άλλες τυπολογίες

• Αναφορά με ειδικό ενδιαφέρον στον Μπάμπη Βωβό σε άρθρο του Γιώργου Βότση στην «Ελευθεροτυπία» της περασμένης Δευτέρας. Μεταξύ άλλων στο άρθρο, που είχε τίτλο «Το ΣτΕ στόχος χουλιγκανικής τρομοκρατίας», γράφει τα εξής: «Έχω προσωπική πείρα της καπατσοσύνης του κ. Μπ. Βωβού: τρεις φορές με επισκέφθηκε για αρθρογραφία μου εναντίον του. Σίγουρος ότι όλοι (και δη οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι) έχουν την τιμή τους, τις δύο φορές μού προσέφερε να διαχειριστώ (!) ένα δισεκατομμύριο δραχμές για τους ”αναξιοπαθούντες” της κοινωνικής μου ευαισθησίας…». Μήπως είναι η ώρα του εισαγγελέα και της ΕΣΗΕΑ, ώστε να διερευνηθεί η σοβαρή αυτή μαρτυρία;

• Νίκη των εκδοτών επί των εφημεριδοπωλών. Οι εκδότες, σύμφωνα με πληροφορίες, πίεσαν και πέτυχαν να κερδίσουν 1% από τα έσοδα που είχαν οι εφημεριδοπώλες από τη διανομή του Τύπου. Ο νόμος του 1944 ορίζει πως για τη διανομή οι εφημεριδοπώλες έχουν μερίδιο 20% επί της τιμής πώλησης. Στη συνέχεια όμως επί της τιμής επεβλήθη ο ΦΠΑ και για πολύ καιρό οι εφημεριδοπώλες εξακολουθούσαν να λαμβάνουν το μερίδιό τους χωρίς τον υπολογισμό του ΦΠΑ. Μετά την παρέμβαση των εκδοτών στα πρακτορεία, ο υπολογισμός γίνεται πλέον αφού αφαιρεθεί ο ΦΠΑ, κάτι που για τους μεγάλους εκδότες αντιστοιχεί σε έσοδα περίπου 100.000 ευρώ ετησίως.

• Επίθεση ολομέτωπη από την Q Telecom(WIND) στη Frog (Cosmote) με τηλεοπτικό σποτ. Δύο φιγούρες γριών εμφανίζονται να φωνάζουν (σε εκνευριστικό τόνο) «άχου, άκου, άχου, κοτσάνες που αμόλησε το στόμα του βατράχου», και το σποτ συνοδεύεται από συγκριτικούς πίνακες χρεώσεων. Υπενθυμίζεται πως η συγκριτική διαφήμιση στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται (κακώς).

• «Σοκ και δέος» από τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Αντιλαμβανόμενος πως το κόστος της εκδήλωσης που ανερχόταν στα 6 εκατ. ευρώ είναι πολύ υψηλό ο Α. Σαμαράς προχώρησε, όπως γράψαμε την περασμένη Κυριακή, στη ματαίωση του διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για τη διοργάνωση και υποστήριξη των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Στον διαγωνισμό είχαν δηλώσει συμμετοχή οι κοινοπραξίες: 1) Le Spot/CL Production/CIP, 2) Max Production/Tempo OMD/Avenue και Cinegram/Modiano/V+O/Focus.

• Επανήλθαν οι σκέψεις για την έκδοση εφημερίδας μικρών αγγελιών από την «Καθημερινή». Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την αναζήτηση συμμάχου.

• Σε εξέλιξη και οι συζητήσεις για έκδοση αθλητικού ενθέτου ή και φύλλου στην «Ελευθεροτυπία». Επίσης μια από τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία holding που θα φιλοξενήσει τις διαφορετικές δραστηριότητες της εταιρείας (έκδοση εφημερίδων, εκτυπώσεις, ακίνητα).

