Πάνε να βουλιάξουν τη μοναδική πέτρινη Γέφυρα του Αργοστολίου

Για λόγους μικροκομματικού συμφέροντος, για ψήφους, επιχειρούν να αποτρέψουν τη σωτηρία της γέφυρας, με τα έργα στήριξης και αποκατάστασής της και τη μετατροπή της σε πεζόδρομο, με την κατάλληλη αξιοποίηση ενός μνημείου που έχει χαρακτηριστεί ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ. Και έφθασαν στο σημείο να καταθέσουν στο υπουργείο Πολιτισμού, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), «αίτηση… θεραπείας», δηλαδή να ανακληθεί η απόφαση για απαγόρευση διέλευσης αυτοκινήτων από τη γέφυρα. Πρόκειται στην ουσία για «αίτηση… θανάτου» της γέφυρας. Πρόκειται για την πιο… «αρρωστημένη» αίτηση θεραπείας που έχει υποβληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για έγκλημα κατά του νησιού. Κατά της ιστορίας του. Και ο χαρακτηρισμός δεν είναι καθόλου βαρύς, από τη στιγμή που η «Μελέτη αποκατάστασης και ενίσχυσης της γέφυρας DE BOSSET στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς» έγινε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Κυριαζή Πιτιλάκη, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου:

«Η τωρινή κατάσταση της γέφυρας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση ευπάθειας, η οποία δεν είναι αποδεκτή με τις ισχύουσες προδιαγραφές ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»!

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται:

«Η χρήση της γέφυρας με τη σημερινή, πολύ βαριά κυκλοφορία οχημάτων σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στη μορφολογία και τα κατασκευαστικά δεδομένα της γέφυρας»!

Ακόμη επισημαίνει η μελέτη τον κίνδυνο της επιδείνωσης:

«Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική καθίζηση. Η συνεχής έντονη κυκλοφορία ακόμη και βαρέων οχημάτων θα πρέπει να προσθέτει ένα μικρό μεν αλλά σταθερό ποσοστό ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ καθίζησης, που με την πάροδο του χρόνου είναι δυνατόν να επιδεινώσει ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ την παρούσα κατάσταση»!

Και ο κίνδυνος αυτός επισημαίνεται για άλλη μια φορά στην κατάληξη των προτάσεων των μελετητών!

«Τα τελευταία χρόνια η επιβάρυνση που δέχθηκε η γέφυρα από τη συνεχή διέλευση οχημάτων, ιδιαίτερα βαρέων, αλλοίωσε τη μορφή και επιδείνωσε τη στατική ισορροπία της»!

Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, (προσφορά του παθιασμένου Κεφαλονίτη Σάκη Βούτου) που δείχνουν την πανέμορφη γέφυρα, η οποία αν δεν κλείσει για τα αυτοκίνητα θα καταρρεύσει.

Υπάρχει όμως αισιοδοξία. Ότι η γέφυρα μπορεί να σωθεί αν επιμείνει ο νέος υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς στην κατασκευή των έργων που χρειάζονται και στην οριστική πεζοδρόμησή της. Οι μελετητές είναι σαφέστατοι:

«Με την προτεινόμενη συνδυασμένη λύση εξασφαλίζονται ικανοποιητικοί συντελεστές ασφαλείας και ΑΙΡΟΝΤΑΙ σε μεγάλο βαθμό τα αίτια που προκάλεσαν τη σημερινή κατάσταση της γέφυρας που αποτελεί ταυτόχρονα διατηρητέο ΜΝΗΜΕΙΟ για το Αργοστόλι».

Αυτό το μνημείο, που είναι το διαμάντι του Αργοστολίου, κάποιοι θέλουν να το καταστρέψουν, νομίζοντας ότι έτσι θα πάρουν κανένα ψηφαλάκι, ξεχνούν όμως την οργή της μεγάλης πλειοψηφίας των Κεφαλονιτών, που ήδη έχουν ξεσηκωθεί και μαζεύουν υπογραφές εναντίον εκείνων που θέλουν να μπλοκάρουν την απόφαση που έχει παρθεί από το ΚΑΣ για κλείσιμο της γέφυρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει τον λόγο. Στα χέρια του είναι η σωτηρία της γέφυρας. Έχει μάλιστα κι έναν πρόσθετο λόγο, που χτυπάει σε ευαίσθητες χορδές: Είναι κι ο ίδιος κατά… το ήμισυ Κεφαλονίτης. Η γυναίκα του, η Γεωργία, είναι Κεφαλονίτισσα…

Τα έργα, υπουργέ, πρέπει ν’ αρχίσουν αμέσως.

Ει δυνατόν χθες…


Σχολιάστε εδώ