Μέλη και ευνοούμενοι Επιτροπών Κρίσεως έχουν βλέψεις για το Ωνάσειο

Στην Ελλάδα το σύστημα αξιολόγησης των γιατρών πάσχει σε όλες τις ειδικότητες. Η Καρδιολογία αποτελεί μια από τις ειδικότητες στις οποίες η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι τα οικονομικά μεγέθη που αφορούν την Καρδιολογία. Οι αυξανόμενες τιμές φαρμάκων, όπως τα αντιυπερτασικά, που αφορούν τεράστιες ομάδες πληθυσμού και οι υψηλές τιμές των αναλωσίμων αιμοδυναμικού (καθετήρες, μπαλόνια, stent), προσδίδουν τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον στην κατάληψη διευθυντικών θέσεων σοβαρών καρδιολογικών κέντρων και προσελκύουν το ενδιαφέρον εμπορικών κολοσσών.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης. Ειδικότερα, είναι γνωστό ότι οι καρδιολόγοι που έχουν εκλεγεί παρατύπως από τις επιτροπές κρίσεως, παραμένουν σε προσωποπαγείς θέσεις διευθυντών (ακόμη και μετά τη δικαίωση αυτών που προσφεύγουν εναντίον τους) επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, ανταγωνιζόμενοι αυτούς που τελικώς καταλαμβάνουν, νομίμως τη θέση. Αρκούν δηλαδή τρία μέλη της επιτροπής κρίσεως ώστε κάποιος να διορισθεί και δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να ανατραπεί ο διορισμός αυτός. Οι επιτροπές κρίσεως διορίζονται αμέσως ή εμμέσως από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά πλειοψηφία 3/5 και αλλάζουν συνήθως όταν αλλάζει η κυβέρνηση ή ο υπουργός. Έχουμε δηλαδή εν έτει 2009 εντελώς ανεξέλεγκτες, πανίσχυρες επιτροπές.

Μέλη και ευνοούμενοι των επιτροπών αυτών, χρησιμοποιώντας την επιρροή τους, έχουν βλέψεις που φθάνουν μέχρι και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, παρότι στο παρελθόν το απέρριπταν, όπως γράψαμε και στο προηγούμενο φύλλο. Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο οι επιλογές γίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου τα μέλη -εκτός από ένα- ορίζονται επίσης από τον υπουργό Υγείας και έχουν τη δύσκολη αποστολή να παραμείνουν αμέτοχοι στα παιχνίδια της διαπλοκής προκειμένου να προστατεύσουν το νοσοκομείο από εξωγενείς παρεμβάσεις που φθάνουν σε υψηλό επίπεδο.

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Πολλά μεγάλα διεθνή κέντρα από τα οποία προέρχονται και φερέλπιδες υποψήφιοι για ελληνικές θέσεις έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί και οι επικεφαλής τους έχουν τιμωρηθεί για μη διαφανείς σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες.

Παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον ορισμένα γεγονότα που συνέβησαν σε μια ευρωπαϊκή χώρα και αναστάτωσαν την παγκόσμια καρδιολογική κοινότητα.

Την άνοιξη του 2004 η σύλληψη πέντε διάσημων ιταλών καρδιολόγων επειδή -μέσα από μια διαδικασία διαπλοκής και ύποπτων δοσοληψιών με φαρμακευτικές εταιρείες- φαλκίδευαν τις κρίσεις για υψηλές θέσεις και διευθύνσεις πανεπιστημιακών καρδιολογικών κλινικών, δημιούργησε σοκ στην ιταλική κοινή γνώμη.

Οι καρδιολόγοι Paolo Rizzon, Livio Dei Cas, Mario Mariani, Maurizio Guazzi και Luigi Padeletti κατηγορήθηκαν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης διαφθορά και απάτη από την υπηρεσία κατά του οικονομικού εγκλήματος και τον εισαγγελέα De Benedictis.

Η κατακραυγή που ακολούθησε είχε αποτέλεσμα την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό του συστήματος αξιολόγησης των γιατρών με ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόοδο της Καρδιολογίας και της παρεχόμενης περίθαλψης στη γειτονική χώρα καθώς και την εξοικονόμηση χρημάτων από φάρμακα και αναλώσιμα.


Σχολιάστε εδώ