Βγήκαν μαχαίρια στο περιβάλλον Ιερωνύμου

Μητροπολίτες και αρχιμανδρίτες, κληρικοί και λαϊκοί που βρίσκονται κοντά στη νέα ηγεσία της Εκκλησίας έχουν επιδοθεί σε μια υπόγεια διαμάχη για το ποιος θα διατηρήσει την εύνοια του «πρώτου» και, επί της ουσίας, θα μπορεί να ασκεί μαζί του εξουσία. Οι περιβόητες κόντρες μεταξύ του Χριστόδουλου και του Ζακύνθου ή του Χριστόδουλου με τον πρώην Πειραιώς ωχριούν μπροστά στο «απόστημα θυμού» που υπάρχει στο περιβάλλον της Εκκλησίας σήμερα.

Με χτυπήματα κάτω από τη μέση, στρατευμένα «παπαγαλάκια» και παιχνίδια αλληλοεξόντωσης «με το γάντι» προσπαθούν να σταθούν στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου και να τον επηρεάσουν καταλυτικά στις μεγάλες αποφάσεις που πρόκειται να πάρει μέσα στους επόμενους μήνες, όπως είναι οι τρόποι αξιοποίησης της περιουσίας της Εκκλησίας και τα επενδυτικά προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί και φυσικά το ποιος θα κατακτήσει το νέο «φιλέτο» της Εκκλησίας, τη Μητρόπολη Αττικής που σύντομα θα μείνει κενή και με το γράμμα του νόμου. Ο Αρχιεπίσκοπος μέχρι στιγμής δείχνει να τους παρατηρεί, δεν παίρνει θέση και κρατά στάση αναμονής. Ανέχεται τους πάντες, προφανώς περιμένοντας αφού βγάλουν μόνοι τους τα μάτια τους να συμπαραταχθεί με τους «νικητές»… Έναν χρόνο μετά την εκδημία του Μακαριστού Χριστόδουλου το «περιβάλλον» στην Εκκλησία ζει και βασιλεύει. Ας δούμε όμως τα πρόσωπα που ήρθαν και έφυγαν από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι σήμερα…

Έφυγαν νωρίς

Σε κάθε αλλαγή ηγεσίας υπάρχουν ανακατατάξεις και στα πρόσωπα. Οι άνθρωποι που περιέβαλαν τον Μακαριστό Χριστόδουλο έχουν οι περισσότεροι απομακρυνθεί και όσοι παραμένουν βρίσκονται στη γωνία. Φυσικά αντικαταστάθηκαν αμέσως με πρόσωπα που κύριο προσόν τους είναι η… εντοπιότητα (καταγωγή από Λιβαδειά) και πόσο καλοί … υβριστές ήταν του συστήματος Χριστόδουλου. Ο π. Θωμάς Συνοδινός, ο «αντ’ αυτού» του Μακαριστού, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τη θέση του Πρωτοσυγκέλου και έχει τεθεί στο περιθώριο ως απλός ιερέας της Μητρόπολης Αθηνών. Μέσα στην εβδομάδα η Μητρόπολη Αθηνών αλλάζει έδρα λόγω των εργασιών που θα γίνουν στον Ναό της πλατείας Μητροπόλεως οπότε ο π. Θωμάς αναζητεί «βάση».

Ο «τσάρος» των οικονομικών και διευθυντής της ΕΚΥΟ Κ. Πυλαρινός παραιτήθηκε νωρίς μεριμνώντας να αποσπάσει και εύφημο μνεία από τη Σύνοδο. Παροπλισμένος πια, ασχολείται με την «ένωση τ. βουλευτών» την οποία και ίδρυσε. Ο Αν. Μαρίνος, νομικός που τον «παραίτησαν» μαζί με πολλούς άλλους συνεργάτες του Χριστόδουλου, έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τον χώρο της Εκκλησίας. Ο Δ. Φουρλεμάδης, ο έμπιστος συνεργάτης του Μακαριστού Χριστόδουλου και persona non grata για όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες του, εγκατέλειψε τα της Εκκλησίας και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Ο Κων. Σκαρίπας ασχολείται και αυτός με ιδιωτικές επιχειρήσεις αφού απομακρύνθηκε «με το γάντι» από τον άλλοτε φίλο και συνεργάτη του -και νυν υπεύθυνο των οικονομικών της Εκκλησίας- Αντ. Ζαμπέλη.

