νέος πολίτης

Δεν σας γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι, παρά τη «σιγουριά» στελεχών ΟΝΝΕΔ και Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, εμείς κρατούσαμε τις επιφυλάξεις μας στις πληροφορίες για διορισμό του Γιάννη Οικονόμου στη ΓΓΝΓ; Τελικά, παραμένει γενικός γραμματέας Καταναλωτή και επιπλέον -αυτό είναι έκπληξη- αναλαμβάνει και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης. Σχετικά με αυτό ακούσαμε ορισμένα σχόλια εσωκομματικού χαρακτήρα, μιας και ο ίδιος θεωρείται φίλος του Άρη, ενώ ο υπουργός του «παιδί» της Ντόρας, αλλά οι φίλοι του Οικονόμου τα διαψεύδουν μετά βδελυγμίας… Όσον αφορά τον νέο ΓΓΝΓ έγκυρη πληροφορία δεν υπάρχει, καθώς οι συνεννοήσεις είναι μεταξύ Μαξίμου και υπουργού. Θεωρούμε ότι, όπως και τις προηγούμενες φορές, θα αναλάβει στέλεχος χωρίς κυβερνητική εμπειρία. Αρκεί να μην κάνουν πάλι δύο μήνες (όπως όταν ανέλαβε ο Στυλιανίδης…) γιατί προβλέπουμε ότι θα διαλυθεί το μαγαζί στην Αχαρνών…

Τελειώνει σήμερα το Συνέδριο που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ και η Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα, το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη. Θέμα του Συνεδρίου ήταν «Νέοι και Ευρωεκλογές» και κεντρικό σύνθημα «Με την Ευρώπη διεκδικούμε καλύτερο μέλλον για όλους». Στο πλαίσιο του Συνεδρίου επισκέφθηκαν τη χώρα μας περισσότεροι από 100 αντιπρόσωποι 40 οργανώσεων από 32 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι αποτελούν τις ηγεσίες των συντηρητικών-χριστιανοδημοκρατικών νεολαιών της Ευρώπης. Στις εργασίες μίλησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, υπουργοί (Μπακογιάννη, Μεϊμαράκης, Πετραλιά), γενικοί γραμματείς και στελέχη της Ρηγίλλης. Το Συνέδριο ήταν σημαντικό για τη Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την επιτυχία του πιστώνονται οι Γιώργος Παπανικολάου (πρόεδρος ΟΝΝΕΔ), Γιώργος Παπαδημητρίου (υπεύθυνος διεθνών σχέσεων ΟΝΝΕΔ) και φυσικά ο Γιάννης Σμυρλής (πρόεδρος YEPP). Οι ευρωπαίοι φίλοι της γαλάζιας Νεολαίας μάλιστα, τίμησαν ιδιαιτέρως και τη νυχτερινή Αθήνα (ειδικότητα της ΟΝΝΕΔ), καθώς αυτές τις ημέρες ήταν πολλές οι εκδηλώσεις – χοροί – πάρτι τοπικών οργανώσεων και τμημάτων της ΔΑΠ. Η φήμη ότι το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας καθυστέρησε επειδή στελέχη της ΟΝΝΕΔ ήθελαν να δουν την πρόγνωση καιρού με την Πετρούλα στο STAR, ελέγχεται ως αναληθής… Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο Γιώργος Παπανικολάου βγήκε, για πρώτη φορά, στο μικρόφωνο του onnedradio την Πέμπτη το βράδυ. Δεσμεύθηκε μάλιστα να κάνει «εκπομπή εξομολόγησης» όπου θα παίξει ο ίδιος και μουσική. Γενικά, πάντως, τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ ήταν περήφανα για τα καλά λόγια που είπαν οι Ευρωπαίοι για τη διοργάνωση, τα νέα τους γραφεία στη Λυκούργου και το διαδικτυακό τους ραδιόφωνο, το οποίο μάλιστα τίμησαν όλοι με την παρουσία τους.

Ένας πρωτότυπος ακτιβισμός λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στο Διαδίκτυο, και ειδικότερα στο facebook. Σε αυτήν τη διαδικτυακή υπηρεσία διασύνδεσης, όπου έρχεσαι σε επαφή με φίλους και γνωστούς σου σε ολόκληρο τον κόσμο, χρειάζεται να δηλώσεις κατά την εγγραφή σου όνομα, την περιοχή που μένεις και στοιχεία επικοινωνίας, τα οποία στη συνέχεια μπορείς να μεταβάλλεις. Βλέποντας ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται την υπηρεσία δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες πολλών ελλήνων χρηστών, την προηγούμενη εβδομάδα κάποιοι νέοι συμπολίτες μας είχαν μια καλή ιδέα. Παρατήρησαν ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων, που δηλώνουν ως περιοχή τη «Μακεδονία», είναι περίπου 26.000 σε σύγκριση με τους παραπάνω από 500.000 που δηλώνουν «Ελλάδα». Ξεκίνησαν έτσι να αλλάζουν την περιοχή που δηλώνουν από Ελλάδα σε Μακεδονία, προκειμένου να ελληνοποιήσουν την ένδειξη Μακεδονία, καλώντας και όλους τους φίλους τους να κάνουν το ίδιο. Η κίνηση αυτή έχει λάβει ήδη τεράστιες διαστάσεις και έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, ενώ παρατηρείται κινητοποίηση και στους ομογενείς των δύο χωρών.

