Ποια συμφέροντα δεν θέλουν τη Λούκα και γιατί…

Συνηθισμένη πρακτική. Έτσι κάνουν κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ πάει καλά, γιατί δεν ενδιαφέρονται για το σύνολο, αλλά μόνο για τον εαυτό τους, να κερδίσουν μια θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο, αν φυσικά προκύψει από τις εκλογές.

Κορυφαίο στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Παπανδρέου, ο οποίος πολιτεύεται με διαφορετικό ύφος απ’ ό,τι το σύνολο σχεδόν των στελεχών που έχουν μάθει να είναι συνεχώς μέσα στις ίντριγκες, έλεγε στο «Π» ότι αυτό που χρειάζεται τώρα, για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, είναι ο συντονισμός και η ενίσχυση της συνοχής μας, αφού τα περισσότερα στελέχη δεν έχουν μάθει να βρίσκονται στην αντιπολίτευση, είναι «πουσαρισμένοι» από διάφορα συμφέροντα και έχουν το άγχος του πλασαρίσματος ώστε να επιβιώσουν πολιτικά.

Η περίπτωση της Λούκας Κατσέλη, με τις επιθέσεις που δέχεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε εφημερίδες και άλλα Μέσα ενημέρωσης, είναι χαρακτηριστική. Έφτασε στο σημείο να επισκεφθεί τον Γιώργο Παπανδρέου και με την κάλυψή του, όπως λέγεται, έγινε η συνάντηση με τους πολιτικούς συντάκτες σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Και όχι μόνο, όπως λέει η ίδια, γνώριζε ο Παπανδρέου ότι θα συναντηθεί με δημοσιογράφους, όπως και πριν από τις γιορτές συναντήθηκε με οικονομικούς συντάκτες, αλλά στο… επίμαχο τραπέζι τόνισε μεταξύ άλλων ότι «κτυπώντας εμένα είναι σαν να κτυπάτε τον Παπανδρέου και υπονομεύετε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα ήταν καλεσμένο και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από το γραφείο Τύπου, που σημαίνει ότι γνώριζε η Χαριλάου Τρικούπη τη συνάντηση αυτή. Άσχετα αν, μετά την αναταραχή που δημιουργήθηκε εξαιτίας όσων υποστήριξε η Λούκα, ο γραμματέας Γιάννης Ραγκούσης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου άρχισαν να διοχετεύουν πως δεν ήταν σε γνώση του κόμματος η συνάντηση και μίλαγαν για κακούς χειρισμούς.

Εδώ και καιρό η κυρία Κατσέλη έχει αντιληφθεί ότι ορισμένα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχουν φιλικές σχέσεις με εφημερίδες και συγκροτήματα, της επιτίθενται με «πληροφορίες» στον Τύπο, αλλά και κακόβουλα σχόλια, που στην ουσία είναι υπονόμευση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που εκπονεί και το οποίο θα υλοποιήσει το κόμμα όταν γίνει κυβέρνηση. Μάλιστα, για την απαξίωση του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ… φροντίζει και η κυβερνητική παράταξη.

Η ίδια υποστηρίζει ότι υπάρχουν κάποια συγκοινωνούντα δοχεία της ΝΔ με στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία αντιτίθενται στην οικονομική πολιτική που είχε σχεδιασθεί μετά τη ΔΕΘ, γιατί είναι κόντρα στους όρους της αγοράς! Γι’ αυτό και την εμφανίζουν ότι είναι υπέρ του κράτους που στραγγαλίζει με τις παρεμβάσεις του την αγορά και δεν την αφήνει ελεύθερη να κινηθεί σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες του ανταγωνισμού: «Γι’ αυτό έβαλα την κόκκινη γραμμή, γι’ αυτό είπα ότι με την αμφισβήτηση της πολιτικής μας χτυπούν τον Παπανδρέου, όχι μέσω εμού, αλλά απευθείας, αφού η αντιπαράθεση στις εκλογές θα γίνει στα θέματα της οικονομίας. Ποιο δηλαδή μοντέλο θα επικρατήσει».

