Από τη μια ο φονιάς Αττίλας, από την άλλη ο… «Μεγαλέξανδρος»

Είναι απαραίτητο να βάλει την προσωπική του σφραγίδα, όπως έκανε π.χ. πέρυσι με το βέτο εναντίον της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και με τη σθεναρή στάση του υπέρ της κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ, που θα διέρχεται από την Ελλάδα πριν περάσει στην Ιταλία. Οι θέσεις του πρωθυπουργού στα ζητήματα αυτά του εξασφάλισαν την υποστήριξη τουλάχιστον του 90% των Ελλήνων.

Η εξωτερική πολιτική όμως δεν είναι κάτι που ασκείται «μια κι έξω». Ακόμη και όταν ληφθούν οι στρατηγικές αποφάσεις (όπως π.χ. με την προβολή του βέτο), απαιτείται διαρκής στήριξή τους σε επίπεδο τακτικής. Δυστυχώς, όπως έχει αποδειχθεί, το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι σε θέση να παράσχει αυτήν την τακτική υποστήριξη, για τον απλούστατο λόγο ότι η υπουργός Εξωτερικών δεν συμμερίζεται αυτές τις στρατηγικές επιλογές, ούτε το βέτο κατά της ΠΓΔΜ ούτε την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία ούτε τη σκλήρυνση της ελληνικής στάσης απέναντι στην Τουρκία.

Είναι τόσο χαρακτηριστική και ταυτόχρονα αποκαρδιωτική η στάση του υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στην τηλεοπτική ομολογία του τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς ότι ως στρατιώτης κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 εκτέλεσε εν ψυχρώ δέκα συνολικά ελληνοκύπριους και ελλαδίτες αιχμαλώτους, αρχίζοντας μ’ έναν 19χρονο Ελληνοκύπριο.

«Τραγική ιστορία ντροπής» ακόμη και για την ΕΕ

Μια βαριεστημένη, άψυχη δήλωση ρουτίνας του εκπροσώπου του υπουργείου έδειξε ότι η πολιτική ηγεσία του δεν είχε καν πάρει χαμπάρι τη σημασία του γεγονότος και το αντιμετώπιζε μάλλον… ενοχλημένη, αναλογιζόμενη πρωτίστως τη φασαρία που θα έκαναν τα μέσα ενημέρωσης και την πίεση που θα ασκούσαν στην υπουργό Εξωτερικών να πάρει θέση!

Κάπως έτσι πήγε να χειριστεί αρχικά το θέμα και η κυπριακή κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ ευαίσθητο» και ισχυριζόμενη ότι ως εκ τούτου «οι όποιες ενέργειες θα γίνουν αθόρυβα». Η Λευκωσία είχε προφανώς κατά νου να μη διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών Χριστόφια – Ταλάτ.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν τα μέσα ενημέρωσης κι έτσι η προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης απέτυχε. Οι ελληνικές και οι κυπριακές εφημερίδες και ΜΜΕ, αλλά και οι αντίστοιχες τουρκικές, ασχολήθηκαν με το θέμα τόσο που κανείς δεν μπορεί πλέον να το αγνοήσει.

Φτάσαμε έτσι στο σημείο ακόμη και ο τόσο φανατικός υποστηρικτής της Τουρκίας, επίτροπος της Κομισιόν Όλι Ρεν, να υποχρεωθεί την Τετάρτη να δηλώσει μέσω της εκπροσώπου του στις Βρυξέλλες ότι τα όσα ομολόγησε ο τούρκος ηθοποιός συνιστούν «τραγική ιστορία ντροπής» και ότι αν είναι αλήθεια αποτελούν παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου – πράγμα που συνεπάγεται αυτόματη παραπομπή του δράστη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, δεδομένου ότι τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται ποτέ.

Η Άγκυρα φοβάται, η Αθήνα κοιμάται!

