Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

600.000 ευρώ (205.000.000 δρχ.) τον χρόνο παίρνει ο Αράπογλου!

«Ενισχυμένη από την κυβερνητική ”λευκή επιταγή” των 28 δισ. ευρώ, με χρήματα και εγγυήσεις του ελληνικού λαού, η Εθνική Τράπεζα προσφάτως δανειοδότησε με 40.000.000 δολάρια και με ευνοϊκό επιτόκιο τουρκική εταιρεία, την ίδια στιγμή που αδιαφορεί για τη δανειοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ακόμα και μέσω του ΤΕΜΠΕ», καταγγέλλουν τριάντα ένας βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Μιχάλη Καρχιμάκη. Αναφέρονται σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009, η Εθνική Τράπεζα υπό τη διοίκηση του διορισμένου και παχυλά αμειβόμενου (περίπου 600.000 ευρώ ετησίως) κυβερνητικού εκλεκτού κ. Αράπογλου παρείχε τριετές δάνειο 40.000.000 δολαρίων στην τουρκική εταιρεία τροφίμων Tak Konserve. Επισημαίνουν ότι η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ουσιαστικά ενεργοποιήσει τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ΤΕΜΠΕ, καθώς ελάχιστα δάνεια έχουν εγκριθεί και ακόμα λιγότερα έχουν εκταμιευθεί από αυτήν, καθώς και ότι είναι προκλητικό να επιλέγει να χρηματοδοτεί με μεγάλα ποσά αλλοδαπές εταιρείες και να αρνείται να στηρίξει υγιείς ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες με πολύ μικρότερα ποσά θα εξασφάλιζαν κεφάλαιο κίνησης, απαραίτητο προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίζουν να απασχολούν εργαζόμενους».

> Αντί να αποζημιώνουν τους πολίτες, λειτουργούν για να αποζημιώνονται οι ίδιες. Αυτό συμβαίνει με τις Ειδικές Επιτροπές του υπουργείου Εσωτερικών, που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, εντός το πολύ πενήντα ημερών σύμφωνα με τον νόμο, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας και ερωτά τον πρωθυπουργό ποιος είναι ο ρόλος τους. Τονίζει ότι οι πολίτες όχι μόνον ταλαιπωρούνται, περιμένοντας επί μήνες και χρόνια τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, αλλά εμπαίζονται ακόμη και στην περίπτωση που ζητούν αποζημιώσεις για τις καθυστερήσεις αυτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Επιτροπές, που υποτίθεται ότι καθορίζουν τις αποζημιώσεις των πολιτών, εισπράττουν ως αμοιβή τους πολύ περισσότερα απ’ αυτά που επιδικάζουν στους πολίτες! Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει ότι για τα έτη 2004, 2005, 2006, 2007 και 2008 (α’ εξάμηνο) οι Επιτροπές εισέπραξαν συνολικά ως αμοιβή τους το ποσόν των 237.502 ευρώ και επιδίκασαν, συνολικά, σε πολίτες αποζημιώσεις ύψους 100.633 ευρώ!

> Να επανέλθει το αφορολόγητο όριο για όλους τους μικρομεσαίους, οι οποίοι στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ζητάει από τον υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης. Υπενθυμίζει τη δέσμευση του πρώην υπουργού Οικονομικών ότι θα κατέθετε τροπολογία στη Βουλή, η οποία θα απάλλασσε της φορολογίας όσους εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και οι οποίοι υπολείπονται έως και πέντε χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους, υπόσχεση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

> Aπουσία του κράτους, όσον αφορά στην αστυνόμευση και τον έλεγχο της διακίνησης καυσίμων ναυτιλίας, χωρίς να γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι στους εφοδιασμούς των πλοίων με αφορολόγητα καύσιμα, παρατηρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή, Λούκα Κατσέλη και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το γεγονός αυτό τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν προτίθεται να τιθασεύσει τον χώρο και ζητούν να ληφθούν μέτρα κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων ναυτιλίας.

> Στο θέμα των πυρόπληκτων πληθυσμών του νομού Ηλείας επανέρχεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, καθώς οι κάτοικοι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανακατασκευή ή επισκευή των κατοικιών τους, επειδή δεκαεπτά μήνες μετά τις πυρκαγιές καθυστερεί η τρίτη δόση και οι δικαιούχοι δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους, που δεν έχουν εκταμιευθεί. Χαρακτηρίζει απαράδεκτο, τα χρήματα των δωρητών, τα οποία θα έπρεπε να διατεθούν άμεσα στους πυρόπληκτους- σύμφωνα και με την επιθυμία των εισφερόντων- να γίνονται κρατικό χρήμα, να επενδύονται και να διατίθενται σε πληρωμές, για τις οποίες είναι υπεύθυνη και οφείλει να τις πραγματοποιήσει η Πολιτεία.

> Σχετικά με τις καταγγελίες εκπαιδευόμενων, γονέων και εκπαιδευτικών, ότι η πολιτική απαξίωσης της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, οδηγεί σε δραματική μείωση του αριθμού των καταρτιζόμενων στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), κατάθεσε ερώτηση στον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση (έως και περισσότερο από έναν χρόνο), η υλικοτεχνική υποδομή υποχρηματοδοτείται και υποβαθμίζεται, ενώ τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων παραμένουν αδιευκρίνιστα.

> Σχετικά με το νέο μοντέλο ευέλικτου εργαζόμενου προσωρινής απασχόλησης που προτιμάται σε τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank) και σε άλλες επιχειρήσεις, ερωτά την υπουργό Απασχόλησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός. Επισημαίνει ότι ενώ το χρονικό όριο της ενοικίασης έχει οριστεί το 18μηνο (πέραν τούτου οι εργαζόμενοι εντάσσονται στο μόνιμο προσωπικό του έμμεσου εργοδότη), οι επιχειρήσεις τους απολύουν πριν συμπληρώσουν το 18μηνο και τους επαναπροσλαμβάνουν έπειτα από λίγους μήνες, ώστε να μην κατοχυρώνουν δικαιώματα και ζητεί να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

> Για τις παράλογες ανατιμήσεις που φτάνουν στο τελικό καταναλωτή λόγω της δράσης των καρτέλ που διαπιστώνει έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, ζητάει απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη. Συγκεκριμένα, ερωτά αν προτίθενται να ερευνήσουν την ακρίβεια των καταγγελλομένων και πότε θα ληφθούν, επιτέλους, μέτρα για να παταχθούν τα κυκλώματα στην αγορά και να πάψουν να υφίστανται παράλογες ανατιμήσεις οι έλληνες καταναλωτές.


Σχολιάστε εδώ