Πονοκέφαλος στη Χαρ. Τρικούπη τα «μικρά αντάρτικα» από τα «ορφανά του εκσυγχρονισμού»

Ανεβάζουν στροφές στη Χαριλάου Τρικούπη καθώς θέλουν να είναι απόλυτα έτοιμοι σε ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από τον πρωθυπουργό. Ωστόσο και παρά τον «εκλογικό συναγερμό», το βλέμμα των περισσότερων επιτελικών στελεχών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι στραμμένο στο εσωτερικό του κόμματος και στα μέτωπα των εμφυλίων που άλλοτε σιγοβράζουν και άλλοτε παίρνουν διαστάσεις σύγκρουσης.

Αυτό που απασχολεί έντονα πλέον πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου, είναι τα «μικρά αντάρτικα» που ξεσπούν από τα «ορφανά του εκσυγχρονισμού», τα οποία αρκετές φορές δεν «ροκανίζουν» μόνο στελέχη που έχουν στενές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και είναι επιλογές του, αλλά συγκρούονται και «ατάκτως» μεταξύ τους.

Στην πορεία μέχρι τις κάλπες -όποτε αυτές και αν στηθούν- βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι όχι απλώς να διατηρήσει το δημοσκοπικό προβάδισμά του έναντι της ΝΔ, αλλά να μπορέσει να κλειδώσει (όσο πιο νωρίς μπορεί) την αυτοδυναμία. Όπως επισημαίνουν εμπειρότατα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το κρίσιμο πλέον ζήτημα, είναι να μπορέσει η αξιωματική αντιπολίτευση να πείσει τον κόσμο ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει, ότι έχει καθαρές θέσεις και σαφή γραμμή πλεύσης. «Πρέπει να περνάμε κάθε μέρα με επιτυχία τις εξετάσεις που δίνουμε στην κοινή γνώμη», τονίζουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου.

Η οικονομία είναι κατά γενική εκτίμηση ένας κρίσιμος τομέας στον οποίο κρίνεται όχι μόνο η αξιοπιστία του κάθε κόμματος, αλλά εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Γι’ αυτό προετοιμάζεται μια μεγάλη αντεπίθεση – καμπάνια του ΠΑΣΟΚ το αμέσως επόμενο διάστημα για να επικαιροποιήσει και να «περάσει» στον κόσμο τις θέσεις του για την οικονομία.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της Χαριλάου Τρικούπη είναι το «πώς να μαζέψει τα αυτονομημένα ορφανά του εκσυγχρονισμού πριν γίνουν πλήρως ανεξέλεγκτα». Όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, οι κινήσεις αυτές δεν είναι σε καμιά περίπτωση απόρροια της μεγάλης εσωκομματικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία του κόμματος ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο που έχει οριστικά κλείσει. Πρόκειται όπως λένε για σπασμωδικές κινήσεις και αυστηρά προσωπικές στρατηγικές ορισμένων στελεχών είτε λόγω ανασφάλειας είτε γιατί δεν μπορούν ακόμα να ξεπεράσουν τα σύνδρομα του κυβερνητισμού. Μολονότι, υπογραμμίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχουν γίνει πολλά ανοίγματα και πολλοί από αυτούς που παράγουν εντάσεις μετέχουν στα όργανα έχοντας ρόλο και λόγο. Πρόσθεταν ακόμα πως η δυσκολία για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων έγκειται στο ότι δεν υπάρχει πλέον κάποια οργανωμένη ομάδα εκσυγχρονιστών, με θέσεις και πολιτική, που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πολιτικά, αλλά ένας γαλαξίας μεμονωμένων στελεχών από το άλλοτε εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο που δεν μπορούν πλέον να τα βρουν μεταξύ τους και συγκρούονται, αφού καθένας τους χωριστά διεκδικεί για τον εαυτό του τον ρόλο του ηγέτη αυτού του ρεύματος.

Στο μεταξύ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να παρουσιαστούν δύο προεκλογικές επιτροπές, μία για τις ευρωεκλογές και μία για τις εθνικές εκλογές. Ταυτόχρονα έχει δοθεί εντολή να «τρέξει» πιο γρήγορα η επικαιροποίηση του προγράμματος και η εξειδίκευση των προτάσεων. Όπως φαίνεται πάντως, ορισμένοι έχουν βάλει κάτω το κεφάλι και δουλεύουν πυρετωδώς. Εγκαίρως παρουσιάστηκαν εξειδικευμένα μέτρα για τους αγρότες, για θέματα αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας, ένα ιδιαίτερο θέμα το οποίο αγγίζει το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, ακόμη και για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση.

Αυτό το πακέτο προτάσεων με τη μορφή πρακτικής εφαρμογής όπως παρουσιάζεται δίνει τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να ανοίγει θέματα και να δείχνει στην κοινή γνώμη ότι δεν σύρεται από την επικαιρότητα αλλά έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Αυτό το «σχέδιο-βεντάλια» θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και θα πολλαπλασιάζεται με τις εξορμήσεις των στελεχών σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου οι προτάσεις του κόμματος -ειδικά για την οικονομία- να φθάσουν σε κάθε πόρτα. Αυτό εκτιμούν ότι θα είναι το αντίδοτο στην προσπάθεια πόλωσης του πολιτικού κλίματος που σχεδιάζει, όπως πιστεύουν, η κυβέρνηση. Αρωγός βέβαια σε αυτήν την προσπάθεια είναι, όπως υποστηρίζουν, οι περισσότεροι βουλευτές, η αναστροφή του κλίματος για το ΠΑΣΟΚ και αυτό φαίνεται από τις γεμάτες αίθουσες που συναντούν όπου βρίσκονται, κάτι που στο πρόσφατο παρελθόν αποτελούσε απλώς διακαή πόθο. Όπως λένε χαρακτηριστικά, από τον Οκτώβριο και μετά «επιτέλους ο κόσμος ακούει και πάλι το ΠΑΣΟΚ».


Σχολιάστε εδώ