από το Περιστύλιο

Προς το παρόν επικοινωνεί… δι’ αλληλογραφίας με τον πρόεδρο της Βουλής. Απαντώντας στην επιστολή που του έστειλε ο κ. Σιούφας και με την οποία του γνωστοποιούσε ότι η Βουλή επιστρέφει το ποσό των 5,7 εκατ. ευρώ από τον περσινό προϋπολογισμό, έστειλε συγχαρητήρια επιστολή για την πρωτοβουλία μέσα στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε… Φαίνεται όμως ότι ο κ. Παπαθανασίου θα αναγκαστεί να προσέλθει έπειτα από πρόσκληση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή Οικονομικών και να την ενημερώσει για το περιεχόμενο του υπό κατάθεση συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης 2008-2011 πριν κατατεθεί στην ΕΕ από την κυβέρνηση.

• Γενικότερα η απουσία των υπουργών δημιουργεί προβλήματα στη Βουλή. Και ειδικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη που, ως πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, στη συζήτηση που έγινε για τη διαχείριση των απορριμμάτων κάρφωσε τον απόντα υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά λέγοντας ότι θα έπρεπε να είναι στην επιτροπή και ότι υπάρχουν προβλήματα στη συνεργασία με το υπουργείο! Στη συνεδρίαση πάντως ήταν παρών ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Εμφανίστηκε χωρίς γραβάτα και πήρε τον λόγο για πρώτη φορά μετά την αποπομπή του από την κυβέρνηση σε μια συζήτηση για τα… σκουπίδια, που αφορούσε ωστόσο το υπόλοιπο Αττικής, όπου πρόκειται να πολιτευτεί.

• Όταν υπάρχει παγκόσμια τάση και νομοθεσία να μην αφήνουμε εμείς οι καταναλωτές ποτέ τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τα κομπιούτερ ή οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή στην κατάσταση αναμονής, αιφνιδίως η καινούργια τεχνολογία, η οποία, εννοείται, υπόσχεται λιγότερη κατανάλωση, λιγότερους ρύπους και λιγότερη καταστροφή του περιβάλλοντος, δεν κάνει τα οφειλόμενα. Το θέμα έφερε με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν ενημερώνουν τον καταναλωτή για την γκάμα των δεκάδων μοντέλων των σύγχρονων θηριωδών τηλεοράσεων που δεν κλείνουν ποτέ… Για του λόγου το αληθές πριν από την έναρξη της συζήτησης πήγε η ίδια η βουλευτής με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μπούγα στο εντευκτήριο της Βουλής και ψάχνανε τις τηλεοράσεις για να διαπιστώσουν αν κλείνουν!

• Διαγωνίστηκαν στους χαρακτηρισμούς στην προσπάθεια να καταδικάσουν την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, τις εξαγγελίες δηλαδή για το επίδομα θέρμανσης και τις ρυθμίσεις για τους ανέργους τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για άθλια ψηφοθηρική προεκλογική προπαγάνδα της κυβέρνησης και επιπλέον ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο που αφορά τα μέτρα για τους ανέργους.
«Κάνετε τον άνεργο επαίτη, όμηρο του πολιτικού συστήματος χωρίς να λύνετε τίποτα. Δεν υπάρχει σχέδιο, υπάρχουν πρόχειρες, πελατειακές και ρουσφετολογικές ρυθμίσεις», είπε η Λούκα Κατσέλη.
«Είναι ντροπή και μόνο το ότι επιχειρείτε να κάνετε επικοινωνιακή πολιτική με τέτοιου είδους επιδόματα ελεημοσύνης», υπερθεμάτισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Πιο γλαφυρά τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος: «Πέρασαν οι Αλκυονίδες μέρες. Έρχεται τώρα η άνοιξη. Και θα πάρουν την άνοιξη το επίδομα θέρμανσης. Του χρόνου, έτσι όπως κάνετε, θα το πάρουν το καλοκαίρι»…
Μακράν ωστόσο περιγραφικός ο Θόδωρος Πάγκαλος: «Έχουμε γυρίσει στο Μεσαίωνα! Όπως οι φεουδάρχες έβγαιναν από το κάστρο τους και πέταγαν χρυσά νομίσματα, έρχεται η κυβέρνηση να διανείμει ένα χιλιάρικο στους ανέργους λες και το χιλιάρικο θα λύσει το πρόβλημα της απασχόλησης»!

• Απλά μαθήματα οικοκυρικής από τον Γιώργο Καρατζαφέρη: «Έχουμε λοιπόν, μπροστά μας μια πίτα για όλο τον ελληνικό λαό, η οποία έχει ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Κάθε χρόνο βγαίνει στο ίδιο ταψί. Όταν εξαρχής το κεφάλαιο παίρνει τη μισή πίτα εμείς, όλοι οι άλλοι, πρέπει να βολευτούμε με το υπόλοιπο μισό του ταψιού. Είτε το ΠΑΣΟΚ κόβει τα κομμάτια τετράγωνα είτε η Νέα Δημοκρατία τα κόβει τρίγωνα, αυτά που μένουν για τους υπόλοιπους είναι του ιδίου μεγέθους».
Τι πρέπει να κάνουμε; «Να φροντίσουμε και να ζυμώσουμε περισσότερο και να βγάλουμε μεγαλύτερο ταψί. Αυτή είναι η διαδικασία».

