Φιάσκο της Ντόρας στις Βρυξέλλες!

Οι έλληνες ευρωβουλευτές που μετείχαν στην Επιτροπή (Δημητρακόπουλος ΝΔ, Μαριλένα Κοππά ΠΑΣΟΚ, Παφίλης ΚΚΕ, Γεωργίου ΛΑΟΣ) έδωσαν πραγματικά σκληρή μάχη για να αποτρέψουν αυτή την άσχημη για την Ελλάδα εξέλιξη, ωστόσο ήταν τραγικά μόνοι τους, με την έννοια ότι η επίσημη ελληνική διπλωματία, το υπουργείο Εξωτερικών, που έπρεπε να έχουν κινητοποιηθεί για να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, ήταν απόντα.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έχει τεράστιες ευθύνες, αφού πλέον, όπως λένε όλοι, ασχολείται με προσωπικές στοχεύσεις και αδιαφορεί τελείως για τα εθνικά συμφέροντα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κατά κοινή εκτίμηση, έπρεπε να έχει επιδιωχθεί συνεννόηση με υπουργεία Εξωτερικών άλλων χωρών αλλά και με προσωπικότητες. Άλλες από αυτές τις επαφές θα έπρεπε να τις έχει αναλάβει η ίδια η κ. Μπακογιάννη και άλλοι αρμόδιοι διπλωμάτες, προκειμένου να εξηγήσουν τις ελληνικές θέσεις και να ασκήσουν επιρροή για να μη βρεθεί η Ελλάδα με την «πλάτη στον τοίχο» στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο τεράστιες ευθύνες αποδίδονται και στην ηγεσία της ΝΔ, που αν και μετέχει στην ομάδα του Λαϊκού Κόμματος, δεν έκανε ουσιαστικές προσπάθειες και διαβουλεύσεις για να περάσουν οι ελληνικές θέσεις. Και αυτό γιατί δίπλα στην Ομάδα των Πράσινων – Οικολόγων που πρωτοστατούσε για να «κρεμαστεί η Ελλάδα», οι άλλοι πρωταγωνιστές κατά της Ελλάδας ήταν οι ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος που μετέχουν στην Επιτροπή.

Το θέμα τώρα είναι ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα Γολγοθά, μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οπότε και η Έκθεση θα έλθει προς ψήφιση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη θετική για τις ελληνικές θέσεις, θα πρέπει να πειστεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο σε δύναμη βουλευτών κόμμα στην Ευρωβουλή να αλλάξει στάση. Ακόμα και όλοι οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος μαζί με τους ευρωβουλευτές της Αριστεράς να ψηφίσουν υπέρ των ελληνικών θέσεων στην ψηφοφορία στην ολομέλεια, δεν πρόκειται να περάσουν αν δεν αλλάξει θέση το Λαϊκό Κόμμα και με δεδομένο ότι η ομάδα των Πράσινων, είναι πλήρως αμετακίνητη στις ανθελληνικές θέσεις της.

Nα θυμίσουμε ότι η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τους «27» να ορίσουν μία ημερομηνία, εντός του τρέχοντος έτους, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Σκοπίων. Επίσης ζητείται από την Ελλάδα να μην κάνει χρήση του βέτο στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Επιπροσθέτως καλεί Ελλάδα και Σκόπια να καταλήξουν σε συμβιβασμό για το θέμα του ονόματος, ώστε αυτό να μην είναι εμπόδιο για τη συμμετοχή των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου της Κομισιόν για τα Σκόπια δεν είχε τεθεί θέμα ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αν η Έκθεση υιοθετηθεί τελικά τον Μάρτιο από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα προσθέσει ένα ακόμα πονοκέφαλο για την Ελλάδα, γιατί μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την Κομισιόν ώστε να προχωρήσει σε ορισμό ημερομηνίας για έναρξη διαπραγματεύσεων τα Σκόπια, κάτι που η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει.


Σχολιάστε εδώ