«Σου έδωσα εντολή και θα σκοτώσεις…»

Για πρώτη φορά ομολογήθηκε το στυγερό έγκλημα των Τούρκων στην Κύπρο και πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τους αγνοούμενους τους εκτέλεσαν όλους εν ψυχρώ.

Η εκπληκτική ομολογία του Ολγκάτς έγινε υπό το βάρος τύψεων που ένιωθε και έσπασε ομολογώντας σε «ζωντανή μετάδοση» το έγκλημά του!

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Turk για μια τηλεοπτική σειρά στην οποία πρωταγωνιστεί, ξαφνικά ένιωσε την ανάγκη να… λυτρωθεί και να αποκαλύψει τη φριχτή αλήθεια που τον τυραννούσε. Το 1974 υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία και ήθελε μόλις μία ημέρα για να απολυθεί όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Κύπρο από τη Μερσίνα. «Είπα στον διοικητή μας ότι εγώ είμαι καλλιτέχνης και δεν μπορώ να σκοτώσω» εξήγησε ο Ολγκάτς. «Mου είπε ότι “εδώ τελειώνει η τέχνη και αρχίζει η αληθινή ζωή, ο πόλεμος. Σου έδωσα εντολή και θα σκοτώσεις”».

Και ο Ατίλας άρχισε να σκοτώνει: «Όταν έτεινα το όπλο προς το μέρος του, με έφτυσε», είπε για τον 19χρονο που σκότωσε πρώτα. «Τον πυροβόλησα στο μέτωπο και πέθανε. Στη συνέχεια σκότωσα άλλους εννιά. Και αφού τους σκότωνα, πήγαινα στο αρχηγείο κι έκλαιγα, αλλά την επομένη σκότωνα πάλι! Δεν λένε να βγουν από τα όνειρά μου οι εικόνες αυτές. Για αρκετό διάστημα έκανα ψυχολογική θεραπεία. Για τον λόγο αυτό δεν μπορώ ακόμη να φάω κρέας, δεν μπορώ να δω αίμα, γιατί αμέσως θυμάμαι τα παιδιά που σκότωσα».

Είπε επίσης ότι πρώτη φορά μιλάει για όλα αυτά δημόσια και λέει την αλήθεια γιατί ο πόλεμος τον επηρέασε για μεγάλο διάστημα και επαγγελματικά: «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Ακόμη και σήμερα θυμάμαι τον διοικητή να μου λέει: “Νομίζεις ότι πάντα θα σκοτώνεις πάνω στη σκηνή; Πάρε το όπλο και σκότωσε κάποιον στ’ αλήθεια, να δεις πώς είναι”».

Η «Χουριέτ» έγραψε ότι «αν δεν τα έχει σκαρφιστεί ο ηθοποιός για λόγους διαφήμισης, πρόκειται για έγκλημα πολέμου».

Η κυπριακή κοινωνία ένιωσε συγκλονισμένη από την ομολογία του Τούρκου, που «αποκαλύπτει τη θηριωδία και τη βαρβαρότητα σε βάρος των Ελληνοκυπρίων», δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

«Πρόκειται για μια συγκλονιστική μαρτυρία-ομολογία. Το τι εκ των υστέρων λέγεται δεν μεταβάλλει κάτι ευρύτερα γνωστό. Δηλαδή, ότι η παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο συνοδεύτηκε και σημαδεύτηκε από πράξεις κατάφωρης καταπάτησης του Διεθνούς και του Ανθρωπιστικού Δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. «Είναι επιβεβλημένο να εφαρμοσθούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να υπάρξει συνεργασία της Τουρκίας για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων εξαφάνισης προσώπων κατά την τουρκική εισβολή», πρόσθεσε. (Συνεργασία προς τι, κύριε Κουμουτσάκο; Η ίδια η Τουρκία δεν ευθύνεται για τους 10 που σκότωσε ο Ολγκάτς; Στρατιώτης ήταν και εκτελούσε εντολές…)

Σύμφωνα με την ομολογία του Ολγκάτς, ήταν εντολή των διοικητών του τουρκικού στρατού να δολοφονούν και να σκοτώνουν ακόμη και αιχμαλώτους και είναι εγκληματίες πολέμου. Και δεν είναι μόνον αυτά. Είναι και οι τότε αρχηγοί των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που έδιναν εντολές και πρέπει να δικαστούν.


Σχολιάστε εδώ