Διπλές τον Ιούνιο;

Μπορεί να οργιάζουν οι επιτηδευμένες διαρροές και οι «έγκυρες» πληροφορίες, κυρίως αναπαραγόμενες και διακινούμενες από επιφανείς κύκλους των «νταβατζήδων», περί αναπόφευκτων πρόωρων εκλογών…

Ωστόσο και κόντρα σε αυτήν την ακατάσχετη σεναριολογία, εν πολλοίς υποκρύπτουσα ευδιάκριτες σκοπιμότητες (όπως αναλυτικά εξηγούσαμε και την περασμένη Κυριακή), «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» επιμένει ότι:
– Δεν είναι στις προθέσεις του Κώστα Καραμανλή να πάει σε πρόωρες εκλογές την περίοδο που περιγράφουν τα σχετικά σενάρια. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός έχει κάνει έναν σχεδιασμό για μια πολύ καλή επίδοση του κόμματός του στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, που -αν την πετύχει- θα την αξιοποιήσει εν όψει των εθνικών εκλογών…
– Στην ακραία εκδοχή του παραπάνω σεναρίου δεν αποκλείεται η διεξαγωγή «διπλών εκλογών», δηλαδή παράλληλες κάλπες εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών στις 7 του Ιούνη.
– Καθοριστικές επ’ αυτών θα είναι οι αποφάσεις τις οποίες θα λάβει ο Κ. Καραμανλής τον Μάρτη, οπότε και θα συνυπολογίσει το κλίμα που θα αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, το γενικότερο πολιτικό κλίμα (για παράδειγμα, σήμερα οι πολίτες σε ποσοστό πάνω από 60% απορρίπτουν τις πρόωρες εκλογές), την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματός του, την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, τις εξελίξεις γύρω απ’ τα «προεδρικά» κ.λπ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην άποψη που σταθερά καταθέτει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να προσχωρούν πλέον και ΜΜΕ τα οποία «έπαιζαν» με το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Απρίλη.

Για παράδειγμα, η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» την περασμένη Κυριακή τόνιζε ότι «στόχος (σ.σ.: του Καραμανλή και του επιτελείου του) είναι η βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας με ορίζοντα τον «κάβο» των ευρωεκλογών».

Επίσης και η «Real News» προσχώρησε στην εκτίμηση απόρριψης των πρόωρων εκλογών, την οποία συνδέει με επικείμενη επιτήρηση της οικονομίας, όπως ακόμα και άλλες εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ…

Οι σχεδιασμοί του… θέρους

Επίσης κάμποσα ΜΜΕ προσχώρησαν στην εκτίμηση που «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έχει εκφράσει, ότι δηλαδή αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν δικαιώσουν τις προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου (πρώτο κόμμα και με διαφορά το ΠΑΣΟΚ), τότε η κρίση θα μεταφερθεί απ’ την κυβέρνηση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και κάποιας μορφής αμφισβήτηση του Γιώργου, κάτι που, αν συμβεί, θα διευκολύνει τους σχεδιασμούς και τους χειρισμούς του Κ. Καραμανλή…

Έτσι κι αλλιώς το επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμά ότι αν η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά μειωθεί περίπου στη 1 μονάδα, τότε μπορεί ο Καραμανλής να χτυπήσει στα ίσια τις εθνικές εκλογές, αφού τα περιθώρια αύξησης της συσπείρωσης της ΝΔ είναι μεγαλύτερα απ’ τα αντίστοιχα του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση (μείωσης της διαφοράς στα όρια του στατιστικού λάθους), θα ανεβάσει την ψυχολογία των οπαδών της ΝΔ.

Θα κριθούν λοιπόν πολλά τον Μάρτη.

Μέχρι τότε και προκειμένου να δημιουργηθούν κατά το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για τον ίδιο και το κόμμα του, ο Κ. Καραμανλής:
– Θα «πάρει πάνω του» το παιχνίδι. Ήδη έχει αρχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να «παίζει» περισσότερο με την πρωθυπουργική εικόνα του, να φαίνεται ότι «κυβερνά».
– Θα ανοίξει μέτωπα, εφόσον μάλιστα οι έρευνες δείχνουν ότι σε αρκετά θέματα η κοινωνία απαιτεί και μεταρρυθμίσεις, ακόμα και ρήξεις (Παιδεία, ΜΜΕ, Δημόσια Διοίκηση κ.λπ.), με δυο λόγια θα τα «βάλει όλα στο τραπέζι».
– Θα ξεκινήσει σύντομα περιοδείες και στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε αφενός να αξιοποιήσει την υπεροχή του έναντι του Γ. Παπανδρέου και αφετέρου να «ξυπνήσει» την υπνώττουσα κομματική μηχανή.

