Ο Παπούλιας δεν θα παίξει τα παιχνίδια κανενός…
Mάλλον λογαριάζουν… χωρίς τον ξενοδόχο όλοι εκείνοι –ένθεν κακείθεν– οι σεναριολογούντες περί των εξελίξεων που θα προκύψουν τον Μάρτη του 2010, τότε που έχουμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αναφερόμαστε, φυσικά, στα διάφορα σενάρια, που διακινούνται, για το τι θα γίνει τότε, με αφετηρία όσα είπε πρόσφατα ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και εκ των απορρήτων του Γ. Παπανδρέου, Δημ. Ρέππας, ότι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει στην όποια πρόταση της ΝΔ και του Καραμανλή (εφόσον είναι ακόμα τότε κυβέρνηση η ΝΔ), ακόμα κι αν προτείνει τον Κάρ. Παπούλια, αλλά θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Αυτήν την τοποθέτηση του Δημήτρη Ρέππα, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα είχε δηλώσει τον Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος -ότι δεν θα παίξει με τον θεσμό του Προέδρου- ακολούθησαν κι άλλες παρόμοιου μήκους κύματος από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως τον Θ. Πάγκαλο, με αποτέλεσμα να έχει από τώρα αναπτυχθεί ολόκληρη σεναριολογία γύρω απ’ το επίμαχο ζήτημα, αφού στο παιχνίδι μπήκαν και στελέχη της ΝΔ (Λ. Ζαγορίτης) καθώς και κυβερνητικά στελέχη (Μεϊμαράκης) σε μια εμφανή προσπάθεια να «στριμώξουν» στη γωνία το ΠΑΣΟΚ, εγκαλώντας το ότι «παίζει με τους θεσμούς».
Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» συγκλίνουν πράγματι στο ότι κάποιοι «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο», στη συγκεκριμένη περίπτωση τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένο Κάρ. Παπούλια.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος:
Δεν πρόκειται να επιτρέψει να εμπλακεί το όνομά του σε μικροκομματικά παιχνίδια, απ’ όπου κι αν αυτά προέρχονται. Δηλαδή, αν δεν υπάρξει συναίνεση στο πρόσωπό του και διαπιστώσει ότι κάποιοι θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν για διεξαγωγή εκλογών, τότε θα αρνηθεί να είναι υποψήφιος!
Κι αυτό όχι κυρίως επειδή δεν θέλει να λάβει στις πρώτες ψηφοφορίες ψήφους κατά πολύ λιγότερες απ’ τις 280 που έλαβε το 2005, αλλά κυρίως επειδή απεχθάνεται την πιθανότητα να γίνει το «όχημα» προώθησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και μικροπολιτικών παιχνιδιών, όπως μας υπογράμμισε φίλος του, με τον οποίο συχνά ανταλλάσσουν σκέψεις.
«Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψει», μας τόνισε ο ίδιος φίλος του.
«Και θα το καταστήσει σαφές. Κι αν αυτό δεν γίνει αντιληπτό, τότε χωρίς υπεκφυγές θα βγει και θα πει ότι αρνείται να είναι υποψήφιος»!
Βέβαια, όσοι απεργάζονται τέτοια σενάρια, εκτός απ’ την κάθετη άρνηση του Προέδρου να συμπράξει, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους και κάτι άλλο σημαντικό, το οποίο επιβεβαιώνεται και απ’ τη σημερινή δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»:
– Ότι, δηλαδή, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θέλει να χρησιμοποιηθεί η εκλογή Προέδρου, προκειμένου να πάει η χώρα σε εκλογές. Και μεταξύ αυτών και η πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, συγκεκριμένα το 58%!
Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, έκανε στο «ΠΑΡΟΝ» την εκτίμηση, ότι «ο Γιώργος θα το πληρώσει, αν ο Καραμανλής προτείνει ξανά Παπούλια και δεν το δεχτεί για να προκαλέσει εκλογές»…
Οι στρατηγικές Παπούλια-Καραμανλή
Πέραν των ανωτέρω, έγκυρες πληροφορίες μας γύρω απ’ αυτό το μείζον, έτσι κι αλλιώς, θέμα αναφέρουν και τα εξής:
• Ήδη έχει γίνει μια πρώτη, διερευνητική συζήτηση μεταξύ του Κάρ. Παπούλια και του Κ. Καραμανλή.
• Στη συζήτηση αυτή ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο, ότι είναι στις προθέσεις του να τον προτείνει εκ νέου.
• Ο Κάρ. Παπούλιας ευχαρίστησε τον Κ. Καραμανλή και απλώς επιφυλάχθηκε να του απαντήσει μόνο για λόγους ηλικίας και υγείας.
• Ο πρωθυπουργός, που όλα αυτά τα χρόνια διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Πρόεδρο, έχει ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικές προτάσεις για την περίπτωση που ο Κάρ. Παπούλιας για λόγους ηλικίας ή υγείας δεν αποδεχτεί μια νέα προεδρική θητεία.
• Οι προτάσεις αυτές, δύο συγκεκριμένα, αφορούν δύο στελέχη προερχόμενα απ’ τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε και σε αυτήν την περίπτωση να φανεί ότι σέβεται ένα κεκτημένο συναίνεσης για την εκλογή Προέδρου και να μη δώσει άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ για να «παίξει» με τη διαδικασία.
Προκύπτει επομένως, ότι μέχρι τον Μάρτη του 2010, η σεναριολογία γύρω απ’ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή θα ενταθεί. Μεγάλο και πολύ προσκήνιο, αλλά –κυρίως– παρασκήνιο θα εξελιχτεί.
Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα κόμματα, οι πολιτικοί αρχηγοί, πως ο λαός δεν θέλει να παίξουν με τη θεσμική διαδικασία της εκλογής του Προέδρου. Κι όποιος αποτολμήσει κάτι τέτοιο, θα εισπράξει κόστος.
Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν επικίνδυνες αυτές τις προσεγγίσεις, που εμπλέκουν την εκλογή Προέδρου με τη διεξαγωγή εκλογών.
Όπως επίσης, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η επιχείρηση… πολιτικής νεκρανάστασης του Κ. Σημίτη και η εμπλοκή του στα σενάρια και εκλογής Προέδρου αλλά και… ελληνικής α λα Μέρκελ κυβέρνησης, δηλαδή συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Σενάρια, μάλιστα, υποκινούμενα τόσο απ’ τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (Ν. Παπανδρέου), όσο και της ΝΔ.
Βεβαίως, εμείς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι:
«Ο Καραμανλής σε κάθε περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να προτείνει Σημίτη για Πρόεδρο. Άλλους έχει κατά νου…
Αλλά ούτε ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται διατεθειμένος να “παίξει” με τον Σημίτη, για άλλους λόγους…».