Έτσι, χωρίς πρόγραμμα…

Ωστόσο, και στην υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκαν οι πάγιες αδυναμίες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση «μεγάλων κρίσεων». Απουσίασε και στη συγκεκριμένη περίπτωση το σχέδιο και η στρατηγική, με αρχή, μέση και τέλος, ενώ περίσσεψαν τα λάθη στους χειρισμούς τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Παράλληλα άφησε πίσω ανοιχτά μέτωπα στο εσωκομματικό πεδίο με γκρίνιες ακόμη και υπουργών, αλλά και κόντρες βουλευτών με συνδικαλιστές, συνδικαλιστών με… συνδικαλιστές!

Οι ενστάσεις ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς, που διατυπώνονται και από υπουργούς, έχουν δύο κεντρικούς άξονες:

Πρώτον, ότι ενώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνώριζαν σχεδόν από το φθινόπωρο ότι «έρχεται μπόρα» άργησαν να αντιδράσουν, με αποτέλεσμα να βρεθούν προ τετελεσμένων.

Δεύτερον, ότι βιάστηκαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των αγροτών χωρίς να διαπραγματευθούν μαζί τους. Έτσι, αφενός έδωσαν περισσότερα από όσα ενδεχομένως υπολόγιζαν να δώσουν και αφετέρου πέρασε το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι όποιος εξεγείρεται και κλείνει τους δρόμους αργά ή γρήγορα θα… βρει το δίκιο του από την κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές ότι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνώριζαν από το περασμένο φθινόπωρο κιόλας για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τις καταστροφές στις βασικές καλλιέργειές τους. Στη διάρκεια συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2009 βουλευτές (Τσιάρας, Χαρακόπουλος κ.ά. στον Βόλο) και στελέχη αγροτικών ενώσεων προσκείμενα στη ΝΔ είχαν προειδοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου ότι… επίκειται κάθοδος των αγροτών στα Τέμπη. Είχαν επισημάνει μάλιστα ότι θα ήταν «σοφή κίνηση» να σπεύσει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους (και μάλιστα με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ αυτά που δόθηκαν) πριν κατέβουν στα μπλόκα, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι διαπραγματεύσεις θα ήταν ακόμη πιο «σκληρές». Ωστόσο, επικράτησε τότε η άποψη να αφήσουν τους αγρότες να βγουν στους δρόμους και στη συνέχεια «να τους δώσουμε όσα ζητάνε, οπότε θα φύγουν από τα μπλόκα… δοξάζοντας την κυβέρνηση και τον Καραμανλή», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και η εκτίμηση ορισμένων γαλάζιων συνδικαλιστών ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα έχουν μεγάλη συμμετοχή και «θα διαλυθούν μετά το πρώτο 48ωρο». Οι εξελίξεις έδειξαν ότι η τακτική που επέλεξαν να ακολουθήσουν ήταν αφενός λανθασμένη, αφετέρου είχε και κόστος.

Κατά Σουφλιά

Οι γκρίνιες και τα εσωκομματικά πυρά έχουν στόχο και τον Γ. Σουφλιά. Οι αιτιάσεις που διατυπώνονται έχουν να κάνουν με το ότι δεν κατάφερε να ελέγξει τους αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας και επιπλέον δεν επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη που είχε κάνει στις κλειστές συσκέψεις ότι με το που θα ανακοινωνόταν το πακέτο μέτρων οι αγρότες θα αποχωρούσαν αυτόματα από τα μπλόκα. Έδωσε έτσι την ευκαιρία να ξιφουλκήσουν εναντίον του όσοι στην κυβέρνηση έχουν ενοχληθεί με την πολυπραγμοσύνη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

Οι επικρίσεις για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εκτείνονται σε όλα τα επίπεδα. Πολιτικό, διαχειριστικό και επικοινωνιακό. Φθάνουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Η ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων έγινε χωρίς σχεδιασμό. Με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί το υπουργείο Οικονομίας να κωδικοποιήσει τα μέτρα, να κάνει άρον άρον τον προϋπολογισμό για το κόστος τους, ενώ ο Γ. Παπαθανασίου υποχρεώθηκε να πάει ο ίδιος στο γραφείο του κ. Σουφλιά για να πάρει την έγκρισή του. Αυτή η βιασύνη του κ. Χατζηγάκη προκάλεσε και άλλες παρενέργειες: Ανακοίνωσε το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχουν εξειδικευθεί τα μέτρα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και καθυστέρησε την αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα. Δεν έλειψαν και οι επικρίσεις από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Τσιτουρίδης, Χαρακόπουλος κ.ά.), ορισμένοι από τους οποίους, κυρίως της περιφέρειας, αμφισβητούν συνολικά τους χειρισμούς του κ. Χατζηγάκη. Χαρακτηριστικά η εκλεγόμενη στην Πέλλα Π. Φουντουκίδου, χωρίς βεβαίως να τον κατονομάσει, υπογράμμισε ότι η υπόθεση της γεωργίας δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια «αμφιβόλου επάρκειας υπουργών»!

