά, αρνούνταν κατηγορηματικά να δεχθούν λαθρομετανάστες!

Για τον λόγο αυτό η κ. Σχοιναράκη επανέφερε το θέμα της αναγκαιότητας της δημιουργίας ενός Κέντρου Υποδοχής Οικονομικών Μεταναστών στο Ηράκλειο μια και τα παράλιά του αποτελούν… προσφιλή προορισμό για τους ανθρώπους αυτούς.

(Από τη «Μεσόγειο» του Ηρακλείου)

*****
Αναβρασμός για την παράνομη χωματερή

«Ξεσηκωμός» στην Καλαμάτα για την αναστολή της λειτουργίας της παράνομης χωματερής στην περιοχή «Μαραθόλακκας» Ταϋγέτου.

Ήδη ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Τοπικών Διαμερισμάτων Ταϋγέτου κατέβασε στο ΣτΕ αίτηση για απαγόρευση της εγκατάστασης μπαλοποιητή (σ.σ.: μηχανήματος που «συσκευάζει» τα σκουπίδια σε μπάλες) στη συγκεκριμένη χωματερή. Την αίτηση για λογαριασμό του συνδέσμου κατέθεσαν οι δικηγόροι Παν. Μπαφουξής και Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να καταθέσουν στα δικαστήρια της Καλαμάτας αγωγές για το κλείσιμο της παράνομης χωματερής επιχειρηματίες και κάτοικοι του Ταΰγετου που έχουν έννομο συμφέρον… Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας σε δηλώσεις του στο δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι οι λύσεις για τη χωματερή είναι δύο: Η πρώτη να εγκατασταθεί ο μπαλοποιητής για να συσκευάζονται τα σκουπίδια και να… θάβονται σε διπλανό χώρο και η δεύτερη να συνεχιστεί η λειτουργία της χωματερής ως έχει μέχρι το 2014 οπότε και λήγει η σύμβαση μίσθωσης του χώρου. Ο κ. Νίκας πάντως τόνισε ότι τη σύμβαση για τη μίσθωση του χώρου που σήμερα λειτουργεί η χωματερή υπέγραψαν και κάποιοι που σήμερα παριστάνουν τους… μπροστάρηδες στις κινητοποιήσεις για την κατάργησή της!

Ο δήμαρχος, πάντως, για πολλοστή φορά απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για επαναλειτουργία της Μονάδας Λιπασματοποίησης, απαριθμώντας τουλάχιστον 10 λόγους για να στηρίξει την άποψή του, αν και για όλους υπάρχει επιστημονικός αντίλογος. Σαν… πολύ περίεργη δεν είναι αυτή η εμμονή του δημάρχου;

(Από τη «Φωνή» της Μεσσηνίας)

*****
Στο… κυνήγι του χαμένου θησαυρού

Δύο φορές έγινε στόχος «κυνηγών θησαυρού» ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καλλιθέα Κόνιτσας, μέσα σε μία βδομάδα. Συγκεκριμένα στις 9 Ιανουαρίου άγνωστοι έσκαψαν σε μεγάλο βάθος στον εξωτερικό χώρο του ναού, ακριβώς πίσω από το κέντρο του ιερού και σύμφωνα με πληροφορίες «κάτι» βρήκαν!

Στις 16 του μήνα επανήλθαν μέσα στον ναό αυτή τη φορά και έσκαψαν στο βόρειο κλίτος, όπου… πρόλαβαν κι έσκυψαν σε βάθος μισού μέτρου μια και έγιναν αντιληπτοί από συνοριοφύλακες οι οποίοι τους κυνήγησαν χωρίς όμως να μπορέσουν να τους συλλάβουν. Ενδεικτικό του ότι οι συνοριοφύλακες τους είχαν πλησιάσει πολύ είναι το γεγονός ότι άφησαν τα… σύνεργά τους σε σημείο που έσκαβαν!

Σύμφωνα με έγγραφα κειμήλια της περιοχής, πριν από περίπου 400 χρόνια, στο σημείο που βρίσκεται ο ναός υπήρχε η Μονή του Αγίου Παγκρατίου. Στη… σύγχρονη ιστορία ο ναός αυτός την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου χρησιμοποιείτο ως πέρασμα γι’ αυτό υπάρχουν φήμες ότι στον περιβάλλοντα χώρο είναι θαμμένα κιβώτια με λίρες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Ο ναός διέθετε και πολλά βυζαντινά κειμήλια τα οποία -ευτυχώς- αφαιρέθηκαν το 1996 εξαιτίας του σεισμού και φυλάσσονται στη Μητρόπολη της Κόνιτσας.

