Πρόστιμο 20.000 ευρώ στις Εκδόσεις Λυμπέρη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η εταιρεία Εκδόσεις Λυμπέρη δεν γνωστοποίησε στην
Επιτροπή Ανταγωνισμού την
απόκτηση του 33,33% των
Τεχνικών Εκδόσεων και στη συνέχεια παρείχε «ελλιπείς» πληροφορίες, κατά την έρευνα της αρχής. Ο πέλεκυς βαρύς! Πρόστιμο… 10.000 ευρώ για καθεμία από τις δύο παραβάσεις, όπως προκύπτει από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η επιτροπή αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η «απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου» των Τεχνικών Εκδόσεων από τις Εκδόσεις Λυμπέρη, με την αγορά του 33,33%, «δεν φαίνεται να αμφισβητείται από την εξαγοράζουσα εταιρεία». Η συγκέντρωση αυτή εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 4α του ν. 703/1977 και συνεπώς θα έπρεπε να υπάρχει η ενημέρωσή της. Για το δεύτερο πρόστιμο των 10.000 ευρώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει πως σε σχετικό ερωτηματολόγιο που έστειλε προς τις Εκδόσεις Λυμπέρη, η εταιρεία «απάντησε με απλή παραπομπή στην από 15.10.2007 επιστολή της, χωρίς να αποστείλει ή να πιστοποιήσει την έλλειψη των στοιχείων αυτών, ως ώφειλε».
Ναι σε «Πήγασο» για την
Περιοδικά Hachette Rizzoli
Την ίδια ώρα, η Επιτροπή
Ανταγωνισμού επιτρέπει την
απόκτηση του 50% που κατείχε η Hachette Rizzoli International Communications στην Περιοδικά Hachette Rizzoli
από τον Πήγασο, λίγο καιρό μετά το «πράσινο φως» στη μεταβίβαση του 70% του «Πρώτου Θέματος» στον ίδιο όμιλο ΜΜΕ.
Η ΕΑ αναφέρει πως ο Πήγασος δραστηριοποιείται στις εξής αγορές: Σε τρεις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας («Έθνος», «Ημερησία», «Goal News») και σε δύο περιφερειακής εμβέλειας¨, «Αγγελιοφόρος και «Αγγελιοφόρος Κυριακής», σε έναν ιδιωτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας και σε περιοδικά πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Όπως και στην περίπτωση της απόφασης του «Θέματος», η ΕΑ διαπιστώνει πως η εταιρεία «ως δραστηριοποιούμενη σε εφημερίδες εθνικής εμβέλειας, δεν κατέχει μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 35%». Το ίδιο ισχύει και για την τηλεόραση και τα περιοδικά.
Η Επιτροπή καταλήγει σημειώνοντας πως «η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση, τόσο κατά την έννοια του ν. 3592/2007 όσο και του ν. 703/1977, αφενός δεν ξεπερνά τα οριζόμενα από τον ν. 3592/2007 μερίδια αγοράς, μη διαπιστούμενης συνεπώς κατοχής ή απόκτησης δεσπόζουσας θέσης, και αφετέρου δεν περιορίζει σημαντικά τον ανταγωνισμό στις επιμέρους σχετικές αγορές».


Σχολιάστε εδώ