Επιπλέον και σε επίπεδο συνολικότερα της κυβέρνησης θα αξιοποιηθούν και ορισμένα άλλα πολιτικά – επικοινωνιακά όπλα, όπως:
– Η αίσθηση που, όπως προκύπτει και απ’ τις δημοσκοπήσεις, ακόμα υπάρχει στον λαό, ότι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο και ώριμο να ξανακυβερνήσει (πάνω απ’ το 60% πιστεύει κάτι τέτοιο)…
– Τα προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω της εμπλοκής στελεχών του σε σκάνδαλα, που θα έρθουν σύντομα στο φως της δημοσιότητας (Siemens, TOR M1).
– Η δυνατότητα επαναπροσέγγισης συγκροτημάτων, που επιτρέπει την ευνοϊκή αντιμετώπιση της κυβέρνησης από συγκεκριμένα ΜΜΕ, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται ορατό…

Ενώ στη φαρέτρα την κυβερνητική είναι πιθανό να ενταχθεί και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτη του 2010.

Έγκυρες πληροφορίες μας επιμένουν ότι ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει συζητήσει με τον Κάρολο Παπούλια και του έχει καταθέσει την πρόθεσή του να τον προτείνει ξανά για τη θέση του Προέδρου («ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έχει γράψει σχετικά) αναμένει ίσως και εντός του Φεβρουαρίου την απάντηση του Προέδρου.

Αν είναι θετική (αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά απ’ τη διάθεση του Κάρολου Παπούλια σε άμεση συνάρτηση με την κατάσταση της υγείας του), τότε είναι πιθανό ο ίδιος ο πρωθυπουργός να κάνει σχετικές ανακοινώσεις μέσα στον Φλεβάρη (σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο Πρόεδρος αρνηθεί για λόγους υγείας, ο Καραμανλής έχει ήδη έτοιμη εναλλακτική πρόταση, όπως έχουμε αποκαλύψει).

Προπομπός άλλωστε των σχετικών διεργασιών ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος με συνέντευξή του (στην «Απογευματινή») δήλωσε πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προτίθενται να προτείνουν την επανεκλογή του Κάρ. Παπούλια και «πέταξε το γάντι» σε ΠΑΣΟΚ και Γιώργο…

Η… φάκα!

Βέβαια, όπως προαναφέραμε, υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη που έχουν καταθέσει την άποψή τους υπέρ των πρόωρων εκλογών την άνοιξη. Μεταξύ αυτών η Ντ. Μπακογιάννη, ο Δημ. Αβραμόπουλος, ενώ σχετικό σκεπτικισμό έχει καταθέσει και ο Γ. Σουφλιάς.

Όμως εκτός του ότι, όπως επισημαίνουμε παραπάνω, ο Καραμανλής έχει επιλέξει έναν άλλο σχεδιασμό, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις από στελέχη του επιτελείου του που εκτιμούν ότι είναι παγίδα οι πρόωρες εκλογές την άνοιξη.

Και αυτό αφορά κυρίως την ΥΠΕΞ, αφού είναι φανερή η… βιασύνη της να διαδεχθεί τον Καραμανλή μετά από μια ήττα, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό την άνοιξη, πριν δηλαδή προκύψουν σημάδια ανάκαμψης σταθερά και όχι πρόσκαιρα…

Η ανασφάλεια των βουλευτών…

Πάντως η διάθεση του πρωθυπουργικού επιτελείου να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών σχετίζεται και με την εικόνα αποσύνθεσης που επικρατεί στο εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η παρατεινόμενη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, με ευθύνη και κυβερνητικών παραγόντων, έχει οδηγήσει σε πλήρη αποδιοργάνωση την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

Οι περισσότεροι βουλευτές, κυρίως της επαρχίας, φοβούμενοι ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες τους προσεχείς μήνες, έχουν εγκαταλείψει τις υποχρεώσεις τους στη Βουλή και βρίσκονται στις εκλογικές τους περιφέρειες προς… αλίευση ψήφων. Ενδεικτικό των παραπάνω είναι ότι από την περασμένη Πέμπτη, από τους εκατό και πλέον (εκτός κυβέρνησης) βουλευτές, έχουν απομείνει στο Κοινοβούλιο καμιά δεκαριά.

Στις κατ’ ιδίαν δε συζητήσεις τους οι βουλευτές αυτοί σημειώνουν ότι δεν τους καθησυχάζουν οι διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν τίθεται ζήτημα εκλογών, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν ότι «αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι πολύ σκληρή για όλους».

Κι αυτό διότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν ξαφνικά και η προεκλογική περίοδος θα είναι σύντομη, ενώ πολλοί βουλευτές θα πέσουν «θύματα» της «ανανέωσης» και δεν θα καταφέρουν να επανεκλεγούν.

Ο αριθμός αυτών των βουλευτών θα ανέβει κατακόρυφα στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία θα είναι δεύτερο κόμμα. Σύμφωνα δε με πρόχειρους υπολογισμούς, εξήντα με ογδόντα από τους νυν βουλευτές δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή.


Σχολιάστε εδώ