ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ: Κίνδυνος για την υγεία οι κεραίες του ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου arnet.gr

Την Κυριακή 30/11/2008 η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αργυρούπολης (ΚΕΔΑ), όπως μετονομάσθηκε η ΔΕΑΔΑ, διά του… τότε προέδρου της, δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας στον Δήμο, και ο Δήμος Αργυρούπολης, διά του δημάρχου του Δημήτρη Ευσταθιάδη, σε ολοήμερη εκδήλωση επικοινωνίας στο Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», μας ανακοίνωσαν περιχαρείς ότι ο «ευλογημένος» δήμος μας έχει εισέλθει πρωτοπόρος στη «Γη της Επαγγελίας» και στην κοσμογονία της ψηφιακής εποχής, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο MESH δίκτυο στην Ελλάδα (;), στη Μεσόγειο (!) και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη (!) με 61 σημεία πρόσβασης στον κυβερνοχώρο δωρεάν για τους ταπεινούς, πλην περιπετειώδεις στην αναζήτηση του διαδικτυακού «αύριο», Αργυρουπολίτες. Πολύ καλό για να είναι αληθινό ή έστω πραγματικό…

Πράγματι, η ΚΕΔΑ έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου arnet.gr για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της «Ψηφιακής Αργυρούπολης», παράλληλα με το πιλοτικό διαδραστικό πόρταλ www.e-argyroupolis.gr. Στόχος είναι η συμμετρική πρόσβαση στο ίντερνετ, έστω κι αν ο χρήστης βρίσκεται σε κίνηση, μια δέσμη καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η ανάπτυξη νέας ηλεκτρονικής αγοράς στην πόλη μας.

Η ανάπτυξη του δικτύου όμως, με 61 σημεία πρόσβασης σε όλη την πόλη, σε δημοτικά και σχολικά κτίρια, χωρίς ενημέρωση των δημοτών και των γονέων των μαθητών για τους κινδύνους επί της υγείας όλων μας, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι επιστημονικές έρευνες για τις επιπτώσεις του συστήματος WLAN, εκθέτει τη δημοτική αρχή, νυν και προηγούμενη. Εκτός από επικίνδυνο, το σύστημα είναι και περιττό, αφού τουλάχιστον οι μαθητές έχουν ασφαλή και εξασφαλισμένα γρήγορη πρόσβαση μέσω του ενσύρματου δικτύου των σχολείων τους…

Το σύστημα WLAN ή WiFi (Wireless Fidelity) της ΚΕΔΑ είναι μια σχετικώς νέα απειλή για την υγεία των πολιτών. Χρησιμοποιεί κεραίες όπως αυτές της κινητής τηλεφωνίας αλλά μικρότερης ισχύος και επεκτείνεται ραγδαία και ελαφρά τη καρδία (και με πολλά ερωτηματικά από όλους μας…) σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους (από internet cafe και καταστήματα LAN Games μέχρι ΚΕΠ και ΑΕΙ) και μάλιστα με κρατική θωπεία (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΣΔΑΑ).

Τους κινδύνους επί της ανθρώπινης υγείας από την ακτινοβολία των κεραιών μπορεί να τις πληροφορηθεί κανείς από τον καθηγητή Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας Χ. Γεωργίου (http:// www.biology.upatras.gr/cgeorgiou).

Επιγραμματικώς, οι κεραίες εκπέμπουν μη ιοντίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή των μικροκυμάτων, με σημαντικές επιπτώσεις τόσο επί του ανθρώπινου εγκεφάλου από υπερθέρμανση, όσο και επί άλλων ευαίσθητων οργάνων (μάτια, αυτιά). Κυρίως όμως προκαλούν αθροιστικές και συσσωρεύσιμες μη θερμικές επιδράσεις, με μακροχρόνιες συνέπειες (καταστροφή DNA, καρκινογενέσεις, Αλτσχάιμερ κ.ά.) επί του οργανισμού μας! Για τη λειτουργία αυτών των κεραιών υπάρχει πλήθος αξιόπιστων επιστημονικών ερευνών, που έχουν οδηγήσει στη διατύπωση αυστηρών συστάσεων περί αποφυγής, ακόμα και απαγόρευσης, της χρήσης του ασύρματου διαδικτύου (Ομοσπονδιακή Γερμανία, Πανεπιστήμιο Οντάριο / Καναδάς, δημοτικές βιβλιοθήκες Παρισιού, Επιτροπή Περιβάλλοντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Στην Αργυρούπολη, ο δήμος και η δημοτική επιχείρηση δεν έχουν βάλει, κατά τις πληροφορίες μας, τις δέουσες προϋποθέσεις για να ορισθούν οι αναγκαίοι περιβαλλοντικοί όροι, ούτε έχουν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες και τις τεχνικές και πολεοδομικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές για την ανάπτυξη του δικτύου των 61 σημείων σε κατοικημένη περιοχή και σίγουρα ΔΕΝ έχουν εκπονήσει τις προαπαιτούμενες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επιπλέον, δεν έχουν αναθέσει ούτε επιδημιολογική μελέτη εκτίμησης των κινδύνων ούτε τις περιοδικές μετρήσεις στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την προστασία όλων μας από την επικινδυνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του συστήματος WiFi.

Δέκα χρόνια μετά το μοιραίο 1998 για την πόλη μας και τον Υμηττό μας, όταν ο κ. Ευσταθιάδης αδειοδοτούσε, ως τότε νομάρχης Αθήνας, το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) ΔΕΗ Αργυρούπολης, και πέντε χρόνια από τότε που το ίδιο πρόσωπο εξαπέστελνε με διαταγή του, ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, διμοιρίες ΜΑΤ εναντίον όσων πολεμούσαμε και αγωνιζόμασταν για την προστασία της ζωής μας από την ακτινοβολία, ο ίδιος άνθρωπος τελεσιγραφικά μας… ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε το έργο του προκατόχου του δημάρχου, Ι. Τσαρπαλή, πολιτικού τέκνου του άλλωστε, και γέμισε την πόλη μας με κεραίες arnet.gr και 61 σημεία πρόσβασης, εκτελώντας το μεγαλύτερο πείραμα για την αντοχή του ανθρώπινου οργανισμού στην ακτινοβολία των κεραιών στη χώρα μας (ή μήπως στη Μεσόγειο ή την Ευρώπη;)…

Σήμερα το arnet.gr λειτουργεί (;) σε βάρος της υγείας μας. Εμείς οι Αργυρουπολίτες δεν ερωτηθήκαμε. Δεν θα αντιδράσουμε;

* Ο κ. Κυμιώνης είναι δικηγόρος, μέλος Ομάδας Εργασίας Περιβάλλοντος / Δημοτική Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας «Αργυρούπολη Πρώτη Πόλη».


Σχολιάστε εδώ