Για την υπόθεση της Ζήμενς και το άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελβετία

Από τον δικηγόρο κ. Ηλία Μπίσια πήραμε την πιο κάτω επιστολή:

Με αφορμή το δημοσίευμα της 25/1/2009 στην εφημερίδα σας «ΠΑΡΟΝ της Κυριακής» που φέρει τον τίτλο «Μετά τη Ζήμενς έρχεται ο «Γερμανός»… και αναφέρει επί λέξει:

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση έχει μπλοκάρει στην Ελβετία το άνοιγμα των λογαριασμών – χωρίς να γίνει γνωστό ποιος είναι. Πάντως η Πολιτεία θα ορίσει νέο «νομικό παραστάτη» στην Ελβετία για το άνοιγμα των λογαριασμών, αφού αυτός που υπήρχε εκεί (έλληνας δικηγόρος) επέλεξε να είναι τελικά συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων και επομένως δεν μπορεί να συνεχίσει», θα ήθελα, προς αποκατάσταση της αλήθειας και των ανακριβειών που εμπεριέχονται στο ως άνω δημοσίευμά σας σε σχέση με το πρόσωπο μου, να δηλώσω με την παρούσα τα εξής:

1. Ο υπογράφων εκπροσώπησε επιτυχώς το Ελληνικό Δημόσιο το 2005-06 στην υπόθεση της πρώην Ανακρίτριας Μπουρμπούλια ενώπιον των ελβετικών αρχών ως νομικός παραστάτης, υπό την ιδιότητα του δικηγόρου Ελβετίας και ειδικού σε ζητήματα διεθνούς δικαστικής συνδρομής.

2. Είναι ακριβές ότι εκλήθην προσφάτως από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αναλάβω εκ νέου την εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελβετία, στη γνωστή υπόθεση ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών που σχετίζονται με την πολύκροτη «υπόθεση Ζήμενς». Παρά την εν λόγω τιμητική πρόταση, εδήλωσα -ως ώφειλα κατά τη δικηγορική δεοντολογία- νόμιμο κώλυμα ως προς την ανάληψη της εν λόγω εντολής, εφόσον εκπροσωπώ νομίμως από το 2007 μέχρι και σήμερα στην ίδια υπόθεση (παρά την εσφαλμένη σχετική αναφορά στο από 25/1/09 δημοσίευμά σας) έτερο πρόσωπο που ευρίσκεται σε αντιδικία με την Ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης.

Κατά συνέπεια, όπως αβίαστα γίνεται αντιληπτό, ούτε «επέλεξα» ούτε προτίμησα κατά βούληση να εκπροσωπήσω εμπλεκόμενο στην υπόθεση Ζήμενς ενώπιον των ελβετικών δικαστικών αρχών, όπως ανακριβώς αναφέρετε στο σχετικό άρθρο σας, τουναντίον είχα για τους προαναφερόμενους λόγους νομική υποχρέωση και αναμφισβήτητο δεοντολογικό καθήκον να απέχω από την ανάληψη της εντολής εκπροσώπησης του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελβετία στη συγκεκριμένη υπόθεση.

3. Παρακαλώ, όπως προς αποφυγήν αθέμιτων συγχύσεων, δημοσιεύσετε την παρούσα με τον προσήκοντα τρόπο, προς αποκατάσταση της αλήθειας και της εγκυρότητας της ενημέρωσης του αναγνωστικού σας κοινού.

Με εκτίμηση
Ηλίας Σ. Μπίσιας
Δρ Νομικής / Δικηγόρος
Αθηνών & Ελβετίας


Σχολιάστε εδώ