Χωρίς φως στο τούνελ…

ΣΕ ΒΑΘΥ τούνελ έχει μπει η ελληνική οικονομία, εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, και κανείς δεν μπορεί αυτήν την ώρα να προβλέψει ούτε πότε θα φανεί φως στο βάθος ούτε ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες. Στην έκτακτη έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, που σημαίνει αύξηση της ανεργίας (9%), ενώ συνολικά περιγράφει εικόνα ύφεσης με διετή τουλάχιστον διάρκεια. Στην Αθήνα πάντως αμφισβητούν τις εκτιμήσεις αυτές και περιμένουν την ετήσια έκθεση της Επιτροπής στα μέσα Φεβρουαρίου, αφού προηγουμένως οι χώρες-μέλη θα έχουν υποβάλει τα νέα προγράμματα σταθερότητας. Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, αφενός να σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα σταθερότητας προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις και αφετέρου, να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων. Κάτι που μοιάζει λιγότερο με εφικτό στόχο και περισσότερο με… ισορροπία τρόμου. Ως… απόδειξη αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής αποτιμούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις προβλέψεις της Κομισιόν, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι όσες παροχές ανακοινώνει τις τελευταίες εβδομάδες υποκρύπτουν εκλογικές σκοπιμότητες. Επισήμως διαψεύδονται από την κυβέρνηση τα σενάρια πρόωρων εκλογών την άνοιξη, ανεπισήμως ωστόσο προκύπτει ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητείται ευρέως μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και το βλέμμα των περισσοτέρων είναι στραμμένο προς τις δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν. Ήδη αναφέρονται στον Τύπο και πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών, που ξεκινούν από τις αρχές Απριλίου και… καταλήγουν στις ευρωεκλογές (7 Ιουνίου). Θέμα χρόνου θεωρούν και στο ΠΑΣΟΚ την προκήρυξη των εκλογών, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει, και προετοιμάζονται για την… εαρινή τους αντεπίθεση, ενώ οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις «διατηρούν» το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ 4 και 5 μονάδων.

Στα μπλόκα

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το μείζον και άμεσο πρόβλημα των αγροτών, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με μπλόκα στις εθνικές οδούς και καταλήψεις αεροδρομίων, διεκδικώντας την ικανοποίηση αιτημάτων που ξεκινούν από τις τιμές διάθεσης των προϊόντων τους μέχρι το «πάγωμα» των χρεών στις τράπεζες. Η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις μέσα στα στενά περιθώρια που δημιουργούν τόσο η κατάσταση της οικονομίας όσο και οι κοινοτικές αποφάσεις, ενώ δέχεται τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ πάντως πήρε αποστάσεις από τις αποφάσεις των αγροτών να κλείσουν τους δρόμους, αντίθετα ΚΚΕ, ΣΥΝ και Καρατζαφέρης… συμφωνούν και επαυξάνουν. Ασφυκτικές πιέσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών ασκούνται τόσο από κυβερνητικούς βουλευτές όσο και από συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.

Σόου και προκλήσεις

ΜΕ ΤΡΙΗΜΕΡΟ σόου, αντάξιο της παράδοσης και της αισθητικής των Αμερικανών, έγινε η ορκωμοσία του Μπαράκ

Ομπάμα, ο οποίος από την Τρίτη ασκεί καθήκοντα πλανητάρχη. Χιλιάδες Αμερικανοί παρακολούθησαν από κοντά τις εκδηλώσεις και εκατομμύρια άλλοι σ’ ολόκληρο τον κόσμο από την τηλεόραση. Οι προσδοκίες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εξαιρετικά υψηλές από τον νέο Πρόεδρο, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει ότι στην προσπάθεια που ξεκίνησε θα υπάρξουν και λάθη και ολιγωρίες. Πάντως το προηγούμενο διάστημα ο Ομπάμα δέχθηκε κριτική για τη στάση του (δεν έκανε καμιά ουσιαστική δήλωση) στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Εκεί οι Ισραηλινοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από την περιοχή, ενώ ο τελευταίος απολογισμός κατέγραψε περισσότερους από 1.300 νεκρούς και πάνω από 5.000 Παλαιστίνιους τραυματίες.

ΣΤΗ… ΛΟΓΙΚΗ των προκλήσεων εξακολουθεί να κινείται η Τουρκία, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι ελάχιστα την απασχολεί η ευρωπαϊκή προοπτική της. Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να ομαλοποιηθούν αν… έλειπαν οι προκλήσεις της Ελλάδας στην περιοχή του Αιγαίου. Παράλληλα είχαμε και νέο επεισόδιο με μαχητικά της γειτονικής χώρας να παρενοχλούν πολιτικό (επιβατικό) αεροπλάνο πάνω από τη Λήμνο. Ανεπίσημα, το ελληνικό Πεντάγωνο υποστήριξε ότι δεν υπήρξε «θέμα», επιχειρώντας μάλλον να υποβαθμίσει τη σημασία του συμβάντος, όμως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επέμεινε ότι υπήρξε παρενόχληση.

«Άδοξο τέλος»

ΤΟ… ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ φινάλε είχε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Την περασμένη Δευτέρα έγινε στη Βουλή η συζήτηση του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής μέσα στα προβλεπόμενα πλαίσια. Η Νέα Δημοκρατία απουσίαζε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούσαν, επί πέντε και πλέον ώρες, την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλάει για προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου, σε μια υπόθεση από την οποία δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για κυβερνητικά στελέχη. Απούσης της ΝΔ δεν διεξήχθη και η προβλεπόμενη για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις μυστική ψηφοφορία. Ανεξακρίβωτο παραμένει αν το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει στο άμεσο μέλλον σε αίτημά του για ψηφοφορία, ωστόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι όποτε και να γίνει η ψηφοφορία, ο ΛΑΟΣ δεν θα πάρει μέρος.

Εντάσεις

ΑΝΟΙΧΤΟ διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ το «μέτωπο» τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με το ΚΚΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση, έκανε «άνοιγμα» στους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων, αλλά ταυτόχρονα επιτέθηκε στις ηγεσίες τους. Για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι δεν συγκρούεται με τα συμφέροντα και θέλει να τα έχει καλά με όλους, ενώ για την ηγεσία του ΚΚΕ υποστήριξε ότι είναι… κατώτερη των περιστάσεων! Α, ναι, ο κ. Τσίπρας ισχυρίσθηκε ότι το κόμμα του δέχεται «συκοφαντική επίθεση» διότι με την παρουσία και την πολιτική του ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό. Στα αξιοσημείωτα η παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου, που είπε ότι το κόμμα δεν καταδίκασε με σαφήνεια τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα, ενώ ο Λεωνίδας Κύρκος επανήλθε στην πρότασή του για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