XΡΗΜΑτιστήριο

> Αρνητικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας καθώς η κατάρρευση της 17ης αμερικανικής τράπεζας National Bank of Commerce, η ραγδαία πτώση στην τιμή της μετοχής της Royal Bank of Scotland και η έκθεση σοκ της Κομισιόν που βάζει την οικονομία μας στο τούνελ της ύφεσης, κατεβάζοντας τον πήχη της ανάπτυξης από το 2,9% στο 0,2%, αυξάνοντας το έλλειμμα πάνω από το 3% και εκτοξεύοντας την ανεργία στο 9%, οδήγησαν τους επενδυτές σε μαζική φυγή από το χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα τις άνω του 7,5% απώλειες για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και την καταβαράθρωση του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 1.660,04 μονάδες, με απώλειες 5,14%. Η αξία των συναλλαγών, επηρεασμένη και από την αργία στη Wall Street κινήθηκε υποτονικά, διαμορφούμενη τελικά σε 121,25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες και τα 36,17 διοχετεύθηκαν στον τίτλο της ΕΤΕ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 6,08%, ο μεσαίας κατά 3,96%, ο FTSE80 μειώθηκε 2,34%, ενώ των τραπεζών σημείωσε κατακόρυφη πτώση 7,80%. Tην επομένη, παρά την ορκωμοσία του 44ου προέδρου των ΗΠΑ και το θετικό κλίμα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, οι εγχώριοι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 1.652,51 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 0,45%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 131,1 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη πτώση είχαν της Κοινής Ωφέλειας και των Προσωπικών-οικιακών προϊόντων και Κατασκευών, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν των Τροφίμων-ποτών, Πετρελαίου-Αερίου και Πρώτων υλών. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία, παρά το μίνι κραχ της αμερικανικής αγοράς με τον Dow Jones κάτω από τις 8.000 μονάδες, τις ανησυχίες στην Ευρώπη για την εταιρική κερδοφορία με τον δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο και την αρνητική έκθεση της Deutsche Bank για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές, η τεχνικής μορφής αντίδραση Εθνικής, Marfin Popular, Alpha Bank, 3E, ΔΕΗ, ΟΤΕ κατάφερε να αλλάξει το κλίμα, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 1.702 μονάδες με εντυπωσιακά κέρδη 3,02% και διψήφια ποσοστά διακύμανσης στο 1/3 των τίτλων του FTSE20. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 188,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 16 αφορούσαν «πακέτα», ενώ από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 98 κινήθηκαν ανοδικά και 101 πτωτικά. Την επομένη, παρά τις δηλώσεις του υποψηφίου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για αναμόρφωση του σχεδίου διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις τοποθετήσεις των βρετανικών και γαλλικών κυβερνήσεων για την αποκατάσταση της ροής χρημάτων και τις αρχικές τοποθετήσεις σε καλά χαρτιά, οι εγχώριοι επενδυτές προχώρησαν τελικά σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 1.671,12 με απώλειες της τάξης του 1,86%.

> Χαράς ευαγγέλιο για τους απανταχού traders… Ευκαιρίες για αποκόμιση σημαντικών κερδών, μέσα σε μία συνεδρίαση, προσέφεραν μεσοβδόμαδα αρκετές από τις δεικτοβαρείς μας μετοχές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Πειραιώς με διακύμανση άνω του 14% και η ΔΕΗ με άνω του 8%.

> Την ίδια ώρα που το υπουργείο Οικονομίας πανηγυρίζει για την πώληση των 5ετών ομολόγων και των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, τα κρατικά ομόλογα στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων εξακολουθούν να καταγράφουν αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ spread, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους.

> Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι… Άλλος ένας φορολογικός έλεγχος θυγατρικών εταιρειών εισηγμένης επιχείρησης που κατέληξε στην καταβολή φόρων ποσού 168.208,94 ευρώ, μια ακόμη ελλιπής πρόβλεψη διοίκησης που οδήγησε σε επιβάρυνση των αποτελεσμάτων χρήσης 2008. Περί της SingularLogic ο λόγος.