Ο π. Επιφάνιος Οικονόμου, πνευματικό παιδί του μακαριστού και παλαιός διευθυντής του ραδιοφώνου της Εκκλησίας, βρίσκεται σε ενορία στην πατρίδα του τον Βόλο, ενώ ακόμη παραμένει ως μια ενοχλητική… εμμονή στο μυαλό του Μητροπολίτη Ζακύνθου. Ο Παν. Δρακόπουλος, το think tank του Χριστόδουλου, συνεργάζεται με ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μαζί με τους παραπάνω στενούς συνεργάτες του Μακαριστού έφυγαν λόγω «περικοπών» και δεκάδες υπάλληλοι που δεν είχαν κατοχυρωθεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στη θέση τους όμως ήρθαν διπλάσια «δικά τους παιδιά», συγγενείς, φίλοι, με μηνιαίες αποδοχές που ξεπερνούν όσα παίρνει η γενιά των 700 ευρώ σε έξι μήνες… Γραμματέας, μάλιστα, σε εκκλησιαστικό φορέα αμείβεται με μισθό ίσο με εν ενεργεία Μητροπολίτη, ενώ ο πρόεδρος παίρνει 8.000 ευρώ τον μήνα…

Αυτοί που έμειναν

Ελάχιστοι έχουν παραμείνει στη θέση που βρίσκονταν και επί των ημερών του Χριστόδουλου. Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου π. Κύριλλος Μισιακούλης διατήρησε τη θέση του και τελεί εν αναμονή της τοποθέτησής του σε μητρόπολη όχι επειδή είναι αγαπητός στους «ιερωνυμικούς» αλλά επειδή είθισται όποιος κατέχει αυτήν τη θέση να μεταπηδά σε μητρόπολη.

Στις οικονομικές υπηρεσίες της Συνόδου παραμένει ο π. Α. Αβραμιώτης, ο οποίος έχει (από τους ελάχιστους) άριστη συνεργασία με τον… κόμη Αντ. Ζαμπέλη. Στο γραφείο Τύπου της Συνόδου παραμένει και ο δημοσιογράφος Γ. Βασιλείου που διατηρεί καλές σχέσεις με όλους τους νέους συνεργάτες. Στην Αρχιεπισκοπή παραμένουν επίσης ο π. Τιμόθεος Άνθης, ως «ανενεργός» εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου, ο Χ. Κονιδάρης ως διευθυντής του γραφείου Τύπου σε μια θέση που φέρονται να διεκδικούν πολλοί μνηστήρες, ενώ παραμένουν και οι αρχιμανδρίτες π. Βαρνάβας Θεοχάρης και Χρ. Παπαθανασίου στο ιδιαίτερο γραφείο του Αρχιεπισκόπου. Στην Αρχιεπισκοπή παρέμεινε και μάλιστα πρόσφατα αναβαθμίστηκε (ελέω του καθηγητή Βλ. Φειδά και στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου) σε πρωτοσύγκελο ο π. Γαβριήλ Παπανικολάου, άλλοτε στενός συνεργάτης του Μακαριστού Χριστόδουλου. Από την Αρχιεπισκοπή «παραιτήθηκε» πρόσφατα και ο π. Ιάκωβος Μπιζαούρτης, στενός συνεργάτης του π. Θωμά Συνοδινού.

