Ο εκλεκτός του Χριστόφια νέος γ.γ. του ΑΚΕΛ
Γιατί βόλευε τον Χριστόφια να δώσει το δαχτυλίδι στον κ. Κυπριανού;
α) Ήταν αρχικά οπαδός, όπως και ο Δημήτρης Χριστόφιας, του Σχεδίου Ανάν. Αντιθέτως, ο κ. Κατσουρίδης τάχθηκε εξαρχής κατά του Σχεδίου και ήταν, μαζί με τον τέως υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα, στην ομάδα που μετέτρεψαν το «ναι» του Χριστόφια σε «όχι» του ΑΚΕΛ.
β) Ο Α. Κυπριανού θεωρείται ο κλασικός κομμουνιστής: Πιστός στις αποφάσεις του κόμματος, χωρίς να εκφράζει προσωπικές του απόψεις, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ του το ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου). Ο Κατσουρίδης θεωρείται ευφυής και ευέλικτος και θα ήταν πολύ δύσκολο να τεθεί υπό τον έλεγχο Χριστόφια από τη στιγμή που θα εκλεγόταν στη Γενική Γραμματεία του ΑΚΕΛ. Ο Κυπριανού βολεύει περισσότερο τον Χριστόφια. Δηλαδή μπορεί να πειθαρχήσει ευκολότερα σ’ αυτόν (εκτιμάται ότι ο Πρόεδρος θα έχει ουσιαστικά τα ηνία από το παρασκήνιο) σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση αλλά και το Κυπριακό, ειδικότερα στην περίπτωση επιστροφής του Σχεδίου Ανάν, κάτι που όπως δείχνουν τα πράγματα είναι καθ’ οδόν.
Μονομάχοι και διχασμός
Επί συνόλου 105 συνέδρων της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού έλαβε 57 ψήφους και ο Νίκος Κατσουρίδης 48. Η σχετικά μικρή διαφορά θα μπορούσε ν’ αφήσει υπόνοιες για διχασμό του κόμματος. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο, που μετά την εκλογή Κυπριανού, ο Δ. Χριστόφιας έσπευσε να προλάβει τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι δεν υπάρχει εσωτερικό πρόβλημα στο ΑΚΕΛ, ούτε πρόκειται να υπάρξει, και ότι θα διαψευστούν όσοι πιστεύουν ότι το κόμμα θα μοιραστεί στα δύο. Το ΑΚΕΛ, είπε, είναι το δημοκρατικότερο κόμμα και η ετυμηγορία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει σεβαστή. Οι δηλώσεις αυτές δεν είναι τυχαίες, καθότι ο Κατσουρίδης είναι γνωστό ότι ελέγχει τις ομάδες «επαγρύπνησης» του ΑΚΕΛ, έχοντας έτσι άμεση πρόσβαση προς τη βάση του κόμματος και τις μάζες.
Αποχωρώντας από το κτίριο του ΑΚΕΛ μετά την ψηφοφορία, ο Νίκος Κατσουρίδης διευκρίνισε ότι ανδρώθηκε στο κόμμα και ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος γιʼ αυτόν εκτός από τον δρόμο του κόμματος. Ο κ. Κυπριανού από την πλευρά του δήλωσε ότι η παραμονή στο κόμμα και η συνεργασία του κ. Κατσουρίδη και του ιδίου είναι αυτονόητη. Όταν αφέθηκε από τους δημοσιογράφους υπονοούμενο ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα μεταξύ των δυο τους και «αλλαγής δρόμου» από τον κ. Κατσουρίδη, μετά την εσωκομματική του ήττα, ο κ. Κυπριανού είπε: «Τώρα σοβαρομιλάτε; Είναι προσβλητικό για τον κ. Κατσουρίδη να σκεφτεί κάποιος ότι μπορεί να αλλάξει δρόμο». Σε αυτά ο νέος γ.γ. του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι είναι βαθύτατη και μεγάλη η εκτίμησή του για τον Ν. Κατσουρίδη, προσθέτοντας ότι είναι αναμφίβολη και δεδομένη η συνεργασία τους για να υλοποιήσουν τον πρόγραμμα της κυβέρνησης Χριστόφια. Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι ως γενικός γραμματέας θεωρεί τον εαυτό του πρώτο μεταξύ ίσων και ότι θα προσπαθήσει ώστε να υλοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική. Όπως δηλαδή αναμενόταν, έδωσε πλήρη στήριξη στον Δημήτρη Χριστόφια, εναρμονιζόμενος πλήρως με την πολιτική του.
Δίκην πυροσβέστη…
Δίκην πυροσβέστη, ο απερχόμενος γ.γ. του ΑΚΕΛ τόνισε ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να ασκήσει πατερναλιστική συμπεριφορά έναντι του κ. Κυπριανού, του οποίου εξήρε τον χαρακτήρα και τις πολιτικές ικανότητες. Όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, δεν μίλησε προ των εκλογών, παρά μόνο έπειτα από αυτές. Ταυτόχρονα έπλεξε και το εγκώμιο του Νίκου Κατσουρίδη, διατυπώνοντας τη βεβαιότητά του ότι θα συνεργαστεί, όπως πάντοτε, με τον κ. Κυπριανού.
Όσο κι αν ισχυρίζεται πάντως ο κ. Χριστόφιας ότι δεν επενέβη υπέρ του κ. Κυπριανού, αυτό δεν ευσταθεί. Διότι σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ την περίοδο των Χριστουγέννων είχε ασκήσει κριτική στον τρόπο ζωής του Νίκου Κατσουρίδη, αφήνοντας να νοηθεί ότι ο βίος και η πολιτεία του δεν συμβάδιζαν με τα κριτήρια εκλογής του στη Γενική Γραμματεία του ΑΚΕΛ.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, με την όλη παρέμβασή του μετά την εκλογική διαδικασία στο ΑΚΕΛ, επιχείρησε να αποτρέψει οποιαδήποτε προβλήματα θα μπορούσαν να προκύψουν μεταξύ νικητών και ηττημένων.