> Παρά τις όποιες «φανφαρολογίες», η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις των τραπεζιτών… Από τη στιγμή που τα πιστωτικά ιδρύματα κλείνουν τους κρουνούς του δανεισμού, με την αιτιολογία ότι δεν μπορούν να μοιράζουν αφειδώς δάνεια αυξημένων επισφαλειών, κανένας δεν μπορεί να υπαγορεύσει στις διοικήσεις τους, που διορίζονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων τους, να βάλουν σε κίνδυνο τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών τους, έτσι δεν είναι;

> Κεφάλαια πολλών εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται να συγκεντρώνονται αυτή την περίοδο από διάφορα επενδυτικά σχήματα, προκειμένου να οδηγηθούν σε αγορές μετοχών με χαμηλές τιμές ή εταιρειών με μικρές αποτιμήσεις. Πρόσφατο παράδειγμα το Milos Fund του κ. Κομινάκη, με ρευστότητα πάνω από 70 εκατ. ευρώ.

> Άνω των… πόσων εκατομμυρίων ευρώ; Αλήθεια ποιο είναι το ύψος των ζημιών που καταγράφουν οι εγχώριοι και αλλοδαποί επενδυτές, οι οποίοι κάλυψαν τα μειοψηφικά πακέτα μετοχών της Alapis, που διατέθηκαν την περίοδο της χρηματιστηριακής ευφορίας και των υψηλών αποτιμήσεων, κυρίως από τον μεγαλομέτοχό της κ. Λαυρεντιάδη;

> Καλά που υπήρξαν κάποια από τα κρατικόχαρτα και αντιστάθμισαν την καταβαράθρωση των τραπεζών… Έτσι σε αντίθεση με τις μετοχές των Marfin Popular Bank, Κύπρου, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, εκείνες των ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΥΑΘ, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

> Ας παραδειγματιστούν (υπουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι) από τον πρόεδρο της Βουλής… Μπράβο στον κ. Σιούφα που με μια σειρά παρεμβάσεων, επέστρεψε στο υπουργείο Οικονομικών ως αδιάθετο υπόλοιπο του προϋπολογισμού της Βουλής, το ποσό των 5,7 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης των δημοσίων δαπανών.

> Γαλάζιος εμφύλιος και στη Λάρκο; Από τη στιγμή που η νυν διοίκηση Σκρέκα παραδέχθηκε ότι η πρώην Τσίπρα κατάφερε να χάσει από το hedging του 2007 περίπου 238,5 εκατομμύρια ευρώ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Δημόσιο, ως ένας εκ των βασικών της μετόχων, θα αναζητήσει τυχόν ευθύνες από τους υπαίτιους της μεγάλης ζημιάς.

> Δεν ξέρουν τι να τα κάνουν… Από μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, αναμένεται να μετατραπούν σε αντίστοιχες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, χωρίς όμως να αποκλείεται και η αξιοποίησή τους για φωτοβολταϊκά projects. Ο λόγος για τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Λάρισα και Ξάνθη.

> Χώρα τζογαδόρων… Εκεί μας κατάντησαν… Παρά το μικρό δημογραφικό μας μέγεθος η ελληνική αγορά τυχερών παιγνίων αναδεικνύεται σε έναν πανίσχυρο παίκτη σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζοντας τα τελευταία χρόνια μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 16%.

> Επιδότηση του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και επίσπευση της ένταξης νέων περιοχών στα σχέδια πόλεων είναι μεταξύ άλλων κάποια από τα μέτρα που ζητούν από την πολιτεία οι εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς η οικονομική κρίση, η συρρίκνωση της δραστηριότητας και η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Υλικών Κατασκευής Nέων Kτιρίων Kατοικιών, προοιωνίζονται δυσάρεστες εξελίξεις.

> Ακολουθούν και άλλοι… Μετά τον κ. Βγενόπουλο πέντε εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιρειών, οι οποίοι ενεπλάκησαν στην αγοραπωλησία των ομολόγων που κατέληξαν υπερτιμολογημένα σε έξι ασφαλιστικά ταμεία, αναμένεται να περάσουν σύντομα το κατώφλι του ειδικού εφέτη ανακριτή.

> Αφήνουν τις πόρτες ανοιχτές… Από τη στιγμή που δραστηριοποιείται σε ένα άκρως ανταγωνιστικό κλάδο, με μεγάλες χρηματικές ανάγκες για επενδύσεις, κάθε χορηγία προς ένα Διεθνές Banking Forum, στο οποίο θα παρευρίσκονται αρκετοί από τους εγχώριους τραπεζίτες, μπορεί να βοηθήσει σε έναν ενδεχόμενο μελλοντικό δανεισμό. Περί της Vivodi Telecom ο λόγος.

