Σε στυλ Κάστρο ο Τσίπρας!

Θέλαμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας, που τελευταία ήταν στο επίκεντρο μιας άδικης ετερόκλητης επίθεσης με αφορμή τη στάση μας κατά τις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου και τα καταφέραμε, ήταν η εκτίμηση στελεχών του ΣΥΝ μετά τη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Δευτέρα στο ιστορικό κλειστό γήπεδο του «Σπόρτιγκ» στην Αθήνα. Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, ήταν προδιαγραφών Φιντέλ Κάστρο ως προς τη χρονική της διάρκεια και σε αυτήν ξεχώρισε όχι μόνον η αναμενόμενη κριτική προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η επιθετική ρητορική κατά της ηγεσίας του ΚΚΕ. Έτσι άνοιξε ένα ακόμα επεισόδιο στις ανύπαρκτες έτσι και αλλιώς σχέσεις των δύο κομμάτων, που ξεκίνησαν μετά τις γνωστές πλέον δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάιδευε τα αυτιά των «κουκουλοφόρων» στις πρόσφατες καταστροφές που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας και αλλού με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό στα Εξάρχεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι «δραπέτευσε» από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας τον Δεκέμβριο, τονίζοντας ότι «είναι κρίμα να βλέπεις το ΚΚΕ να απομακρύνει, τρέχοντας, τις οργανωμένες δυνάμεις του από το κέντρο της Αθήνας επειδή γίνονται διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ή πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια».

Επανέλαβε δε τη θέση του κόμματός του ότι η ηγεσία του ΚΚΕ μαζί με την κυβέρνηση και τον ΛΑΟΣ ανέλαβαν μια επιχείρηση συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έκανε άνοιγμα στη βάση του ΚΚΕ, καλώντας την σε μια πορεία ενότητας δράσης της Αριστεράς, που είναι μια διαδικασία «που είτε το θέλουν οι ηγεσίες είτε όχι που έχει ήδη ξεκινήσει».

Στον ΣΥΝ είναι ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου στη συγκέντρωση στο «Σπόρτιγκ» και εκτιμούν ότι αποτελεί καλό εφαλτήριο για την περαιτέρω πορεία του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Ως δείγμα της δυναμικής που έχει αναπτύξει σε διάφορους χώρους ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν την παρουσία δυνάμεών τους στις εν εξελίξει αγροτικές κινητοποιήσεις, όπου το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε καμία εμφανής παρουσία του ΣΥΝ, αφού οι κινητοποιήσεις μονοπωλούνταν από τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΚΚΕ.

Παρά την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του είναι αισιόδοξα ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα καταλάβουν την τρίτη θέση, ανατρέποντας έτσι τον καθιερωμένο, μετά τη Μεταπολίτευση, συσχετισμό μέσα στην Αριστερά όπου κυριαρχούσε το ΚΚΕ. Θεωρούν ότι η δημοσκοπική «ζημιά» που υπέστησαν από τη στάση τους στις πρόσφατες καταστροφές, που έγιναν στις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου, είναι προσωρινή και εκτιμούν ότι μεσοπρόθεσμα αυτή η στάση θα εκτιμηθεί από το αριστερό ακροατήριο, στο οποίο απευθύνονται. Ώθηση, λένε, θα δώσει στο κόμμα και η επικείμενη δημοσιοποίηση του προγράμματος του ΣΥΝ –θα τεθεί σε διαβούλευση και με τις «Συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ– που θα καταδείξει ότι η Κουμουνδούρου δεν αποτελεί απλώς ένα κόμμα διαμαρτυρίας αλλά ότι διαθέτει εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που ξεπερνάει τις πολιτικές επιλογές που ακολούθησαν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τα στελέχη του ΣΥΝ, ενθαρρυμένα από την επιτυχία της συγκέντρωσης στο «Σπόρτιγκ», επενδύουν πολλά και στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου θα συζητηθούν τα κρίσιμα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ευρωεκλογές, στην πορεία των οποίων όμως θα έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνον τις προγραμματικές αποκλίσεις των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο της ΕΕ αλλά και τη συγκρότηση του «ευρωψηφοδελτίου» στο οποίο διεκδικούν εκλόγιμη (τη δεύτερη) θέση οι «Συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