(Από τον «Ανεξάρτητο» της Ηπείρου)

*****
Θα πούμε το… νερό νεράκι

Εδώ και τρία χρόνια είναι έτοιμος ο ταμιευτήρας βρόχινου νερού στη λίμνη Κάρλα, καθώς και τα σύγχρονα αντλιοστάσια, αλλά για λόγους που ουδείς έχει ακόμα καταλάβει, δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα, με αποτέλεσμα μόνο φέτος να έχουν χαθεί μέχρι τώρα 50 εκατ. κυβικά νερού, τα οποία χύθηκαν στον Παγασητικό Κόλπο. Το νερό αυτό αν είχε αποθηκευτεί θα «έσωζε» τον Θεσσαλικό Κάμπο το καλοκαίρι που αν έχουμε την περυσινή ξηρασία οι ζημίες στην παραγωγή θα είναι ανυπολόγιστες! Αν φρόντιζαν οι αρμόδιοι να άνοιγαν το αντλιοστάσιο του Πηνειού και να έκλειναν το θυρόφραγμα που συνδέει τη λίμνη με τον Παγασητικό εκατομμύρια κυβικά νερού θα αποθηκεύονταν και θα είχαμε επάρκεια νερού το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα ο επαναπλημμυρισμός της παλαιάς λίμνης Κάρλας θα προκαλούσε «οικολογική ανάσταση» σε μια περίοδο που οι τοπικές κλιματικές συνθήκες έχουν ανατραπεί.

(Από τη «Θεσσαλία» του Βόλου)

*****
Αδικία… 44 ετών στο Ναύπλιο

Από το 1965 οι κάτοικοι του ιστορικού συνοικισμού «Πρόνοια» στο Ναύπλιο βλέπουν τις περιουσίες τους να μένουν αναξιοποίητες χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα για να τις αναδείξουν και να τις εκμεταλλευθούν οικονομικά.

Συγκεκριμένα, το 1965 τα σπίτια του συνοικισμού απαγορεύθηκε να έχουν ύψος άνω των 8 μέτρων για να μην «κρύβουν» τη θέα προς το Παλαμήδι. Με τον καιρό η απαγόρευση ατόνησε και τελικά έπαψε να ισχύει για όλη την περιοχή εκτός της δεξιάς πλευράς της οδού 25ης Μαρτίου και των κατοικιών που εκτείνονται από εκεί μέχρι τους πρόποδες του Παλαμηδίου. Αντίθετα, όλες οι άλλες περιοχές αλλά και η αριστερή πλευρά της ίδιας οδού (25ης Μαρτίου) μπορούν να έχουν κτίρια με ύψος μέχρι 11,5 μέτρα!

Οι κάτοικοι που έχουν ακίνητα στην «απαγορευμένη ζώνη» διαμαρτύρονται γιατί -όπως λένε- δεν είναι δυνατόν στη μία πλευρά του ίδιου δρόμου να μπορούν να χτίζουν μέχρι 11,5 μέτρα ύψος και οι υπόλοιποι να περιορίζονται στα 8.

Σεβαστή η ανάδειξη του Παλαμηδίου, λένε χαρακτηριστικά, αλλά εκείνοι που τη φροντίζουν ας φροντίσουν να μην αδικούν τους κατοίκους του ίδιου δρόμου με τις επιλογές τους.

Αν θέλουν καθηλωμένα τα σπίτια στη… μισή 25ης Μαρτίου, ας δώσουν άλλα κίνητρα στους ιδιοκτήτες τους για να μην αισθάνονται αδικημένοι. Γιατί ένα πρόβλημα που υφίσταται επί τόσα χρόνια παύει να είναι πρόβλημα και γίνεται… βραχνάς.