Είναι κραυγαλέα η διαφορά στάσης που επέδειξαν η Αθήνα και η Άγκυρα στο θέμα αυτό. Θα περίμενε κανείς ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα έσπευδαν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις πολιτικές δυνατότητες που τους παρέσχε απροσδόκητα η ομολογία ενός δολοφόνου που πνίγηκε από τις τύψεις, προκειμένου να αποδείξουν τη συμπεριφορά των τούρκων εισβολέων το 1974.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Την ημέρα που ο κομισάριος Ρεν μιλούσε για «τραγική ιστορία ντροπής», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωνε ότι «βρίσκεται στο στάδιο της προσεκτικής διερεύνησης των στοιχείων της ομολογίας του Ολγκάτς και θα σκεφτεί αν θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»!

Κάπως ανάλογο το κλίμα και στη Λευκωσία, όπου ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δήλωνε ότι… τα πράγματα θα καταλαγιάσουν και θα αποδώσουν τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, όπως έγινε με τις ατομικές και διακρατικές προσφυγές!

Αντιθέτως, η Άγκυρα κινήθηκε αμέσως για να βρει διέξοδο από τη δεινή θέση, στην οποία περιήλθε ξαφνικά. Πρώτα πρώτα πειθανάγκασαν τον ηθοποιό ν’ αλλάξει την ομολογία του και να ισχυριστεί ότι όσα είπε ήταν ψέματα, απειλώντας τον ευθέως ότι θα τον κλείσουν φυλακή ως το τέλος της ζωής του με βάση ακριβώς την ομολογία του!

Κανένας κοινός άνθρωπος σχεδόν δεν γνωρίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται ποτέ. Έτσι, ο τούρκος ηθοποιός, που κάτω από το βάρος των τύψεων ομολόγησε έπειτα από 35 χρόνια, νόμιζε ότι όλα αυτά είναι μια παλιά ιστορία που ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο παρελθόν. Λογικό είναι ότι τρομοκρατήθηκε μόλις του είπαν και συνειδητοποίησε ότι αυτή η ομολογία του σήμαινε πως θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή, οπότε ήταν ζήτημα ζωτικότατο και για τον ίδιο να αλλάξει την ομολογία του.

Θα κάνουν οι… Τούρκοι την έρευνα!

Η πολιτική ηγεσία της Άγκυρας δεν σταμάτησε εκεί. Αντιλαμβανόμενη ότι στα μάτια των Ευρωπαίων μετράει μόνο ο τύπος και όχι η ουσία, έσπευσε να βάλει εισαγγελέα Τούρκο να κάνει αυτός πρώτος έρευνα γύρω από την αλήθεια ή όχι των ισχυρισμών του ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς. Αν ο τούρκος εισαγγελέας Αλί Τσακίρ διαπιστώσει από την έρευνά του ότι στοιχειοθετείται κατηγορία κατά του ηθοποιού, θα ζητήσει από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης να παραπέμψει τον Ολγκάτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο γιατί στην Τουρκία έχουν πια παραγραφεί τα εγκλήματά του, ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι τα είχε διαπράξει.

Εννοείται ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να λάβει χώρα μια τέτοια παραπομπή του Ολγκάτς στη Χάγη, γιατί αυτό από πολιτική σκοπιά ισοδυναμεί με παραπομπή της ίδιας της Τουρκίας για εγκλήματα πολέμου κατά την εισβολή στην Κύπρο!

Δεν είναι τρελοί οι Τούρκοι να βάλουν μόνοι τους τα χέρια τους να βγάλουν τα μάτια τους. Είναι αφελής όποιος νομίζει ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα παραπέμψει στη Χάγη την… Τουρκία!

Στόχος της έρευνας θα είναι να εντοπιστούν και να καταστραφούν ή να εξουδετερωθούν όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς, όπως και να πειστεί ο ίδιος ότι τον συμφέρει χίλιες φορές να καταδικαστεί από ένα τουρκικό δικαστήριο για ανυπόστατους ισχυρισμούς που έβλαψαν την Τουρκία, παρά να τελειώσει τις μέρες του φυλακισμένος ισόβια ως εγκληματίας πολέμου.

