Κλείνει η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ μπροστά

Αλλά απ’ την έρευνα της RASS προκύπτουν δύο ακόμα πράγματι εντυπωσιακά στοιχεία, άξια επισήμανσης:

1. Με ποσοστό 55% η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται ουσιαστικά υπέρ της αλλαγής του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο. Συγκεκριμένα το 55,1% εκτιμά ότι η Αστυνομία θα πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει ανεξάρτητα από πρόσκληση των πρυτανικών αρχών, αν εκτιμά πως διαπράττονται αξιόποινες πράξεις εντός του πανεπιστημίου. Με αυτήν την άποψη τάσσεται το 67% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και το 50,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

2. Το 55,8% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να αυξήσει το κράτος τον δανεισμό του προκειμένου να κάνει περισσότερες παροχές. Μόνο το 36,4% έχει την αντίθετη άποψη.

Εμπιστοσύνη σε Καραμανλή

Η μερική ανάκαμψη της κυβέρνησης, που πάντως έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να μπορέσει να ευελπιστεί σε οριστική ανάκαμψη, και κυρίως η σοβαρή ενίσχυση της εικόνας του Κ. Καραμανλή προκύπτουν τόσο απ’ την πρόθεση ψήφου όσο και απ’ την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αλλά και από μια σειρά άλλων ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά είναι τώρα 2,3% έναντι 2,8% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα της RASS (21 Δεκέμβρη).

Και αυτό προκύπτει βασικά απ’ τη μείωση του

ισοζυγίου διαρροών μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από 6,2:2,1 που ήταν τον Δεκέμβρη σε 5,1:2,5 τώρα (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2).

Τα ποσοστά των κομμάτων σήμερα είναι:

• ΝΔ 31,1% (έναντι 30,5% τον Δεκέμβρη).

• ΠΑΣΟΚ 33,4% (έναντι 33,3%).

• ΚΚΕ 7,5% (έναντι 7,8%).

• ΣΥΡΙΖΑ 7,1% (έναντι 6,2%).

• ΛΑΟΣ 4,3%

(έναντι 4,4%).

• Οικολόγοι 2,8% (έναντι 3,2%).

• Αδιευκρίνιστη ψήφος 10,7% (έναντι 11,6%).

Στην παράσταση νίκης πάντως (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται με μεγάλη διαφορά 54,9% (53,8% τον Δεκέμβρη) έναντι 37,7% της ΝΔ (39,3% τον Δεκέμβρη).

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (ΠΙΝΑΚΕΣ 4 και 5) ο Κ. Καραμανλής έχει διευρύνει την υπέρ του διαφορά.

Τώρα τον Κ. Καραμανλή τον προτιμά το 45,9% (έναντι του 40,2% τον Δεκέμβρη) και τον Γ. Παπανδρέου το 33,2% (έναντι του 30,9%).

Ένα άλλο σημαντικό ποιοτικό εύρημα, που δείχνει ακριβώς τη μεγάλη ρευστότητα του πολιτικού τοπίου, είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για το μέλλον το δικό σας και της οικογένειάς σας»

(ΠΙΝΑΚΑΣ 6).

Εδώ η απάντηση «προτιμώ μια κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή» συγκεντρώνει το 34%, ενώ η απάντηση «προτιμώ μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου» συγκεντρώνει το 33,2%.

Επίσης ο απόηχος του ανασχηματισμού παραμένει θετικός για τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) το 45% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο ανασχηματισμός αύξησε τις πιθανότητες επανεκλογής της ΝΔ, έναντι του 22% που εκτιμά ότι τις μείωσε και του 28,7% που πιστεύει ότι δεν άλλαξε τίποτα με τον ανασχηματισμό.

Ανέτοιμοι Γιώργος – ΠΑΣΟΚ…

Και από αυτήν τη δημοσκόπηση προκύπτει η εικόνα ενός ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του που είναι ακόμα ανέτοιμοι να αναλάβουν τις τύχες της χώρας. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ξανά η εκτίμηση πως η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ οφείλεται βασικά στα λάθη και τη φθορά της κυβέρνησης και όχι στη δική του εναλλακτική πρόταση.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 8):

• Το 34,6% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου τα πράγματα θα ήσαν χειρότερα.