> Κάτι παραπάνω ξέρει από εμάς… Από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πειραιώς, σχετικά με τις εκτιμήσεις της γερμανικής Deutsche Bank για την υποχώρηση των κερδών της, θα θέλαμε να επισημάνουμε, όχι τόσο την προαναγγελία προσφυγής της στη δικαιοσύνη, όσο τη διερεύνηση που πρόκειται να ζητήσει για συναλλαγές επί παραγώγων στη μετοχή της.

> Ίσως η δραστική περικοπή των εξόδων να μην αρκεί…. Από τη στιγμή που η εταιρεία κατάφερε σε ένα μόλις χρόνο να απολέσει το σύνολο σχεδόν των 17,5 εκατ. ευρώ του κεφαλαίου κίνησης, με το οποίο είχε προικοδοτηθεί από τους πιστωτές της, δεν ξέρουμε αν το νέο business plan από μόνο του μπορεί να τη βγάλει από το αδιέξοδο. Περί της Πετζετάκης η αναφορά.

> Η φτώχεια θέλει καλοπέραση… Μήνας κοπής βασιλόπιτων είναι αυτός που διανύουμε για οργανισμούς, υπηρεσίες, εταιρείες, τράπεζες του δημόσιου και ευρύτερου τομέα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι κρατικά διορισμένες διοικήσεις τους έχουν αναθέσει τις δεξιώσεις σε παχυλά αμοιβόμενες ιδιωτικές εταιρίες.

> Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια…. Δριμύ κατηγορώ κατά της αξιοπιστίας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, τους οποίους συνδέουν με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς αγορές όσο και η εγχώρια οικονομία, εξαπολύουν οι φίλα προκείμενοι στην κυβέρνηση θεσμικοί παράγοντες της χώρας.

> Δείγμα της ελεύθερης πτώσης των μετοχικών αποτιμήσεων στο ταμπλό της Σοφοκλέους, αποτελεί και η πρόσφατη εικόνα της χρηματαγοράς που φανέρωνε ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ΟΠΑΠ, αντιστοιχεί περίπου στο άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

> Τι και αν οι μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων (Euribor και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) συνεχίζονται, κάποιες από τις εγχώριες τράπεζες είτε αυξάνουν τα επιτόκια είτε το ποσό έναντι του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν μεγαλύτερη δόση.

> Το μάτι κλείνει προς τους εκπροσώπους της μείζονος μειοψηφίας… Ποιοι και κυρίως για ποιους λόγους ανέβαλαν έστω και προσωρινά τη γενική συνέλευση των μετόχων της FBBank, που είχε ως θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με μετρητά, προκειμένου να προβεί στην έκδοση προνομιούχων μετοχών και να συμμετάσχει στο σχέδιο στήριξης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος;

> Αοριστία, προχειρότητα, άγνοια, ανικανότητα ή κάτι άλλο; Ούτε οι εγκύκλιοι, ούτε οι γραπτές οδηγίες, ούτε οι προφορικές διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, φαίνεται ότι στάθηκαν ικανές να εξηγήσουν την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων στις επιχειρήσεις.

> Λάθος εποχή… με την τιμή εκποίησης στο ναδίρ… Κάτω από αυτές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και με συνεχιζόμενη την καταβαράθρωση των εγχώριων μετοχών, η Alpha Bank αποφάσισε να προχωρήσει στην εκποίηση 386.800 ενεχυριασμένων μετοχών των Μινωικών Γραμμών, κυριότητας των κληρονόμων του αποβιώσαντος κ. Παντελή Νικολάου Σφηνιά.

> Από ό,τι φαίνεται η διοίκηση της «εθνικής μας φίλης έχει χάσει την μπάλα»… Τι και αν η πλειονότητα των διεθνών επενδυτικών οίκων θεωρεί τις τοποθετήσεις των εισηγμένων σε χώρες της Ν.Α. Ευρώπης ως επικίνδυνες, τι και αν μια ομάδα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων ζητά από ΕΚΤ & ΕΕ τη στήριξη των εν λόγω οικονομιών, η Εθνική Τράπεζα μέσα σε ένα μόλις χρόνο έχει προχωρήσει σε αύξηση των χορηγήσεων προς αυτή τη γεωγραφική περιοχή κατά 39%.