• Το ριάλιτι «Η στιγμή της αλήθειας» ξαναμπαίνει ως θέμα στο ΕΣΡ. Η καταγγελία έγινε μετά την τελευταία εκπομπή, με τον νέο που δήλωσε πως θα έκοβε πέντε χρόνια από τη ζωή του πατέρα του για να κερδίσει 100.000 ευρώ.

• Εξακολουθεί να αναζητεί δεύτερο ραδιοφωνικό σταθμό η Γιάννα Αγγελόπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα έγιναν κρούσεις σε Galaxy, Atlantis και Σοκ FM.

• Για έναν χρόνο με μεικτές αποδοχές 9.800 ευρώ προσελήφθη στην ΕΡΤ η Τατιάνα Σπυρίδου στη θέση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης marketing και διαφήμισης (προσωπικό ειδικών θέσεων). Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα πάσης φύσεως επιδόματα (πλην Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων).

• Το μεικτό ποσό των 8.000 ευρώ ως αμοιβή ανέφερε η εισήγηση προς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ στις 17.11.2008 (αριθ. πρωτ. 103492/ 19.11.2008) για την πρόσληψη του Γιώργου Λαμπράκου, διευθυντή σύνταξης για 1 έτος, από τις 3.12.2008 ως και τις 2.12.2009 (προσωπικό ειδικών θέσεων). Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα πάσης φύσεως επιδόματα (πλην Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων). Ο Γιώργος Λαμπράκος κατέχει τη θέση του γενικού διευθυντή ενημέρωσης.

• Την κάλυψη της ΕΣΗΕΑ και του Πειθαρχικού Συμβουλίου ζητάει η Γεωργία Δάμα από την «Ελευθεροτυπία», αλλά και άλλοι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι, εξαιτίας των απειλών που δέχονται από τη «Χρυσή Αυγή», άλλες συναφείς οργανώσεις και «δημοσιογραφικά όργανα». Αιτία το ρεπορτάζ που έκαναν για τις συγκεντρώσεις του Αγίου Παντελεήμονα.

• Νέο διοικητικό συμβούλιο για το ενοποιημένο ΑΠΕ. Πρόεδρος ανέλαβε ο Γιώργος Ταμπακόπουλος, αντιπρόεδρος ο Σταύρος Τζίμας, ο οποίος αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης μετά την αποχώρηση του Σπ. Κουζινόπουλου, και μέλη οι Μιχάλης Ψύλλος, Γιώργος Αϊδήνης, Μπάμπης Γιαννακίδης, Πάνος Σόμπολος, Βασίλης Νικολόπουλος, Κώστας Ιορδανίδης και Κώστας Μεϊμάρης.

• Εν αναμονή της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Hellas Sat, θυγατρικής εταιρείας του ΟΤΕ. Με βάση τη σύμβαση, η Hellas Sat θα μπορεί να παρέχει συνδρομητικές δορυφορικές τηλεοπτικές υπηρεσίες. Η σχετική άδεια εκδόθηκε από το ΕΣΡ στις 29 Ιουλίου 2008 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 2 Οκτωβρίου 2008. Η Hellas Sat έχει καταθέσει αίτηση στο ΕΣΡ, όπως και δεκάδες άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί για τη χορήγηση άδειας επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

• Μικρή η παρουσία ελληνικών καναλιών φέτος στις Κάννες. Ούτε η ΕΡΤ θα έχει περίπτερο με τις σειρές της, απλώς η αντιπροσωπεία θα προσπαθήσει να διαθέσει στις ξένες αγορές τα προγράμματά της μέσα από φυλλάδια και συναντήσεις με στελέχη εταιρειών διανομής και τηλεοπτικών σταθμών.

• Σημαντική η εξέλιξη της συμφωνίας του ΑΝΤ1 με την αμερικανική εταιρεία Paramount, το συμβόλαιο της οποίας έληξε με το Star. Η Paramount κατέχει δικαιώματα σημαντικών ταινιών και σειρών, μεταξύ αυτών και της DreamWorks του Στίβεν Σπίλμπεργκ την οποία η Paramount εξαγόρασε το 2005.