Το πρόβλημα που αναδεικνύεται αυτήν τη στιγμή, ίσως γιατί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν δίνει λύση, έτσι όπως εκφράζεται από ορισμένα στελέχη, είναι ότι «στήνουν» τη Λούκα Κατσέλη στον τοίχο εκείνοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι την απότομη ανάδειξή της στο πλευρό του προέδρου του Κινήματος, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό κατά τον σχηματισμό κυβέρνησης αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει. Και φυσικά φοβούνται ότι η εκλογή της στη Βʼ Αθήνας θα προκαλέσει ντόμινο ανακατατάξεων στη σειρά εκλογής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί ο Παπανδρέου δεν κατανέμει οριστικά ρόλους, παρά αφήνει κορυφαία στελέχη να αμφισβητούνται, χωρίς να δείχνει με ποιους θα στελεχώσει την κυβέρνησή του. Όσο δεν το κάνει αυτό, τόσο ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ θα ταλανίζονται από μια σύγκρουση ανομοιογενών συμφερόντων.

Παρ’ όλα αυτά, συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, που έχουν θεσμικό ρόλο, θέλοντας να καλύψουν πολιτικά τη Λούκα Κατσέλη έλεγαν στο «Π» ότι ο πρόεδρος είναι πολύ κοντά στις προτάσεις που καταθέτει η ίδια μαζί με τον τομέα οικονομίας του κόμματος, συμφωνεί μαζί της, αλλά δεν πρέπει ωστόσο να εμφανιστεί ο ίδιος δημόσια και να ανακοινώσει τώρα το πρόγραμμά του. Αυτό πρέπει να γίνει λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Τα είπε χύμα…

Τα έριξε κανονικά και με τον… νόμο η Λούκα Κατσέλη στο γεύμα που παρέθεσε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ. Σε όλους εκείνους που την πριονίζουν…

Γεμάτη αυτοπεποίθηση η αρμόδια για θέματα οικονομίας, απάντησε σε όσους συντρόφους της καλοθελητές την κατηγορούν ότι η πολιτική της στην οικονομία στρέφεται προς τον κρατισμό και όχι προς την αγορά: «Ή δεν με ξέρουν καλά όσοι τα λένε αυτά ή δεν ξέρουν τον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ». «Εγώ ποτέ δεν είπα ότι χρειάζεται να καταργηθούν οι ΔΕΚΟ και να κλείσουν όσες είναι ζημιογόνες», έλεγε και ξανάλεγε. «Εγώ αυτό που είπα είναι ότι οι ΔΕΚΟ είναι ένα τρομακτικό εργαλείο ανάπτυξης που χρειάζεται κατάλληλο χειρισμό. Όσο για το τι λένε οι άλλοι δεν με αφορά». Η Λούκα Κατσέλη, που στα λεγόμενά της έβλεπες ότι κατέχει το αντικείμενο της οικονομίας στη θεωρία, ήξερε τι έλεγε πολύ καλά, και όταν τη ρώτησαν οι δημοσιογράφοι «μα καλά, γιατί ο Παπανδρέου εκτός από εσένα μιλάει και με άλλα στελέχη του κόμματος για το ίδιο θέμα που χειρίζεσαι, την οικονομία, γιατί δεν λέει καθαρά ποιον θέλει και ποιον δεν θέλει;», η απάντησή της ήταν μία: «Ξέρετε κανέναν αρχηγό κόμματος ή πρωθυπουργό να λέει ανοιχτά ποιον θα βάλει στο ένα ή το άλλο πόστο;». Πάντως για τα καρφιά της Λούκας έγινε συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ και στη συνεδρίαση των πολιτικών εκπροσώπων ο Τηλέμαχος Χυτήρης πέταξε τις μπηχτές του γι’ αυτό που είπε η κ. Κατσέλη, ότι δεν την καλούν τα κανάλια για τις απόψεις της… Μπορούμε όλοι μας να λέμε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και εσύ, Λούκα, μπορείς να τα λες στα «παράθυρα»…

Ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει πόσο ευάλωτο είναι το ΠΑΣΟΚ σε παρόμοιες συγκρούσεις είναι η περίπτωση του Δημήτρη Ρέππα. Οι αναφορές του στα σενάρια εκλογών με την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσαν εσωτερικές τριβές και παρότι επρόκειτο για συντονισμένη προσπάθεια, συμφωνημένη με την ηγεσία του κόμματος, και απέβλεπε στην αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και στην ανακοπή της ορμής της κυβέρνησης, που είχε κερδίσει πόντους με τον ανασχηματισμό, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον έθεσαν στο στόχαστρό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσα ειπώθηκαν από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Αναλύθηκαν οι προτάσεις, οι κινήσεις και οι πολιτικές σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και παρά τα όσα υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Παπανδρέου, ότι καλά έκανε ο Δημήτρης Ρέππας και έθεσε τους προβληματισμούς αυτούς, οι συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους.


Σχολιάστε εδώ