Τέλος, ο Επίσκοπος Αχαΐας Αθανάσιος παραμένει διευθυντής του γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες αλλά χωρίς αρμοδιότητες μετά την «εντολή» από το Φανάρι να υποβαθμίσει η Εκκλησία της Ελλάδος την παρουσία της στην ΕΕ και ο Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, αλλά σίγουρα πολύ πιο μακριά από τον κ. Ιερώνυμο απ’ ό,τι ήταν επί των ημερών του Χριστόδουλου.

Τα «πουλέν»

Στην αρχή ήρθαν διακριτικά και σεμνά λίγοι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου. Ωστόσο όσο περνούσε ο καιρός ορδές νέων συνεργατών έχουν κατακλύσει όλους τους τομείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Σύνοδο, την Αρχιεπισκοπή και όλες τις παράπλευρες υπηρεσίες και φορείς. Ο Αντ. Ζαμπέλης, χωρίς να έχει σχέση με τον χώρο της Εκκλησίας, τοποθετήθηκε στη θέση του υπερυπουργού Οικονομικών της Εκκλησίας και μαζί με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων είναι οι δύο άνθρωποι που «λύνουν και δένουν» στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος τους έχει παραχωρήσει εν λευκώ το δικαίωμα να προχωρούν σε συμφωνίες και απλώς οι συνοδικοί αρχιερείς να «επικυρώνουν» την πολιτική τους. Μαζί με τον Αντ. Ζαμπέλη ήρθε ως διευθυντής της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» ο δημοσιογράφος Κ. Δήμτσας, ο οποίος έχει συγγενική σχέση με τον Αντ. Ζαμπέλη και ήταν από εκείνους που στήριξαν τον κ. Ιερώνυμο στην κόντρα του με τον Μακαριστό Χριστόδουλο. Στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, αλλά σε άλλο «κύκλο», ανήκει και ο καθηγητής πανεπιστημίου π. Αδ. Αυγουστίδης, ο οποίος χωρίς κανένα θεσμικό ρόλο φέρεται να έχει άποψη για τα πάντα ως το think tank του κ. Ιερωνύμου. Αντίπαλο δέος του π. Αδ. Αυγουστίδη παραμένει ο ικανότατος π. Αμφιλόχιος Στεργίου, ο οποίος έχει τοποθετηθεί σε θέση κλειδί στην Ιερά Σύνοδο. Ο Αρχιεπίσκοπος, λένε στον εκκλησιαστικό χώρο, ακούει με προσοχή τις απόψεις του και σέβεται τον τρόπο σκέψης του. Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με πολλούς μητροπολίτες και δημοσιογράφους, αλλά δεν είναι αρεστός στους άλλους «κύκλους» του περιβάλλοντος Ιερωνύμου (Ιωαννίνων, Αυγουστίδη, Ζαμπέλη κ.λπ.).

Στενός συνεργάτης του π. Αμφιλοχίου είναι και έμπιστος του Αρχιεπισκόπου θεολόγος κ. Α. Κατσιάρας με διαδρομή σε εκκλησιαστικά έντυπα και ο οποίος λίαν προσφάτως τοποθετήθηκε ως προσωρινός διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας. Ο θεολόγος Α. Κατσιάρας διατηρεί άριστες σχέσεις με τον π. Αμφιλόχιο και τον Αντ. Ζαμπέλη. Στην Αρχιεπισκοπή έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις κλειδιά ο π. Αθηναγόρας Δικαιάκος, διευθυντής του γραφείου του Αρχιεπισκόπου, και οι π. Θωμάς Χρυσικός και Ηλ. Κουρεντής που έχουν αναλάβει την υπόλοιπη διοίκηση των ενοριών που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Ιερωνύμου.

Στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου παραμένουν επίσης οι καθηγητές Βλ. Φειδάς και Μ. Μπέγζος. Ο τελευταίος μάλιστα υπήρξε σκαιός υβριστής του Μακαριστού Χριστόδουλου και «επιβραβεύθηκε» για τις υπηρεσίες του με μια ζηλευτή θέση στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας.


Σχολιάστε εδώ