• Στη συζήτηση για το «κοινωνικό δίχτυ προστασίας», όπως ονομάζει τα μέτρα η κυβέρνηση, την τιμητική του είχε ο ήρωας του παλιού ελληνικού σινεμά, ο… Μαυρογιαλούρος, που με το δίκιο τους τον θυμήθηκαν πολλοί βουλευτές:
Κωστής Αϊβαλιώτης: «Είναι σαν να βλέπει κανείς τον Μαυρογιαλούρο, να περπατάει αγκαλιά με τον Καλοχαιρέτα και από δίπλα τον ψευτοθόδωρο, τον γνωστό συνεργάτη βουλευτή, ο οποίος ήταν πολυπράγμων και έλεγε ένα σωρό παραμύθια. Φτάσαμε δηλαδή στην ”Κοινωνία ώρα μηδέν”, για να θυμηθώ άλλο τίτλο μιας παλιάς μαυρόασπρης ελληνικής ταινίας, ενώ οι δρόμοι της Ελλάδας έχουν μετατραπεί σε ”Λεωφόρους του μίσους”, και τα ηγετικά σας στελέχη λένε ”Κατηγορώ την κοινωνία”»…
Κώστας Γείτονας: «Μας γυρίζετε στην εποχή του Μαυρογιαλούρου και μας εγκαλείτε κιόλας».
Γιάννης Μαγκριώτης: «Ο μακρόσυρτος τίτλος αυτού του νομοσχεδίου που θυμίζει σιδηρόδρομο, όπου αν προστεθούν και οι τροπολογίες τότε πράγματι θα είναι ο σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ, δεν χρειαζόταν όλες αυτές τις φράσεις και τις λέξεις. Θα μπορούσε, όπως άλλα σημαντικά νομοσχέδια είχαν το όνομα του Καποδίστρια ή του Αλέξανδρου Μπαλτατζή πρόσφατα, να ονομαστεί ”νομοσχέδιο Μαυρογιαλούρου”. Αναφερθήκατε στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Και η προπαγάνδα σας μίλησε δεξιά και αριστερά για μεγάλη τομή και μεγάλη αλλαγή».

• Υπερέβησαν τους χαρακτηρισμούς και… μοίρασαν θεατρικούς ρόλους μεταξύ τους οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ Θόδωρος Πάγκαλος και Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ευρηματικός ως συνήθως ο Θόδωρος Πάγκαλος: «Αυτό που ήταν καταπληκτικό στην ομιλία του κυρίου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ήταν ότι με υπέροχη πραγματικά ηθοποιία κατάφερε να ενσαρκώσει ταυτοχρόνως, μέσα σε έξι λεπτά, τρεις ρόλους. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο αν μπορείς να πείσεις το ακροατήριό σου. Αλλιώς, αν δεν μπορείς να πείσεις, τότε σε οποιοδήποτε άλλο θέατρο από αυτά που δεν ελέγχονται οι θεατές κατά την είσοδό τους ή δεν έχουν τόσο αυστηρό κώδικα, όπως είναι ο δικός μας, εξασφαλίζεις τα ζαρζαβατικά της εβδομάδος. Και νομίζω ότι σε οποιοδήποτε άλλο θέατρο, ο κύριος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα τα εξασφάλιζε αυτά τα ζαρζαβατικά»…
Δεν έμεινε όμως χωρίς απάντηση από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο: «Όταν μιλάτε για θέατρο να προσέχετε, γιατί έχετε σαρώσει στο διηνεκές, με εξαιρετικές επιδόσεις, έχοντας εξασφαλίσει όλα τα βραβεία στο θέατρο του, παραλόγου, μόνο που ο ελληνικός λαός σας πήρε χαμπάρι και δεν κόβει εισιτήρια»!

• Διάθεση για αστεία είχε τις προάλλες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης: «Παρακαλώ την αριστερά του ΛΑΟΣ, τον κ. Γεωργιάδη, τον κατά το ήμισυ συμπατριώτη μου εκ Λευκάδος, να με ακούσει», είπε.
– «Λόγω Λευκάδας», συμφώνησε ο βουλευτής.
– «Όχι ως αριστερά του ΛΑΟΣ;», το συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης.
– «Εγώ είμαι η αριστερά του ΛΑΟΣ; Πολλά με έχουν πει, αλλά αριστερό ποτέ», απόρησε ο κ. Γεωργιάδης.
– «Εγώ έτσι σας βλέπω, αριστερά», επέμενε ο κ. Κακλαμάνης.
– «Αριστερά της άκρας δεξιάς», παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο πρώην πρόεδρος συνέχισε το πείραγμα: «Ειρήνη υμίν. Εγώ είμαι στη μέση πάντως υμών, παλαιός κεντρώος»…
Και ο κ. Λαφαζάνης: «Αυτό είναι φανερό»!


Σχολιάστε εδώ