υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

DΗ κυρία Μελπομένη Κορνέτι, (αν και το όνομά της δεν είναι και τόσο σλαβικό), είναι η πρεσβευτής των Σκοπίων στην Άγκυρα. Η κυρία Μελπομένη λοιπόν σε διάλεξή της στην Άγκυρα εξέφρασε τον θαυμασμό της για τον Ατατούρκ και την ευγνωμοσύνη της για τη στήριξη που προσφέρει η Τουρκία στη χώρα της. Για να μην της πει όμως κανείς ότι ο Ατατούρκ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, που είναι Ελλάδα, η κ. Κορνέτι φρόντισε να εξηγήσει ότι ο Ατατούρκ δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά στη «Μακεδονία» γιατί την εποχή εκείνη η Θεσσαλονίκη ήταν εντός των «συνόρων της Μακεδονίας». Αυτό μας έλειπε τώρα να ερίζουμε με τους Σκοπιανούς για το σε ποιον ανήκει ο… Κεμάλ!

-Η συζήτηση περί συνταξιούχων παραμένει επίκαιρη στη Β. Σοφίας (ξεχάσαμε τις προάλλες να καταγράψουμε και τον Δ. Κωνσταντίνου, που έχει ανακληθεί και υπηρετεί ως γενικός επιθεωρητής) και ίσως έχει αξία να μεταφέρουμε το τι συμβαίνει στην Τουρκία.

Ο Μπακι Ιλκίν από τους πλέον επιφανείς διπλωμάτες ορίστηκε μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη σε μια ιστορική στιγμή για την Τουρκία που ανέλαβε για πρώτη φορά θέση μη μόνιμου μέλους του ΣΑ από το 1961. Ο κ. Ιλκίν αν και συνταξιοδοτείται ορίσθηκε με ειδική απόφαση του πρόεδρου Γκιουλ, ως σύμβουλος του και επομένως παραμένει στη θέση. Έλα όμως που στην Τουρκία υπάρχουν και ισχύουν οι νόμοι. Και τώρα έχει αρχίσει επισήμως αμφισβήτηση για τη δυνατότητα του κ. Ιλκίν να εκπροσωπήσει την Τουρκία, καθώς το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν επιτρέπει σε συνταξιούχους διπλωμάτες να εκπροσωπούν το κράτος!

8Δεν ήταν και η καλύτερη η απόφαση του Ανώτατου Υπηρεσιακού για τον πρέσβη Β. Κασκαρέλη. Μαθαίνουμε ότι θα προτιμούσε να μείνει ευρωβουλευτής στις Βρυξέλλες και όχι να τρέχει με παράταση θητείας (ούτε καν ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων) στην Ουάσινγκτον να αναλάβει την καυτή πατάτα της διαχείρισης των σχέσεων της κυβέρνησης και προσωπικά της κ. Μπακογιάννη με τη νέα κυβέρνηση Ομπάμα. Έχει τις ικανότητες και τη δυνατότητα ελιγμών ώστε να τα καταφέρει, αλλά αυτό φυσικά δεν είναι ό,τι περίμενε ένας senior full ambassador. Ας αναζητήσει πάντως την αλλαγή… σχεδίων, στην ανάγκη βολέματος (περισσότερο) ημετέρων στη λίστα του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.

DΜα είναι δυνατόν; Διαβάζουμε σε τηλεγραφήματα του ΑΠΕ τα οποία μετά το αναμάσημά τους σε διάφορα ΜΜΕ θεωρούνται… γεγονότα, τις υποτιθέμενες εκτιμήσεις του έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα Φώτη Ξύδα και το κλίμα που υποτίθεται ότι του μεταφέρουν οι τούρκοι αξιωματούχοι. Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε ότι πράγματι ένας έμπειρος διπλωμάτης δίνει βάση και πιστεύει τα όσα του λένε οι τούρκοι αξιωματούχοι όταν τους επισκέπτεται για να τους επιδώσει διαβήματα διαμαρτυρίας για περιστατικά όπως αυτό της φρεγάτας που έφθασε στο Σούνιο, ότι δήθεν «η Τουρκία επιθυμεί τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα…». Αν ισχύουν οι πληροφορίες τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα με το τουρκικό ΥΠΕΞ και κυρίως το συμπέρασμα είναι ότι η Β. Σοφίας στους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά στηρίζεται σε έωλα στοιχεία…

