Ενδοομογενειακή δικαστική διένεξη για την περιουσία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Η νομότυπη αλλαγή του Καταστατικού της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και, ειδικότερα, του άρθρου 21, που ορίζει τα σχετικά της διανομής της περιουσίας του Σωματείου σε περίπτωση διαλύσεώς του, έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΑΧΕΠΑ Ελλάδος και του Ιδρύματος Φουλμπράιτ.

Με την τροποποίηση του Καταστατικού, η οποία επαναβεβαιώθηκε την περασμένη Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου, σε μια επεισοδιακή Γενική Συνέλευση, η περιουσία του Σωματείου σε περίπτωση οικειοθελούς διάλυσής του, περιέρχεται, μετά την εκκαθάριση, στο Πανεπιστήμιο Hellenic American University, αντί στο Ίδρυμα Fulbright ή στην AHEPA, όπως αρχικά όριζαν οι ιδρυτές της Ένωσης. (Ιδρύθηκε το 1957).

Από πλευράς ΑΧΕΠΑ Ελλάδος, ο πρόεδρος του Τμήματος 1, κ. Πάνος Λιάτσος, μιλώντας στο «Παρόν» κατηγόρησε τη διοίκηση της Ένωσης για «ελεγχόμενη» Γενική Συνέλευση προκειμένου, όπως υποστήριξε, «να διαμορφωθεί πλειοψηφία που θα άλλαζε το καταστατικό».

Ο κ. Λιάτσος υποστήριξε, ακόμη, ότι αποξενώθηκαν ΑΧΕΠΑ και Φουλμπράιτ από το Καταστατικό της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, με σκοπό να υποστηριχθεί οργανωτικά και δομικά το νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Hellenic American University «που βρίσκεται στον αέρα».

O πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, κ. Κρις Σπύρου, τόνισε στο «Παρόν» πως σε ό,τι αφορά το Hellenic American University «είναι Πανεπιστήμιο αναγνωρισμένο με νομοθεσία της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ και με έγκριση του υπουργείου Οικονομικών της Αμερικής ως μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και λειτουργεί υπό τη συνεχή επίβλεψη της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ, του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Οικονομικών και της Αρχής Αξιολόγησης Πανεπιστημίων και Κολεγίων της Νέας Αγγλίας».

Ο νόμος, πρόσθεσε, «επιτρέπει να απονέμει πανεπιστημιακά πτυχία όπως το Harvard, το Boston University κ.λπ. τα οποία υπάγονται στην ίδια θεσμική πολιτειακή δομή που τους επιτρέπει να χορηγούν πτυχία.

Το Πανεπιστήμιο έδωσε φέτος 150 υποτροφίες σε Ελληνόπουλα τα οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πάρουν αμερικανικά πανεπιστημιακά πτυχία, ακολουθώντας σπουδές στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Σπύρου.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, η οποία διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα λόγω της συμπεριφοράς ορισμένων μελών, οι Παν. Λιάτσος και Παύλος Κουγιουμτζής, μέλη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, αλλά και ταυτόχρονα μέλη της ΑΧΕΠΑ Ελλάδος, ο πρώτος και του Ιδρύματος Φουλμπράιτ, ο δεύτερος, διατύπωσαν ενστάσεις για την τροποποίηση του επίμαχου άρθρου, προκαλώντας την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων, όπως δείχνουν και οι αριθμοί της επιτευχθείσης πλειοψηφίας…

Με παρέμβασή του ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης, Λεωνίδας Κόσκος, εξέφρασε την απορία πώς είναι δυνατόν να διεκδικούν την περιουσία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης όσοι δεν έχουν συμβάλει στη δημιουργία της.

Κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, άλλα μέλη της Ένωσης, όπως οι Θανάσης Ζησιμόπουλος και Λεωνίδας Ασημακόπουλος, είχαν καταγγείλει ότι είχαν λάβει με το ταχυδρομείο ανώνυμες επιστολές με υβριστικό περιεχόμενο, με αφορμή την τροποποίηση του επίμαχου άρθρου.

Μιλώντας στο «Παρόν», ο κ. Αριστείδης Καρατζάς, αντιπρόεδρος της Ένωσης, τόνισε ότι και στις δύο Γενικές Συνελεύσεις «με σεβασμό τηρήθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Η Γενική Συνέλευση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει τροποποιήσει οκτώ φορές το καταστατικό της και οι τροποποιήσεις έχουν επικυρωθεί από τις εποπτικές αρχές, για να μπορέσει να λειτουργήσει το Σωματείο μας για το καλό της Ολομέλειας, του κοινού και της κοινωνίας μας. Έχει κάνει πολύ μεγάλη προσφορά».

Απαντώντας ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Hellenic American University, και ιδιαίτερα στο σχόλιο του κ. Λιάτσου ότι «το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στον αέρα», είπε στο «Παρόν»:

«Στον αέρα βρίσκεται ο κ. Λιάτσος. Το Hellenic American University και η Ελληνοαμερικανική Ενωση είναι υπαρκτά και νομικά προσγειωμένα ιδρύματα Εκπαίδευσης και Παιδείας. Θέλω να επισημάνω ότι η Ελληνοαμερικανική Ένωση δεν είναι υπό διάλυση ούτε πρόκειται να είναι. Επομένως δεν είναι ψοφίμι και δεν χρειάζεται να την περιτριγυρίζουν τα όρνια και τα κοράκια. Η Γενική Συνέλευση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης έχει το νόμιμο δικαίωμα να τροποποιεί το καταστατικό της, με δημοκρατικές διαδικασίες, όπως αυτή πιστεύει ότι εξυπηρετεί τα νόμιμα συμφέροντά της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Αυτό έκανε στην προκειμένη περίπτωση και αυτό θα κάνει και στο μέλλον. Θέλω να πιστεύω ότι την Τετάρτη το βράδυ η Γενική Συνέλευση έστειλε το κατάλληλο μήνυμα των 243 υπέρ έναντι 5 στον κ. Λιάτσο».


Σχολιάστε εδώ