> Έφθασε στο σημείο να απειλεί ακόμα και με τη στέρηση των δικαιωμάτων ψήφου τους… Αλήθεια γιατί η εταιρεία Μυτιληναίος αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις εταιρείες-μετόχους της, μέχρι την πλήρη ονομαστικοποίηση των χαρτιών που έχουν στα χέρια τους;

> Σε πάρτι κερδοσκοπίας εις βάρος της χώρας μας, έχουν επιδοθεί την τελευταία περίοδο ορισμένοι από τους ανά τον κόσμο επενδυτές, καθώς όσο περισσότερο προβληματική εμφανίζεται μια χώρα, με το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου στην Ελλάδα να καταγράφει ιστορικό υψηλό, τόσο μεγαλύτερες αποδόσεις και επιτόκια αναγκάζεται να δώσει προκειμένου να δανειστεί.

> Εν τάχει… Σκαμπανεβάσματα και υποτονικότητα των spot αγορών, άνοδος και discount των παραγώγων, διεύρυνση των spread ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων, άλμα στις τιμές του αργού, υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος, αυξομειώσεις του χρυσού και ενίσχυση του γιέν, χαρακτήρισαν την προηγούμενη χρηματοοικονομική εβδομάδα.

> Ο πρώην υπουργός μεταφορών του ΠΑΣΟΚ κ. Μαντέλης, παραστάθηκε μεσοβδόμαδα ως νομικός σύμβουλος πρώην συνεργάτιδός του, η οποία εργαζόταν στην εποπτευόμενη από τον ίδιο Ολυμπιακή Αεροπορία… Η εν λόγω ακροαματική διαδικασία αν και είχε διεξαχθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 17/9/2008, εντούτοις δεν είχε καταγραφεί στο σύστημα ηχογράφησης της δικαστικής αίθουσας, το οποίο είχε εγκαταστήσει η ιδιωτική εισηγμένη εταιρεία Profile, με αποτέλεσμα να επαναπροσδιορισθεί για τις 21/1/2009, όπου και ανεβλήθη για τον Απρίλιο. Έχουμε συνέχεια καθώς μαθαίνουμε ότι εκκρεμούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου….

> Κράτος εν κράτει… Από ό,τι φαίνεται η παρατεταμένη χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση στην οποία έχουν μπει πολλές από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, δεν φαίνεται να επηρέασαν τους βασικούς υπευθύνους της διεθνούς κατάντιας. Για του λόγου το αληθές, την προηγούμενη χρονιά στη χώρα μας καταγράφηκε διψήφιος ρυθμός αύξησης του κύκλου εργασιών και των κερδών στις εγχώριες ελεγκτικολογιστικές εταιρείες, με τη ΣΟΛ ΑΕ να κυριαρχεί και να ακολουθούν από κοντά η BDO, η Grant Thorton, η PKF Ευρωελεγκτική και η Price Waterhouse Coοpers.

> Με νωπές τις μνήμες από την ανακοίνωση της Attica Group που είχε να κάνει με την επικείμενη «εισβολή» της στο «προπύργιο» των ακτοπλοϊκών εταιρειών της Κρήτης, από πρωτοφανές έως και καθοδηγούμενο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το «μένος» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού σε μια απλή καθυστέρηση γνωστοποίησης για τη συμμετοχή της SeaStarCapital στο μετοχικό κεφάλαιο της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης.

> Από ό,τι φαίνεται η UBS δεν ξεχνά ούτε αυτούς που της δίνουν δουλειές, αλλά ούτε και εκείνους που τις δημιουργούν ζημιές! Έτσι από την μια ξεχωρίζει την Εθνική ως κορυφαία επιλογή της και από την άλλη «το κρατά μανιάτικο» στην ΑΤΕbank δίνοντας τιμή-στόχο το 1 ευρώ από 1,2 που ήταν πριν.

> Με αφορμή την πρόσφατη καταγγελία της Sharelink Securities & Financial Services, σχετικά με το ενδεχόμενο της παραποίησης των ειδικών εντύπων ταχυδρομικής διεύθυνσης πελατών από υπάλληλό της, προκειμένου να παραλαμβάνει ο ίδιος τις αυθεντικές καταστάσεις των λογαριασμών τους, ρωτάμε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αν σε πρόσφατους ελέγχους της, είχε ανακαλύψει κάτι παρόμοιο και για μια εγχώρια τραπεζική ΑΧΕΠΕΥ, που αποσιώπησε όμως το γεγονός;


Σχολιάστε εδώ