• Το 31,7% εκτιμά ότι τα πράγματα ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα θα ήταν.

• Το 29,3% εκτιμά πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) το 62,5% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει (στη δημοσκόπηση του Δεκέμβρη το ποσοστό ήταν 60%) και μόνο το 35,6% εκτιμά ότι είναι έτοιμο (στη δημοσκόπηση του Δεκέμβρη το ποσοστό ήταν 38%).

Όχι σε πρόωρες εκλογές – όχι σε παιχνίδια με την εκλογή Προέδρου!

Και απ’ αυτήν την έρευνα προκύπτει η απόρριψη των πρόωρων εκλογών απ’ τη μεγάλη πλειοψηφία και μάλιστα διευρυνόμενη του λαού. Κάτι που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το ΠΑΣΟΚ, που διατυπώνει το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Όπως θα πρέπει να λάβει υπόψη και το ότι με μεγάλη επίσης πλειοψηφία, ακόμα και μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτεται η αξιοποίηση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για την πρόκληση πρόωρων εκλογών, σενάριο που λάνσαραν ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Δημ. Ρέππας και ο Θ. Πάγκαλος.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 10 και 11):

• Το 61,2% των ερωτηθέντων θέλει να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία. Μεταξύ αυτών και το 35,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (στην προηγούμενη έρευνα αυτό το ποσοστό ήταν 30%).

• Πρόωρες εκλογές επιθυμεί το 34,8% των ερωτηθέντων.

Επίσης στο ερώτημα, αν θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει όποιο πρόσωπο προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2010, προκειμένου να προκληθούν πρόωρες εκλογές (ΠΙΝΑΚΕΣ 12 και 13):

• Το 73,8% διαφωνεί. Μεταξύ των διαφωνούντων είναι και το 58,4% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και η πλειοψηφία των οπαδών των άλλων κομμάτων!

• Μόνο το 20,2% των ερωτηθέντων συμφωνεί.

Όχι παροχές με δανεικά!

Αξιοσημείωτο, όπως προαναφέραμε, είναι και το εύρημα σύμφωνα με το οποίο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων λέει ότι απορρίπτει τις παροχές με δανεικά.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 14):

• Το 55,8% απαντά ότι δεν πρέπει να αυξήσει το κράτος τον δανεισμό προκειμένου να προχωρήσει σε περισσότερες παροχές προς τους πολίτες.

• Το 36,4% επιθυμεί ακόμα και να αυξηθεί ο δανεισμός προκειμένου να γίνουν παροχές.

Υπέρ της αναθεώρησης του ασύλου!

Όπως επίσης είναι εξαιρετικά εντυπωσιακές οι απαντήσεις σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο. Απαντήσεις που φαίνεται να δικαιώνουν την κυβερνητική πρόθεση να το αναθεωρήσει. Και προφανώς αυτή η τάση έχει επηρεαστεί και απ’ τα γεγονότα του Δεκέμβρη.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 15 και 16):

• Το 55,1% αποδέχεται την επέμβαση της Αστυνομίας εντός του πανεπιστημιακού χώρου, αν οι εισαγγελικές αρχές εκτιμούν ότι διαπράττονται αξιόποινες πράξεις εντός του πανεπιστημίου. Μεταξύ αυτών το 67% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και το 50,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και ένα εντυπωσιακό 33,6% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 36,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

• Το 30,3% τάσσεται υπέρ της τήρησης του ισχύοντος νόμου, δηλαδή να παρεμβαίνει η Αστυνομία ύστερα από πρόσκληση των πρυτανικών αρχών.

• Το 11,9% απορρίπτει την παρέμβαση της Αστυνομίας σε κάθε περίπτωση.


Ανάθεση: Εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».
Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 19 έως και 23 Ιανουαρίου 2009. Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών συνεντεύξεων σε νοικοκυριά. Πληθυσμός έρευνας: Όλοι οι Έλληνες εκλογείς, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας. Μέγεθος δείγματος και περιοχή έρευνας: 2.001 συνεντεύξεις σε ολόκληρη τη χώρα. Διεθνείς συνεργασίες: Η RASS συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία ερευνών Zogby International.


Σχολιάστε εδώ