Αστοχίες

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο Μαξίμου είναι ίσως και το γεγονός ότι μέχρι χθες τουλάχιστον ο κ. Χατζηγάκης δεν είχε κληθεί σε συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή, παρότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών διαρκούν 15 και πλέον ημέρες. Προκειμένου να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, στενοί συνεργάτες του υπουργού ενημέρωσαν ανεπίσημα τους δημοσιογράφους (την περασμένη Τετάρτη) ότι ο κ. Χατζηγάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αποδίδονται και άλλες επικοινωνιακού χαρακτήρα αστοχίες, όπως η επιλεκτική στάση του έναντι των Μέσων Ενημέρωσης (προτίμησε να βγει στα δελτία ειδήσεων μόνο του Mega, της ΕΡΤ και του Alter), κάτι που ενόχλησε τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και εκτιμάται ότι ήταν ένας από τους λόγους που αυτοί άσκησαν πιο έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Γκρίνιες υπάρχουν και μεταξύ των δημοσιογράφων για παρεμβάσεις στη δουλειά τους από συνεργάτες του υπουργού.

Σε παράλληλο επίπεδο και στο εσωκομματικό πεδίο καταγράφηκαν κόντρες και διαμάχες βουλευτών με βουλευτές, βουλευτών με συνδικαλιστές, αλλά και συνδικαλιστών με… συνδικαλιστές, ενώ η Ρηγίλλης περιορίστηκε σε ρόλο θεατή. Ο Β. Μαγγίνας εγκάλεσε όσους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν να κατέβουν στα μπλόκα για ψηφοθηρικούς λόγους, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Δυσφορία υπάρχει στην κυβέρνηση για τη στάση δύο βουλευτών της Φθιώτιδας, του Θ. Γιαννόπουλου που επιτέθηκε στους κ. Σουφλιά και Χατζηγάκη για προνομιακή μεταχείριση των αγροτών της Θεσσαλίας και του Ηλ. Καλιώρα που ενώ οι κινητοποιήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη βγήκε και δήλωσε θορυβωδώς ότι «κατά 100% είναι με τους αγρότες και κατά 0% με την κυβέρνηση». Ο γνωστός γαλάζιος συνδικαλιστής Θ. Κοκκινούλης κάλεσε τη ΝΔ να «μαζέψει» τους βουλευτές που περιφέρονται στα μπλόκα λέγοντας ότι είτε «δεν κάνουν για βουλευτές» είτε «στερούνται νοημοσύνης». Ωστόσο ο κ. Κοκκινούλης δέχεται τα πυρά άλλων συνδικαλιστών του κόμματος που καταγγέλλουν ότι σε ανύποπτο χρόνο είχε επισκεφθεί τις Σέρρες τον Σεπτέμβριο και είχε πει στους αγρότες να μη βιαστούν να πουλήσουν τα σιτηρά διότι αργότερα οι τιμές θα ανέβουν. Οι τιμές αντί να ανέβουν έπεσαν κι αυτό έχει εξοργίσει τους αγρότες της περιοχής. Δεν ήταν η μοναδική συνδικαλιστική κόντρα που απασχόλησε τη Ρηγίλλης. Γαλάζιοι αγρότες από διάφορα σημεία της επικράτειας (ο Αραμπατζής στο μπλόκο των Σερρών) κατηγορούσαν τους ομοϊδεάτες τους αγρότες των Τεμπών ότι… λειτούργησαν σαν «λαγοί της κυβέρνησης» και ότι «πρόδωσαν» τον αγώνα τους!

***
Δάνεια ήταν η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ στους αγρότες υποσχόταν στην ομιλία του στις Σέρρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και όχι… δωρεάν ενίσχυση! Βέβαια, όταν αντιλήφθηκαν εκ των υστέρων την… γκάφα των «λογογράφων» της ομιλίας του, αφαίρεσαν τη λέξη «δάνεια» από τον ιστοχώρο του ΠΑΣΟΚ. Η φωτοτυπία της σελίδας από την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας.


Σχολιάστε εδώ