Γιατί να μη διεκδικούμε κι εμείς;

Κύριε Διευθυντά,

Γράψατε ότι «άνευ όρων δώσαμε στην Αλβανία τη βίζα για την ΕΕ!». Να ήταν μόνο αυτό θα ήταν καλά, αλλά δίνουμε και δώσαμε στους γύρω εχθρούς μας (δήθεν φίλους) πολλά και σημαντικά πράγματα χωρίς να μας πουν ένα «ευχαριστώ», αλλά ως αντάλλαγμα μας δίνουν έχθρα και απαιτήσεις – διεκδικήσεις. Δεν είναι μόνο η Τσαμουριά ή τα κλειστά ελληνικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου και Τουρκίας. Αυτό συμβαίνει και με τους άλλους γείτονές μας (Βούλγαρους, Σέρβους, Τούρκους κ.ά., στους οποίους πάντα δίνουμε πολλά για να εισπράξουμε τα αντίθετα, και «γκρίζες ζώνες». Δυστυχώς η πολιτική μας διέπεται από το ηλίθιο δόγμα «Δεν διεκδικούμε τίποτε και δεν δίνουμε τίποτε» (ενώ στην πράξη δίνουμε πολλά).

Γιατί να μη διεκδικούμε κι εμείς όπως αυτοί; Ναι, να διεκδικήσουμε την πάντα ελληνική Ιωνία, τη Βόρειο Ήπειρο, το ελληνικότατο Μοναστήρι και άλλα ελληνικά εδάφη που μας τα πήραν και κάθισαν πάνω σε αυτά ως μόνιμοι κάτοικοι. Δεν λέω ότι θα τα πάρουμε όσα διεκδικήσουμε, αλλά θα έχουμε ένα διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να προσερχόμαστε στις συνομιλίες με διαπραγματευτικά ατού και θα υποχωρούμε αφού πάρουμε κάτι δικό μας.

Γιατί αυτή η ενδοτικότητα και οι υποχωρήσεις με τους γείτονές μας; Δεν καταλαβαίνω. Και είχαν δίκαιο οι φίλοι μας στην ΕΕ που απορούσαν με την ευκολία με την οποία υποστηρίζαμε την ένταξη της Τουρκίας, ενώ θα έπρεπε να τους ζητήσουμε ανταλλάγματα (Αγία Σοφία, Χάλκη, σχολές, περιουσίες, μοναστήρια κ.λπ.) και να βάλουμε βέτο αν δεν υποχωρούσαν σε κάτι δικό μας.

Στους Σκοπιανούς κάνουμε του κόσμου τα χατίρια και τις παραχωρήσεις και δεν τους ζητάμε τίποτα, πέραν του ότι τους στηρίζουμε οικονομικά και με άλλους τρόπους. Για τους Σέρβους κάναμε και κάνουμε πάρα πολλά και δεν είδαμε καμία ωφέλεια ή υποστήριξη – και ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί μας δημιούργησαν το Σκοπιανό και δεν περνάει η δικαιολογία ότι το έκανε ο Τίτο με εντολή της Κομινφόρμ. Το άρθρο σας, κύριε διευθυντά, τα λέει και τα τονίζει πολύ καλά, αλλά ποιος τα ακούει; Οι πολιτικοί μας κωφεύουν, το ΥΠΕΞ ομιλεί μόνο τη γλώσσα των ΗΠΑ, όχι της Ελλάδος, αυτήν την έχασαν οι διπλωμάτες μας (ή την ξέχασαν).

Με τιμή και εκτίμηση

Αναστάσιος Β. Κοβάτσης,
Καθηγητής ΑΠΘ


Σχολιάστε εδώ