Το ραντεβού για τη μεγαλύτερη δενδροφύτευση είναι σήμερα! Ο Σύνδεσμος των 22 Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης) και την Περιφέρεια Αττικής, οργανώνει μεγάλη δενδροφύτευση στην περιοχή Κοκκιναρά του Πεντελικού. Η Διεύθυνση Αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής θα διαθέσει το σύνολο των δενδρυλλίων που θα απαιτηθούν για τη δενδροφύτευση εκτιμώμενου αριθμού 30.000 με 40.000, περίπου. Ο Σύνδεσμος, πιστεύοντας ότι η δενδροφύτευση του καμένου Κοκκιναρά θα βοηθήσει στην περιβαλλοντική ανάσταση του πολύπαθου Πεντελικού, στηριζόμενος στην ευαισθησία τη δική μας και των παιδιών της περιοχής για τον εθελοντισμό και το περιβάλλον, μας προσκαλεί όλους στη δράση αυτή. Ήδη δεκάδες φορείς έχουν δηλώσει συμμετοχή, περιλαμβανομένων τοπικών συστημάτων προσκόπων, τοπικών τμημάτων οδηγών, τοπικών συμβουλίων νέων, οργανώσεων της ΟΝΝΕΔ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, εθελοντικών ομάδων περιβαλλοντικής δράσης, φυσιολατρικών συλλόγων, ακόμη και σχολείων. Αν βοηθήσει ο καιρός, πιστεύουμε ότι θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του μήνα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος βράβευσε σε ειδική εκδήλωση τους διακριθέντες με μετάλλιο έλληνες μαθητές που συμμετείχαν για το έτος 2008 σε διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με παρουσία υπουργών, βουλευτών, γενικών γραμματέων κ.ά. Επειδή δεν θα διαβάσετε πουθενά αλλού τα ονόματα των διακριθέντων νέων μας, εμείς τιμούμε την επιτυχία τους με την αναφορά μας. Οι μαθητές που βραβεύθηκαν στην 25η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα ήταν οι Βαφειάδης Αναστάσιος (πρωτοετής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ με αργυρό μετάλλιο), Γιεχασκιέλ Ηλίας (μαθητής Γ΄ Λυκείου του Κολεγίου «Ανατόλια» Θεσσαλονίκης με χάλκινο μετάλλιο), Μπραζιτίκος Σιλουανός (πρωτοετής φοιτητής του Μαθηματικού Αθηνών με χάλκινο μετάλλιο), Παπαδημητρίου Δημήτριος (μαθητής Γ΄ λυκείου του 1ου Λυκείου Βούλας με χάλκινο μετάλλιο), Ράπανος Νικόλαος (πρωτοετής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων του Imperial College του Λονδίνου με χάλκινο μετάλλιο). Οι μαθητές που διακρίθηκαν στη 12η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων ήταν οι Παντέλα Στυλιανή (μαθήτρια Α΄ λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Κωστέα-Γείτονα» με αργυρό μετάλλιο), Τσαμπασίδης Ζαχαρίας (μαθητής Γ΄ γυμνασίου από το Λιτόχωρο Πιερίας με αργυρό μετάλλιο), Λιάμπης Κωνσταντίνος (μαθητής Α΄ λυκείου του 1ου Γενικού Λυκείου Άρτας με χάλκινο μετάλλιο), Λόλας Παναγιώτης μαθητής Β΄ γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» Τρικάλων με χάλκινο μετάλλιο), Καλαντζής Γιώργος (μαθητής Α΄ λυκείου του Λυκείου Δεμενίκων Πατρών με χάλκινο μετάλλιο). Στην Ολυμπιάδα Πληροφορικής βραβεύθηκε ο Χατζημίχος Ιωάννης (πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ με χάλκινο μετάλλιο). Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων διακρίθηκε ο Πασσαλής Νίκος (μαθητής Γ΄ λυκείου του 2ου Λυκείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης με το πρώτο ειδικό βραβείο του EIROFORUM της κοινοπραξίας των επτά μεγαλύτερων επιστημονικών και ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης). Στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό Καινοτομίας Imagine Cup 2008 της Microsoft διακρίθηκε ο Πλατάνιος Αντώνης (μαθητής Γ΄ λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Κωστέα-Γείτονα» με το πρώτο βραβείο).

Με επιτυχία σφραγίσθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά η φωτογραφική έκθεση του «Έργο Πολιτών» με τίτλο «Κλικ στον Εθελοντισμό». Η έκθεση, που στόχευε να αποδοθεί τιμή στη μακρά πορεία του εθελοντικού κινήματος στην Ελλάδα και να αναδειχθούν οι φωτεινές προοπτικές του, φιλοξενήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του μετρό Συντάγματος από την Παρασκευή 16 έως την Κυριακή 18 Ιανουαρίου. Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να δουν υλικό από ιστορικά και νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα, που αποτυπώνει τη δράση εθελοντικών οργανώσεων. Εμείς από την πλευρά μας υπενθυμίζουμε ότι το «Έργο Πολιτών» χειρίζεται με απόφαση του προέδρου του σχεδόν 1 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού, με επιπλέον τις χορηγίες που «κλείνουν» οι δημοσιογράφοι επικεφαλής του, με τις κατάλληλες γνωριμίες. Τώρα γιατί εμείς δεν βλέπουμε αποτελεσματική προώθηση του εθελοντισμού είναι μια άλλη υπόθεση, η οποία μάλλον σχετίζεται με την αναποτελεσματικότητα του κράτους…


Σχολιάστε εδώ