«Φρενοκομείο» τα Σκόπια!

Στο μεταξύ, ο εθνικιστικός παροξυσμός του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι έχει φτάσει στο απροχώρητο εν όψει και των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στη χώρα στις 22 Μαρτίου και στις οποίες αναμένεται το κυβερνών κόμμα να πάρει και την προεδρία, πέρα από την απόλυτη πλειοψηφία που έχει στη Βουλή.

Πέρα από τους «Μεγαλέξανδρους» που ο Γκρούεφσκι βαφτίζει οτιδήποτε βρει μπροστά του, από αεροδρόμια ως δρόμους, γήπεδα ή αγάλματα, τώρα στο «εθνικιστικό φρενοκομείο» που αποτελεί η ΠΓΔΜ μπήκε στο κόλπο και ο… Θεός!

Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αλήθεια ότι στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων μεταδόθηκε βίντεο, όπου ένας πιστός προσεύχεται ζητώντας από τον… Θεό βοήθεια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το όνομα της Μακεδονίας.

«Οι γείτονές μας μοίρασαν σε όλον τον κόσμο χιλιάδες βιβλία με ψέματα για την ιστορία της Μακεδονίας. Μόνο εσύ γνωρίζεις τον πόνο μας και πόσο υποφέρουμε. Μόνο εσύ ξέρεις ποιοι είμαστε, τι είμαστε και γιατί είμαστε Μακεδόνες» λέει ο πιστός στο βίντεο. Το πιο διασκεδαστικό είναι ότι ο Θεός φυσικά του… απαντάει! Και τι του λέει! Όχι μόνο ότι βεβαίως έχουν δίκιο τα Σκόπια για το όνομα, αλλά και ότι… «από εσάς τους Μακεδόνες προήλθε η λευκή φυλή, η οποία αποτελείται από Μακεδονοειδή»!

Στα ανέκδοτα, κάθε τρελοκομείο έχει ασθενείς που εκτός από Μεγάλοι Ναπολέοντες και Μεγαλέξανδροι νομίζουν ότι είναι και Θεοί. Αλλά φαίνεται ότι ο Γκρούεφσκι μετατρέπει ολόκληρο το κράτος των Σκοπίων σε «απέραντο φρενοκομείο», όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προ εικοσαετίας για τη δική μας χώρα…

Η ΕΕ στο πλευρό του Γκρούεφσκι

Η κατάσταση όμως δεν είναι για γέλια. Το υπουργείο Εξωτερικών κάθε άλλο παρά αξιοποίησε το βέτο Καραμανλή τον Απρίλιο κατά των Σκοπίων κι έτσι τώρα αρχίζουν να φαίνονται οι συνέπειες αυτής της ανεπάρκειας.

Προ δεκαημέρου, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία 64 ψήφων έναντι 7 και 2 αποχών, απόφαση με την οποία ζητάει από την Κομισιόν να ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – ΠΓΔΜ, χωρίς καμιά προϋπόθεση επίλυσης του θέματος της ονομασίας. Ζητάει μάλιστα η ημερομηνία αυτή να είναι «εντός της τρέχουσας θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δηλαδή ως τον Μάιο!

Τα μέλη της επιτροπής αυτής «κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να μη συνεχίσει να κάνει χρήση του βέτο της κατά της ΠΓΔΜ», όπως τονίζεται ρητά στην ανακοίνωσή της!

Είναι προφανές ότι η «υπνηλία» της Αθήνας αξιοποιείται εναντίον της Ελλάδας, καθώς οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να σχηματίζουν την εντύπωση πως το βέτο Καραμανλή ήταν απλώς ένα «στιγμιαίο» περιστατικό που δεν πρόκειται να επαναληφθεί και πάνω στη βάση αυτής της εκτίμησης χαράζουν τη γραμμή τους.

Όπως φαίνεται, πρέπει να παρέμβει και πάλι ο Κ. Καραμανλής για να τους κάνει ν’ αλλάξουν γνώμη.


Σχολιάστε εδώ