Το σχέδιο Παπαθανασίου για έξοδο από την κρίση
Όπως τονίζουν κορυφαίες πηγές του νέου οικονομικού διευθυντηρίου της κυβέρνησης, είναι εφικτός ο στόχος του περιορισμού των ελλειμμάτων, με παράλληλη ενίσχυση των δαπανών για τη στήριξη των ασθενέστερων και της οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς να απαιτηθούν νέα φορολογικά μέτρα. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίμ Αλμούνια έχει διαμηνύσει σε όλες τις κυβερνήσεις ότι είναι αναγκαίο να παρουσιάσουν μέτρα που θα πείθουν ότι μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα των υψηλών ελλειμμάτων και στη συνέχεια θα συζητηθεί πώς ακριβώς θα εφαρμοσθεί στις παρούσες συνθήκες η προβλεπόμενη από το Σύμφωνο Σταθερότητας κοινοτική επιτήρηση των ουκ ολίγων χωρών που εμφανίζουν υπερβάσεις του ορίου του 3%. Η Κομισιόν, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, επιδιώκει να στείλει στις αγορές το μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν θα επιτρέψουν στην κρίση να εκτροχιάσει πλήρως τους εθνικούς προϋπολογισμούς, καθώς κάτι τέτοιο θα έριχνε «νερό στον μύλο» των δυνάμεων που επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν, αμφισβητώντας την αξιοπιστία του ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι δυνατόν σε συνθήκες ύφεσης να υποχρεωθούν οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα λιτότητας, με άκαμπτη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας.
Με το νέο τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της έναντι της Κομισιόν και των δανειστών της χώρας.
Οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος, θα «προσγειωθούν» αρκετά, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά θα είναι σαφώς καλύτερες από τις «μαύρες» αντίστοιχες προβλέψεις που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Κομισιόν.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποφύγει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλά θα αυξήσει την πίεση για καλύτερη απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού – ήδη, για παράδειγμα, δόθηκαν εντολές ελέγχου σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Παπαθανασίου πήγε την Παρασκευή στο ΚΕΠΥΟ και συζήτησε για τις διασταυρώσεις των στοιχείων.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αξιολόγηση των δαπανών, ώστε να γίνουν όλες οι δυνατές περικοπές, για να μειωθεί το έλλειμμα και να απελευθερωθούν πόροι που θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ασθενέστερων.
Για το 2009 στόχος είναι να μην περιορισθούν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κάτω από τα 9 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει ο ισχύων προϋπολογισμός, αλλά να ενισχυθεί με πρόσθετους πόρους, που θα μεταφερθούν από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού. Για τις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, το επικρατέστερο σενάριο τις φέρει να είναι αρκετά χαμηλότερες από το 3%, ενώ καλύτερες θα είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις.