Βγάζουν ελληνοκυπριακές περιουσίες στο σφυρί

Οι συνομιλίες σημαδεύτηκαν και από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον τουρκοκυπριακό Τύπο ότι η κατοχική κυβέρνηση Ταλάτ βγάζει νέες περιουσίες Ελληνοκυπρίων στο σφυρί!

Αλώβητα δικαιώματα

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων στον κατεχόμενο από την Τουρκία βορρά είναι αλώβητα. Όμως η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι στο πλαίσιο της λύσης το περιουσιακό θα πρέπει να διευθετηθεί στην ακόλουθη βάση: 1) Τον πρώτο λόγο δεν θα τον έχουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, αλλά όσοι σήμερα κατέχουν κατά τρόπο παράνομο τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, δηλαδή οι έποικοι και οι Τουρκοκύπριοι που μετακινήθηκαν το ’74 με την ανταλλαγή πληθυσμών κατόπιν της συμφωνίας Κληρίδη – Ντενκτάς από τον νότο προς τον κατεχόμενο βορρά. 2) Η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται το δικαίωμα της επανάκτησης των περιουσιών από τους Ελληνοκυπρίους και δίνει δύο επιλογές. Η μία είναι η ανταλλαγή. Δηλαδή ο ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης περιουσίας στον κατεχόμενο βορρά θα πρέπει να την ανταλλάξει με περιουσία που βρίσκεται στον νότο και ο ιδιοκτήτης είναι Τουρκοκύπριος. Η δεύτερη αφορά την καταβολή αποζημίωσης από τον έποικο ή τον τουρκοκύπριο κάτοχο προς τον ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη ή μέσω κάποιου άλλου μηχανισμού που θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της λύσης αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο Τουρκοκύπριος ή ο έποικος ο οποίος θα νομιμοποιηθεί θα χάσει διά παντός την περιουσία του. Από την άλλη, η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι τον πρώτο λόφο τον έχει ο δικαιούχος. Συνεπώς ο δικαιούχος θα έχει τις εξής επιλογές:
• Να ανακτήσει την περιουσία του, που θα σημαίνει όμως και κάποια μορφή αποζημίωσης προς τον Τουρκοκύπριο ή τον έποικο, ο οποίος κατέχει σήμερα παράνομα την ελληνοκυπριακή περιουσία.
• Να εισηγηθεί την ανταλλαγή.
• Να προτιμήσει την αποζημίωση.

Οι έποικοι

Το περιουσιακό είναι ζήτημα συναφές, όπως δήλωσε ο προεδρικός επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, με εκείνο των εποίκων. Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου εάν ένα μεγάλος αριθμός εποίκων επιστρέψει στην Τουρκία μετά τη λύση, τότε ένα μεγάλο μέρος των ελληνοκυπριακών περιουσιών θα απελευθερωθεί και θα περιοριστεί το υφιστάμενο πρόβλημα.

Ο σφετερισμός

Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη του νέου κύκλου των συνομιλιών την περασμένη Τετάρτη ο τουρκοκυπριακός Τύπος με δημοσιεύματά του απεκάλυπτε ότι η παράνομη κυβέρνηση Ταλάτ έβγαζε στο σφυρί ελληνοκυπριακές περιουσίες στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο και στη Μόρφου με σκοπό τη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Ο εκπρόσωπος του Ταλάτ κ. Ιτζακιστάν προέβη σε δήλωση τονίζοντας ότι η διαδικασία σταμάτησε έπειτα από παρέμβαση του ίδιου του κατοχικού ηγέτη.

Οι αποφάσεις

Οι αποφάσεις πάντως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καθορίζουν ότι οι κατοχικές αρχές είναι υποτελείς στην Τουρκία και ότι αυτή, καθώς και ο στρατός της, είναι υπεύθυνοι για το ότι οι ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες στο κατεχόμενο τμήμα στερούνται των ατομικών τους δικαιωμάτων και δεν μπορούν να ασκούν κυριότητα, νομή, αλλά και να απολαμβάνουν τις περιουσίες τους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Το ΕΔΑΔ επιβάλλει ποινές στην Τουρκία που αφορούν την παροχή αποζημιώσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς τους ελληνοκύπριους δικαιούχους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. Αντιθέτως, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι δικαιούχοι διατηρούν αλώβητα τα δικαιώματά τους παρά την κατοχή. Προ δέκα ημερών το ΕΔΑΔ εξέδωσε νέες αποφάσεις μεταξύ των οποίων και αυτή του Ορφανίδη εναντίον της Τουρκίας. Σε αυτήν το δικαστήριο αναγνωρίζει το κληρονομικό δικαίωμα στον αιτούντα, του οποίου ο γονέας έχει περιουσία στα Κατεχόμενα, καθώς και τον τίτλο ιδιοκτησίας που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για κληρονομιά ακίνητης περιουσίας στα Κατεχόμενα!


Σχολιάστε εδώ