Μοχλός ανάπτυξης των επιχειρήσεων η Αγροτική!

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης το «ΠΑΡΟΝ» ήταν η πρώτη εφημερίδα που υποστήριξε με επιμονή ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει ως μοχλό κρατικές τράπεζες για να φτάσουν τα χρήματα που θα δώσει το κράτος στην αγορά χωρίς εκβιασμούς και επιλογές…

Και αυτό θα μπορέσει να γίνει με την επανακρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και με συμμετοχή της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Όμως παρότι και άλλοι, ακόμη και κόμματα, όπως το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, αλλά και πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ συντονίστηκαν σ’ αυτή τη γραμμή, η κυβέρνηση ως τώρα απέφυγε να κάνει το αυτονόητο, όπως έκαναν πιο θαρραλέες ηγεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ευτυχώς πάντως η Αγροτική Τράπεζα μπήκε μπροστά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ακολουθεί, στο μέτρο του δυνατού, αφού η υποδομή που έχει δεν είναι ανάλογη με τις απαιτήσεις μιας τράπεζας.

=Έτσι η ΑΤΕbank συμμετέχει στη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας μέσω του τραπεζικού συστήματος, μέσω του «πακέτου των 28 δισ.». Η Αγροτική Τράπεζα κινείται ήδη, όχι μόνο τηρώντας το γράμμα αλλά και με το πνεύμα του σχετικού νόμου, έχοντας ανταποκριθεί, πολύ πριν από την έγκριση του νόμου, με ιδιαίτερη ευαισθησία στις ανάγκες των δανειοληπτών, προτού καν λάβει τα διαθέσιμα από τα μέτρα κεφάλαια.

=Εξάλλου η ΑTEbank ήταν η μόνη τράπεζα που από την αρχή στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει το πρόγραμμα δανειοδότησης στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ, ενώ ξεκίνησε από τα τέλη Δεκεμβρίου, πρώτη από όλες τις Τράπεζες, την εκταμίευση δανείων κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.

=Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το κοινωνικό της πακέτο στις 14 Νοεμβρίου 2008 είχε ανακοινώσει σημαντικές μειώσεις επιτοκίων, πάγωμα δανείων, στήριξη των νοικοκυριών, των ιδιωτών, των αγροτών και των επιχειρήσεων, ενώ από τις αρχές Δεκεμβρίου η ATEbank προχωρά στον περιορισμό του κόστους δανεισμού, λόγω της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας. Το βασικό επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων έχει διαμορφωθεί σε 6,25%.

Τα μέτρα και για τους αγρότες

Η ΑΤΕbank πήρε μέτρα υπέρ των αγροτών. Συγκεκριμένα:

1. Πάγωσε την καταβολή των δόσεων για έναν χρόνο όλων των επενδυτικών – μεσοπρόθεσμων δανείων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με παράλληλη παράταση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου έως 2 χρόνια. Αυτό αφορά 43.000 αγρότες!

2. Ανανεώνει, αυτόματα για μία τριετία, το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Δάνειο Αγροτών, χωρίς υποχρέωση καταβολής κεφαλαίου και μόνο με εξόφληση τόκων.

3. Αυξάνει έως 20% το όριο των ενήμερων κεφαλαίων κίνησης των αγροτών (Ανοικτό Δάνειο Αγροτών), ώστε να προσφέρει ρευστότητα με στόχο την κάλυψη των αναγκών τους λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. Παράλληλα ανανεώνει το Ανοικτό Δάνειο Αγροτών για δύο έτη, αυτόματα χωρίς υποχρέωση καταβολής κεφαλαίου και μόνο με την εξόφληση των τόκων. Το ανοικτό δάνειο αποτελεί χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το μέτρο αυτό αφορά 87.000 αγρότες.

4. Μείωσε κατά 0,50% το κυμαινόμενο επιτόκιο του προγράμματος στεγαστικών δανείων αγροτών, μέτρο που καλύπτει 48.000 αγρότες.

5. Παρά την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 9 συνεχείς φορές (συνολική αύξηση 2,25%) από τον Δεκέμβριο 2005, η τράπεζα διατήρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια χρηματοδότησης των αγροτών σε κεφάλαια κίνησης (3,75%).

6. Αντίστοιχες πιστωτικές διευκολύνσεις προσφέρονται και προς όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις που είναι πελάτες της τράπεζας, ενώ συνεχίζεται ομαλά και σύμφωνα με τις λειτουργικές τους ανάγκες η χρηματοδότησή τους και με κεφάλαια κίνησης.

7. Ανεξάρτητα από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, στο πρόγραμμα για το 2009 έχουν προγραμματιστεί χορηγήσεις προς τον αγροτικό τομέα και τις συνεταιριστικές οργανώσεις ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμη, η ΑΤΕbank, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού και κοινωνικού της ρόλου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια:

=Έχει υλοποιήσει ρυθμίσεις προς τον αγροτικό τομέα ύψους 1,1 δισ ευρώ, που αφορούσαν 54.000 αγρότες, με ένταξή τους στον Νόμο για τα Πανωτόκια.

=Έχει διαγράψει 2 δισ. ευρώ που αφορούν οφειλές συνεταιριστικών οργανώσεων.

=Δεν έχει κάνει κανέναν πλειστηριασμό σε βάρος αγροτικής εκμετάλλευσης.

=Η ATEbank προσφέρει επιπλέον στους πελάτες της που έχουν πληγεί τις πιο κάτω πιστωτικές διευκολύνσεις:

(α) Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής δόσεων επιχειρηματικών δανείων, με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους έως 12 μήνες.

(β) Παράταση της λήξης των δανείων κεφαλαίων κίνησης για 6 μήνες.

(γ) Χορήγηση συμπληρωματικού δανείου αποκατάστασης τυχόν ζημιών, πέραν των μέτρων αποζημίωσης που παρέχει η Πολιτεία, με διάρκεια έως 5 χρόνια και κυμαινόμενο επιτόκιο 6,25%.

(δ) Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής των δόσεων, με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής έως 12 μήνες, στεγαστικών δανείων του επιχειρηματία και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, που επλήγησαν και δικαιούνται κάλυψη του μισθού τους από την Πολιτεία.


Σχολιάστε εδώ