«Βιλαέτι» του θεωρεί το Πολυτεχνείο ο Πρύτανης

Το «ΠΑΡΟΝ» έχει κατ’ επανάληψιν καταγγείλει τις παρανομίες του πρύτανη του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Μουντζούρη, ο οποίος αντί να δίνει το παράδειγμα σεβόμενος τους νόμους σύμφωνα και με τον όρκο που έχει δώσει, δείχνει μια στάση κατάφωρης παραβίασης της ακαδημαϊκής τάξης, πρωτόγνωρη για πνευματικό άνδρα. Αναφέρονται ειδικώς οι παρακάτω έκνομες πράξεις:
• Άρνηση του ΕΜΠ να εφαρμόσει τον νόμο περί αξιολογήσεως των ΑΕΙ και μάλιστα μετά από απόφαση της Συγκλήτου.
• Μεθόδευση των πορισμάτων ΕΔΕ, που συγκροτούνται για παραβατικές συμπεριφορές μελών ΔΕΠ προκειμένου να μην οδηγηθούν ποτέ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο (π.χ. καταγγελίες εις βάρος του κ. Κουσιουρή, διευθυντή του τομέα της Σχολής Ηλεκτρολόγων, σχετικά με φωτογραφικές διατάξεις στην εκλογή μελών ΔΕΠ, καθώς και ανεπίτρεπτες αναθέσεις εντολών διδασκαλίας με το 407 ΠΔ).
• Καταγγελίες εκ μέρους του καθηγητή Ρήγα της Σχολής Χημικών σχετικά με τη διαδικασία εκλογής του.
• Εκλογή λέκτορος στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του οποίου το έργο είναι εκτός περιεχομένου προκηρύξεως (περίπτωση κ. Βάτσικου).
• Τέλεση κακουργηματικών πράξεων εντός του ιδρύματος του ΕΜΠ, όπως φθορά και κλοπή δημόσιας περιουσίας που συγκαλύπτονται από τον πρύτανη με τη δικαιολογία του «ασύλου».
• Παρά τη 18μηνη απόφαση φυλάκισης καθηγητή και τα αυστηρά έγγραφα του υπουργείου Παιδείας και του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για υποχρεωτική αποχή από τα καθήκοντά του (άρθρο 24 του ν. 2721/1999) με την ανοχή του πρύτανη, του προέδρου της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Μ. Μιμίκου και του διευθυντή του Τομέα Δομοστατικής Κ. Σπυράκου, ο εν λόγω καθηγητής εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του κανονικά και να μετέχει σε συνεδριάσεις θεσμικών οργάνων και επιτροπών, ακυρώνοντας τις αποφάσεις τους.

Οι ως άνω ενέργειες των προαναφερθέντων συνιστούν για καθέναν εξ αυτών πειθαρχικό παράπτωμα που στοιχειοθετεί εφαρμογή του άρθρου 259 του ΠΚ (παράβαση καθήκοντος). Ανακύπτει δε και ζήτημα ευθύνης τους για παράνομη καταβολή των αποδοχών στον ως άνω καθηγητή που καταδικάστηκε κατ’ εφαρμογή του άρθρου 43 του Υπαλληλικού Κώδικα και του άρθρου 25 του ν. 3205/2003.

Το 2007 είχε διαβιβασθεί στο υπουργείο Παιδείας από τον εισαγγελέα η δίωξη των καθηγητών Ι. Βάγια και Ι. Ερμόπουλου για πλαστογραφία μετά χρήσεως, ψευδορκία μάρτυρος κ.λπ. Ακολούθως το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τον πρύτανη τον Νοέμβριο του 2007 την παραπομπή τους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο αυτός να έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, παρά τα αυστηρά έγγραφα του υπουργείου και άλλων αρμόδιων θεσμικών οργάνων.

Θλίβεται κανείς να βλέπει ότι οι επικεφαλής των ως άνω θεσμικών οργάνων του ΕΜΠ ανέχονται τη μετατροπή του ιδρύματος σε άντρο «προστασίας» κουκουλοφόρων, βομβιστών και παρανομούντων μελών ΔΕΠ, κατηγορούμενων για κακουργηματικές πράξεις. Όταν η πνευματική ηγεσία του τόπου εκδηλώνει μια τέτοια πρωτόγνωρη παραβατική συμπεριφορά, τι πρότυπα και οράματα μπορεί να έχει η νεολαία μας;

Η ευθύνη για τους κάθε τόσο βανδαλισμούς, βιαιοπραγίες και καταστροφές ξένων περιουσιών βαραίνει μόνο τη νεολαία μας ή είναι φαινόμενο μιας βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης που βαρύνει την ελληνική κοινωνία και κυριότατα την Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα;

Επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει να επέμβει η εισαγγελική αρχή, αφού και το υπουργείο Παιδείας παραμένει θεατής των παραβάσεων του πρύτανη, παρά τις καταγγελίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του, ανήμπορο να τον ανακαλέσει στην τάξη.


Σχολιάστε εδώ