(Από την «Ενημέρωση» Πελοποννήσου)

*****
Φεστιβάλ τουρκικού κινηματογράφου

Διήμερο φεστιβάλ τουρκικού κινηματογράφου διοργάνωσε στις αρχές του μήνα στους κινηματογράφους «Onteon» και «Kosmopolis» της Κομοτηνής, ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης με την υποστήριξη της Επιτροπής Πολιτισμού Ροδόπης και του τουρκικού προξενείου, που δεν αφήνει τέτοιες… ευκαιρίες να περάσουν ανεκμετάλλευτες. Οι ταινίες που προβλήθηκαν είχαν ελληνικούς υπότιτλους για να γίνουν κατανοητές από τους Έλληνες που ενδεχομένως θα τις παρακολουθούσαν. Όλα τα φροντίζουν…

(Από τον «Παρατηρητή» της Θράκης)

*****
Ετοιμάζονται για τη… φιέστα!

Από τώρα ετοιμάζονται στην Κομοτηνή για τα φώτα της δημοσιότητας που θα πέσουν άφθονα στην πόλη στις 4 Φεβρουαρίου. Ποιο είναι το γεγονός που θα «μαζέψει» κανάλια και ραδιόφωνα; Μα η δίκη του παραιτηθέντος ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, του μοναχού Αρσένιου και της δικαστίνας Μαρίας Ψάλτη που θα γίνει στο Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής. Τα ξενοδοχεία κλείνονται από τώρα, τα τοπικά πάνελ ετοιμάζονται και οι ντόπιοι πολιτικοί και λοιποί παράγοντες κάνουν… πρόβες για τις δηλώσεις που θα κάνουν στον… αέρα. Βατοπεδιστές και Εφραιμιστές σε θέσεις… μάχης! Τρομάρα μας…

(Από τον «Παρατηρητή» της Θράκης)

*****
Βγαίνουν από την απομόνωση τα Ψαρά

Μία σημαντική ανακοίνωση -που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κατοίκους- έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας Αναστάσιος Παπαληγούρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Ψαρά. Μία ανακοίνωση που αναμένεται να βγάλει το ακριτικό αυτό νησί από το… περιθώριο και να το εντάξει συγκοινωνιακά στον κορμό της υπόλοιπης Ελλάδας. Συγκεκριμένα θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για δύο επιδοτούμενες εβδομαδιαίες γραμμές που θα συνδέουν τα Ψαρά με το Λαύριο. Η πρώτη γραμμή θα είναι Λαύριο – Ψαρά – Μεστά (Χίου) – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα.

Το ζητούμενο βέβαια είναι να υπάρξει ενδιαφέρον και να δρομολογηθεί πλοίο στις γραμμές αυτές. Γιατί διαφορετικά ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί με άλλους όρους και φυσικά μπορεί να… τραβήξει μακριά η βαλίτσα.

(Από την «Αλήθεια» της Χίου)

*****
Διπλάσιοι οι λαθρομετανάστες

Σχεδόν διπλάσιος από τον προπερσινό είναι ο αριθμός των λαθρομεταναστών που έφτασαν το 2008 στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2008 σε 907 περιστατικά συνελήφθησαν 15.315 λαθρομετανάστες, ενώ το 2007 είχαν εντοπισθεί και συλληφθεί 9.240 λαθρομετανάστες. Επίσης το 2008 συνελήφθησαν 243 διακινητές, δουλέμποροι, ενώ το 2007 είχαν συλληφθεί 196. Παράλληλα το 2008 κατασχέθηκαν 182 πλοία και λέμβοι καθώς και 11 οχήματα. Στις «προτιμήσεις» των δουλεμπόρων πρώτη και το 2008 ήταν η Σάμος, όπου συνελήφθησαν 5.063 λαθρομετανάστες. Ακολουθούν η Μυτιλήνη με 3.877, η Λέρος με 3.469, η Πάτμος με 1.557, η Χίος με 176, η Κως με 171 και τα υπόλοιπα νησιά με 1.326 λαθρομετανάστες.

(Από την «Αλήθεια» της Χίου)

*****
Ένα… μεταγωγικό για τη Σαμοθράκη!

Ένα… μεταγωγικό πλοίο για να τους μεταφέρουν εφόδια και καύσιμα ζητούν από τον υπουργό Άμυνας Β. Μεϊμαράκη οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, οι οποίοι μέχρι τα μέσα Γενάρη δεν είχαν δει το πλοίο που συνδέει το νησί τους με την Αλεξανδρούπολη λόγω του ότι οι ναυτικοί του πλοίου της γραμμής, του «Παναγία Σουμελά» της SAOS FERRIES είχαν κάνει επίσχεση εργασίας επειδή η πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε… ξεχάσει κάτι μήνες να τους πληρώσει!

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σαμοθράκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Άμυνας, τονίζει ότι το νησί βιώνει σκηνές ίδιες με εκείνες που ζούσαν τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και πως αν συνεχισθεί η κατάσταση αυτή θα ζήσουν και… σκηνές Κατοχής!


Σχολιάστε εδώ