-Διαβάσαμε για κάποιες συνεννοήσεις σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για το θέμα των μουφτήδων. Δεν υπήρξε η οποιαδήποτε διάψευση και το ανησυχητικό είναι ότι συνήθως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Αν πάντως έχει υπάρξει πράγματι αίτημα της Αθήνας προς τον κ. Μπαμπατσάν να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην κατάργηση της δικαστικής αρμοδιότητας των μουφτήδων, με αντάλλαγμα τη νομιμοποίηση της εκλογής τους, η όλη μεθόδευση είναι «εγκληματική» για τα εθνικά συμφέροντα.

8Είναι γνωστό ότι η ρωσική διπλωματία δεν σηκώνει και πολλές περικοκλάδες, πολύ περισσότερο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ. Έτσι λίγο πριν φθάσει στη Μόσχα η κ. Ντ. Μπακογιάννη ο ρώσος υπουργός έθεσε από πριν το πλαίσιο των συζητήσεων για τον Καύκασο. Η Μόσχα επιμένει ότι η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ με έδρα την Τιφλίδα δεν μπορεί να έχει λόγο στην «ανεξάρτητη Νότια Οσετία» και έτσι πρέπει να λειτουργήσει «ανεξάρτητο γραφείο» στο Τσχινβάλι! Η Ουάσινγκτον δεν συζητάει καν μια τέτοια προοπτική, οπότε καταλαβαίνετε το δίλημμα και τις δυσκολίες της κ. Μπακογιάννη.

DΌλο αλλάζουν τα φαβορί στην κούρσα για την ανάληψη της θέσης του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ. Φαίνεται ότι έχει προστεθεί πλέον και η υποψηφιότητα του νυν πολιτικού διευθυντή πρέσβη κ. Βασιλόπουλου, απέναντι σε αυτή του Μ. Καμπάνη και του Α. Σανδή, ο οποίος όμως αντλεί «ισχύ» απλώς και μόνο από την παρουσία του αδελφού του στη θέση του διευθυντού του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού.

8Σημαντικό κενό αφήνει στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού ο πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο οποίος με απόφαση του Κ. Καραμανλή αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, για το θέμα κυρίως της λαθρομετανάστευσης. Της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού ο κ. Μπίτσιος πέρασε με επιτυχία τις «εξετάσεις» στα δύσκολα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και τώρα ήρθε η ώρα για να δοκιμαστεί στον ακόμη πιο δύσκολο τομέα της δημόσιας διοίκησης που αφορά τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Να του ευχηθούμε καλή τύχη, την οποία μάλλον θα χρειαστεί στο νέο πόστο του.

***

3Λυτοί και δεμένοι έχουν πέσει, παλιοί και νέοι γνωστοί έχουν επιστρατευθεί για το πολυπόθητο ραντεβού της Ντόρας με τη Χίλαρι. Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι η συνάντηση επιδιώκεται για τη φωτογραφία και το τηλεοπτικό πλάνο και όχι επειδή έχει προηγηθεί σχεδιασμός ώστε να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα η συνάντηση αυτή για την Ελλάδα… Είναι σαν να μη διδάχθηκαν τίποτε οι σύμβουλοι του Α΄ ορόφου του νεοκλασικού από τη δυσάρεστη εμπειρία της κ. Κοντολίζα Ράις, όπου προσγειώθηκαν ανώμαλα οι προσδοκίες ότι αρκεί η αλληλεγγύη μεταξύ υπουργών του ιδίου φύλου για την εξυπηρέτηση στόχων εξωτερικής πολιτικής.


Σχολιάστε εδώ