ο Δαίμονας των δημαρχείων

Μου έκανε θετική εντύπωση ότι οι συνεντεύξεις που υπάρχουν στο περιοδικό προέρχονται απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Πρωτοκλασάτα στελέχη είπαν τις απόψεις τους στο περιοδικό, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα έντυπα που κυκλοφορούν στα περίπτερα. Φυσικά είναι αυτονόητο ότι ο δήμος διαφημίζει τα έργα του. Ακόμη όμως κι αυτό να συμβαίνει σημαίνει ότι υπάρχουν έργα. Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες.

*** Αργά ή γρήγορα όλα παίρνουν την πορεία τους. Εμείς το είχαμε γράψει ότι θα συνέβαινε, αλλά τα στελέχη της αυτοδιοίκησης του Δήμου Αγίου Δημητρίου μου έλεγαν ότι είμαστε εμπαθείς. Το ζήτημα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, για μια ακόμη φορά, θα οδηγήσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου στελέχη του δήμου. Το ίδιο είχε συμβεί και επί θητείας Παντελή Ειρηνάκη. Τώρα κατηγορούμενα είναι τα μέλη του ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης. Το δικαστήριο έχει προσδιοριστεί για τις 2/6/2009. Παράβαση καθήκοντος και όλα τα σχετικά είναι τα αδικήματα για τα οποία θα πρέπει να απολογηθεί η πρόεδρος της επιχείρησης Μαρία Αχουλιά, αλλά και τ’ άλλα μέλη που είχαν ψηφίσει υπέρ του να τοποθετηθούν διαφημιστικές μπαριέρες στα πεζοδρόμια. Η δίωξη του Εισαγγελέως κινήθηκε αυτεπάγγελτα, όταν κάτοικοι ενημέρωσαν με αναφορά τους την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

*** Το κακό δεν είναι να μην ξέρει κάποιος, αλλά να μη ρωτάει για να μάθει. Για μια ακόμη φορά η διοίκηση του Δήμου Πεύκης, λόγω απειρίας, εκτέθηκε, αφού με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής ακυρώθηκε η σύνθεση της δημαρχιακής επιτροπής, αφού δεν έγινε όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, που αφορά την ποσόστωση συμμετοχής όλων των παρατάξεων. Δεν έχουν περάσει λίγες εβδομάδες από την επίσης ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τη λήψη δανείου. Και τότε όλα είχαν γίνει με προχειρότητα και με παράτυπο τρόπο. Τα πρώτα εκατό χρόνια είναι δύσκολα, όπως λέει και ο λαός μας.

*** Ακόμη περιμένω να μας στείλει το έγγραφο που νομιμοποιεί, όπως μου είπε τηλεφωνικά, τη χρήση υπηρεσιακού αυτοκινήτου όλο το εικοσιτετράωρο, ο νομαρχιακός σύμβουλος της Αθήνας Γιώργος Φουντάς. Πριν από δύο μήνες το είχαμε γράψει και τότε, με ευγένεια, ο Γιώργος διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι έχουμε άδικο. Πάντως, στον νέο διορισμό αντινομαρχών ο αρχιτοπάρχης Γιάννης Σγουρός φαίνεται ότι τα λαμβάνει όλα υπόψη του, αφού ο Φουντάς δεν ορίστηκε αντινομάρχης μολονότι διέδιδε ότι ήταν σίγουρη η τοποθέτησή του. Πάντως το δικό μας φαξ δουλεύει κανονικά. Το κοιτάω κάθε πρωί. Αναμένω.

*** Με 50.000 ευρώ ενίσχυσε ο Δήμος Μεταμόρφωσης τους τοπικούς συλλόγους της πόλης. Η ενίσχυση αφορά μόνο τους πολιτιστικούς συλλόγους και όχι τους αθλητικούς, αφού εκεί θα δοθούν άλλα χρήματα. Δεν έλειψαν βέβαια και οι μικροκομματικές διαφωνίες δύο μελών της αντιπολίτευσης, Σκοπελίτη και Παπαδόπουλου, αφού έχουν άλλη άποψη, όχι για τα χρήματα αλλά για την κατανομή σε κάθε σύλλογο. Ο καθένας θέλει περισσότερα εκεί που μαζεύει ψήφους.