• Δεν έφθανε στο «Έθνος» η αναστάτωση για τις απειλούμενες μαζικές απομακρύνσεις προσωπικού, προστέθηκε και το θέμα της μαγνητικής κάρτας εισόδου-εξόδου. Ως επιχείρημα της διοίκησης στην επαναφορά του θέματος ήταν η… απαγωγή του Παναγόπουλου.

• Χορηγός στο συνέδριο Print Media Conference (www. print-media.gr), που θα διοργανωθεί στις 20 Φεβρουαρίου από την Boussias Conferences, ανέλαβε το πρακτορείο «Άργος». Είναι μια έμπρακτη κίνηση υποστήριξης των έντυπων εκδόσεων.

• Kυκλοφόρησε το τρίτο τεύχος του πολιτικoύ περιοδικού «Politics News». Στα θέματα του τεύχους σημειώνουμε το ρεπορτάζ για τις αποφάσεις που θα πάρει ο πρωθυπουργός, τα σενάρια συγκυβέρνησης, ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά και για τις αλλαγές του τοπίου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

• Σε συζητήσεις βρίσκονται οι εκπρόσωποι της ΙΜΑΚΟ με τον «Ελεύθερο Τύπο» για τη μετακίνηση του περιοδικού «Esquire» από το φύλλο του Σαββάτου σε αυτό της Κυριακής, παράλληλα με το «ΕΤ Weekly». Αν επιτευχθεί συμφωνία, τότε το «Jupiter» θα μετακινηθεί το Σάββατο. Ανάλογη μετακίνηση και στο «Έθνος», με τη μεταφορά του περιοδικού «Αρμονία» στο φύλλο του Σαββάτου.

• Αυτεπάγγελτο έλεγχο για την υπέρβαση του διαφημιστικού χρόνου σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς ανήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης. Στόχος να διαπιστωθεί κατά πόσον τηρούνται τα όρια διαφημιστικού χρόνου μετά την καταγγελία που έγινε για τον ΑΝΤ1. Το γεγονός όμως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε την Ισπανία στο Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είναι μια σαφής ένδειξη πως στην Ευρώπη δεν παίζουν με αυτό το θέμα.

• Βγαίνουν διάφοροι και κάνουν αναλύσεις για την ανάπτυξη που θα έχει το ενημερωτικό ραδιόφωνο, με καθυστέρηση 6 και βάλε ετών. Όταν τα γράφαμε στο «Π», η άποψη ορισμένων άσχετων ήταν πως η μοίρα του ενημερωτικού ραδιοφώνου είναι το 8%, επειδή ακριβώς δεν είχαν ιδέα από το μέσο.

• Μείωση μισθών των στελεχών στο Star. Ο Σ. Μαλέλης ενημέρωσε σχετικά την ΕΣΗΕΑ.

• Κύμα απολύσεων, απομακρύνσεων και… αποχωρήσεων και σε διάφορα ΜΜΕ. Στον «Ελεύθερο Τύπο» σημειώθηκε η «οικειοθελής αποχώρηση» του Γιάννη Τσέτσου. Εκτός του τηλεπεριοδικού «Τηλεθεατής» βρέθηκαν οι εργαζόμενοι με μπλοκ παροχής υπηρεσιών Παύλος Κάγιος, Βίκυ Σμυρλή, Λουκάς Μελάς και Νίνα Ναχμία. Από τον V FM των Εκδόσεων Λυμπέρη, σύμφωνα με το tetradio.blogspot.com, εκτός σταθμού βρέθηκαν οι Κώστας Σιτόπουλος και Βίκυ Χατζάκη, εργαζόμενοι και στα περιοδικά του Π. Κωστόπουλου. Εκτός του δυναμικού της «Κυριακάτικης Καθημερινής» ο Ματθαίος Τσιμιτάκης.

• Εκτός από τις ιστοσελίδες, μην ξεχνάτε υπάρχουν και τα ιστολόγια. Και ένα από αυτά είναι και το «Kala-nea blogspot.com».


Σχολιάστε εδώ