*** Ο Δήμος Νέας Ιωνίας προχώρησε σε μια πρωτότυπη πρωτοβουλία που, απ’ όσο ξέρω, δεν ισχύει σε άλλον δήμο. Προμηθεύτηκε 50 κάδους κομποστοποίησης οικιακών απορριμμάτων τους οποίους έδωσε ήδη σε αντίστοιχα νοικοκυριά. Περισσεύματα τροφίμων, φυτικά απορρίμματα, φύλλα από δέντρα, μετατρέπονται σε άριστο λίπασμα για κήπους και φυτά. Τους επόμενους μήνες ο δήμος, όπως μου είπαν, θα προμηθευτεί άλλους 100 κάδους. Μια νέα κουλτούρα που, εάν εφαρμοστεί συνολικά, το όφελος θα είναι τεράστιο.

*** Γυναίκα θα είναι στο τιμόνι του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νέου Ηρακλείου. Η Νόρα Κατέχη εξελέγη για τα επόμενα δύο χρόνια πρόεδρος του σώματος των συμβούλων. Το σημαντικό είναι ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν αυτήν την εκλογή με πολύ καλά λόγια, αφού η μέχρι σήμερα δημοτική παρουσία της Κατέχη μόνο θετικά σημάδια έχει αφήσει. Η στήριξη της αντιπολίτευσης στο πρόσωπό της σημαίνει και ευθύνη. Εμείς ευχόμαστε να τα πάει καλά. Η παράταξη του τοπάρχη βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί ως προς τις ισορροπίες. Τα στελέχη της αντιπολίτευσης είναι έμπειρα και ικανά. Δύσκολος ο ρόλος της νέας προέδρου. Ίδωμεν.

*** Εκτός δημαρχιακής επιτροπής, με απόφαση του περιφερειάρχη Μπάμπη Μανιάτη, τέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, αφού δεν έπρεπε να συμμετέχει. Ο κανονισμός δεν προβλέπει τη συμμετοχή των παρατάξεων που ανήκουν στην ελάσσονα μειοψηφία στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου ή στη δημαρχιακή επιτροπή. Ο τοπάρχης όμως, Γιάννης Γλύκας, αν και το ήξερε αυτό, πρότεινε τον Πατσιλινάκο προκειμένου να κρατήσει ισορροπίες που θα τον βοηθούσαν στο δημοτικό συμβούλιο. Κάποιοι όμως κατήγγειλαν αυτό το γεγονός και ο φίλτατος Γιάννης πιάστηκε στα πράσα.

*** Σε υπερδήμαρχο εξελίσσεται η Ξένια Φωτίου στη Δραπετσώνα. Αν και ο τίτλος της είναι αντιδήμαρχος, οι αρμοδιότητες που έχει αλλά και ο καθημερινός της ρόλος στο δημαρχείο έχει ακυρώσει τελείως τον τοπάρχη Αλέκο Χρυσό. Οι γκρίνιες των άλλων συμβούλων ακούγονται μέχρι την Παλλήνη, στα γραφεία μας. Ο δήμαρχος ξεπληρώνει τη στήριξη που του πρόσφερε απλόχερα η Φωτίου σε δύσκολες στιγμές που πέρασε η παράταξή του, αλλά και συνεχίζει να περνάει. «Η Φωτίου θα με αντικαθιστά σε όλα, όποτε θέλει». Έτσι είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος. Καλέ μου άνθρωπε, γιατί δεν παραιτείσαι να αναλάβει και επίσημα; Μπερδευόμαστε έτσι.

*** Και ο δήμος θέλει τον… Μαραγκάκη του(!) Με ύφος -τουλάχιστον- προέδρου Βουλής και λεξιλόγιο μη κατανοητό από τους περισσότερους, ξεκίνησε τη θητεία του στο δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου, ο νέος πρόεδρός του Μάριος Μαραγκάκης. Τα σχόλια που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του, πολλά και καυστικά. Θα σταθούμε μόνο στη σύσταση που έκανε στον πρόεδρο του συλλόγου των εργαζομένων στον δήμο, που του είπε χαρακτηριστικά: «Παρακαλώ όταν μιλάτε στην αίθουσα αυτή να είστε πιο “σεμνολόγος”». Την άλλη μέρα έγινε γνωστό, ότι ο Μπαμπινιώτης έκοψε τις φλέβες του…

*** Θα πέσει πολύ γέλιο στη Σαλαμίνα. Με εντολή του δημάρχου Σαλαμίνας Σπύρου Σοφρά, ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας κάλεσε σε απολογία δύο υπαλλήλους επειδή είχαν την ευθύνη εποπτείας του έργου της αποχέτευσης και παραιτήθηκαν. Οι υπάλληλοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πάνε φυλακή, αφού το έργο δεν έχει την έγκριση της ΕΥΔΑΠ και κάθε υπογραφή που βάζουν είναι ποινικό αδίκημα. Οι υπάλληλοι Κριστίκης και Φουρίκη μαθαίνω ότι θα καταθέσουν και μηνύσεις, αφού η κλήση σε απολογία τους προσβάλλει ως υπαλλήλους. Δύο χρόνια τα γράφουμε τα περί σκανδάλου της αποχέτευσης. Κάποιοι πήραν στον λαιμό τους τους κατοίκους του νησιού μόνο και μόνο γιατί ήταν οπαδοί της ατάκας, που είπε ο Καλογήρου στον Κούρκουλο, στη γνωστή κινηματογραφική μονομαχία με τα μαχαίρια.

*** Αρνήθηκε να συμμετέχει στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, στον Δήμο Μελισσίων, η αντιπολίτευση. Σε επιστολή που μας έστειλε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, μας εξηγεί ότι αυτό ήταν διαμαρτυρία για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο τοπάρχης Μανώλης Γραφάκος. Άρα έχουμε δύο προεδρεία στην Αττική που δεν συμμετέχει η αντιπολίτευση: Μελίσσια και Νέα Ερυθραία.

*** Αν εξαιρέσει κανείς τα πολύ ωραία φιστίκια, όλα τ’ άλλα στην Αίγινα, σχετικά με τη δημοτική αρχή, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Την ώρα του αγώνα ΠΑΟ – ΑΕΚ διάλεξε ο τοπάρχης Κουκούλης για να κάνει τις δημαιρεσίες για δημαρχιακή επιτροπή. Ο κώδικας είναι ξεκάθαρος ότι αυτό γίνεται μόνο πρωί. Έλα όμως που οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας είχαν φύγει για Σαββατοκύριακο και δεν υπήρχε σχεδόν κανείς στο νησί. Ακόμη και το απόγευμα έλειπαν δύο σύμβουλοι. Από αυτούς που ξέρουν πολλά, μαθαίνουμε ότι οι απουσίες αυτές ερμηνεύονται και ως απουσίες από το ψηφοδέλτιο του δημάρχου στις επικείμενες εκλογές.

*** Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Ο δημοτικός σύμβουλος Δάφνης, Μπουρνελές, μας έστειλε τα εξώδικα που έχει κοινοποιήσει, πριν από δύο μήνες, η διοίκηση της Αττικό Μετρό σε καφετέριες της πλατείας Καλογήρων, να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα που αυθαίρετα έχουν τοποθετήσει πάνω στην πλατεία, της οποίας ο χώρος ανήκει στην εταιρεία. Ο δήμαρχος τόσο καιρό ισχυριζόταν, όπως προκύπτει από τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, ότι τέτοιο πράγμα δεν ισχύει. Τα δικόγραφα όμως είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Θα συνεχίσει άραγε και τώρα ο τοπάρχης Μιχάλης Σταυριανουδάκης να καλύπτει την παρανομία;

*** Επέστρεψε στα καθήκοντά του ο αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Θεόδωρος Βασιλάκος, ύστερα από απουσία αρκετών εβδομάδων, εξαιτίας ενός πολύ σοβαρού τροχαίου ατυχήματος που είχε. Περαστικά Θεόδωρε και προσοχή από εδώ και πέρα.

*** Εάν διατηρηθούν τα εκλογικά ποσοστά που επικρατούν σήμερα στη Β΄ Αθηνών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έχει στη διάθεσή της η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, τα κλάματα των γαλάζιων δημάρχων θα πνίξουν όλη την Αθήνα. Σήμερα υπάρχουν με τη γαλάζια σημαία δεκατέσσερις δήμαρχοι. Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά στοιχεία μόνο τρεις επανεκλέγονται. Κηφισιά, Παλαιό Φάληρο και Μαρούσι. Ε, ρε, τι έχει να γίνει. Πάει το μπλε ποτάμι που τα σάρωσε όλα, κάποτε.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Ομόλογα, Ζήμενς, Βατοπέδι, υπεράκτιες εταιρείες και βίλες είναι μια εικονική πραγματικότητα. Μην πιστεύετε τίποτα. Αυτά τα λένε οι εχθροί της Δημοκρατίας. Γεια σου Ελλαδάρα. Δεν σε αλλάζω με τίποτα.

***

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, που το πρόβλημα της ανεργίας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης διεκδικεί τη συμμετοχή του δήμου στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου Απασχόλησης, που προβλέπει τη δημιουργία 60.000 νέων θέσεων εργασίας στον χώρο της αυτοδιοίκησης, με χρηματοδότηση από τον ΟΑΕΔ. Ήδη για τον σκοπό αυτόν υπήρξε συνάντησή του με την υπουργό Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, από την οποία απέσπασε τη δέσμευσή της ότι το Μαρούσι θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία αυτή.


Σχολιάστε εδώ