Καμπανάκι από την Ευρωβουλή
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε επίπεδο Επιτροπής Εξωτερικών, ενθαρρύνει την Κυπριακή Δημοκρατία να επανεξετάσει την πολιτική της επί του θέματος του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη στην Ευρώπη (PFP) και να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης ένταξης στον PFP. Η τροπολογία ανήκει στον κύπριο ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκη Μάτση, ο οποίος εξέδωσε επί του θέματος σχετική ανακοίνωση.
Ρωσία και Ελβετία
Στην ίδια τροπολογία Μάτση καλούνται τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ (μεταξύ των οποίων και η Τουρκία) να αποφύγουν τη χρήση βέτο προκειμένου να αποτρέψουν κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενταχτούν στο ΝΑΤΟ. Η τροπολογία Μάτση με αριθμό 242 ετέθη επί της έκθεσης του Άρι Βάτανεν με θέμα τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνουμε ότι στον PFP ανήκουν, εκτός των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών, η Ελβετία και η Ρωσία.
«Κακές γλώσσες»
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση Μάτση, ο ίδιος ο κύπριος ευρωβουλευτής θεωρεί ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει να διευκολύνει την κυπριακή κυβέρνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφεύγοντας τις όποιες απομονωτικές τάσεις, υποβάλλοντας αίτηση ένταξης στον PFP και εξουδετερώνοντας, ταυτοχρόνως, τις “κακές γλώσσες”, που ισχυρίζονται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συνυπεύθυνη με την Τουρκία για τα προβλήματα που δημιουργούνται εντός του αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ». Επιπροσθέτως, ο κ. Μάτσης υποστηρίζει ότι «με το δεύτερο σκέλος της τροπολογίας η Τουρκία βρίσκεται, πλέον, σε δύσκολη θέση εφόσον η Ευρωβουλή την καλεί να αποφύγει την άσκηση βέτο επί κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η Κύπρος, εφόσον αυτά θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Κατ’ αναλογία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να μην προβάλει τα όποια εμπόδια σε περίπτωση αίτησης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ».
Άρνηση Χριστόφια
Η κυπριακή κυβέρνηση διαφωνούσε με την τροπολογία επειδή, όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη Μόσχα, ενόσω είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρόκειται να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ και προφανώς στον PFP. Ως αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής πολιτικής της Κύπρου κατόπιν αιτήματος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς η τροπολογία ετέθη σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, παρότι είχε ψηφιστεί διά χειρός. Η Αριστερά αμφισβήτησε τη διά χειρός ψηφοφορία και το αποτέλεσμα ήταν 43 υπέρ και 20 εναντίον.
Γενική στήριξη
Η τροπολογία, όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Μάτσης, στηρίχθηκε στην ουσία από ευρωβουλευτές σχεδόν όλων των πολιτικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το σύνολο της έκθεσης Βάτανεν θα τεθεί για τελική έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντός του Φεβρουαρίου. Απόδειξη της γενικότερης αποδοχής που έχει η θέση Μάτση για ένταξη της Κύπρου στον PFP συνιστά το γεγονός ότι ο κ. Μάτσης ευχαριστεί όσους στήριξαν την τροπολογία και ιδιαίτερα τους συναδέλφους του Γιαννάκη Κασουλίδη και Μάριο Ματσάκη για τη συνεργασία τους, καθώς και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου για την όλη θετική του στάση. Στην πραγματικότητα ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ είναι μειονότητα στο κυπριακό κομματικό σκηνικό, αφού ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, Ευρωπαϊκό Κόμμα, Οικολόγοι, δηλαδή όλοι πλην
ΑΚΕΛ, τάσσονται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στον PFP.
Διπλωμάτες και υπουργοί
Η ένταξη της Κύπρου στον PFP θεωρείται σημαντική, διότι τώρα οι αξιωματικοί, οι διπλωμάτες και οι υπουργοί της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείπουν τις αίθουσες και να εισέρχονται οι Τούρκοι συνάδελφοί τους, όταν συζητούνται διαβαθμισμένες πληροφορίες ΝΑΤΟ – ΕΕ. Η θεραπεία και κατ’ επέκταση η ισότιμη συμμετοχή της κυπριακής κυβέρνησης στους αμυντικούς θεσμούς της ΕΕ μπορεί να συμβεί με την ένταξη της Κύπρου στον PFP, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Μάλτας, η οποία ήταν προ μηνών στην ίδια θέση με την Κύπρο. Όμως, εντάχθηκε στον PFP και τώρα συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις χωρίς πρόβλημα. Τώρα, συμμετέχει κανονικά.
Απομόνωση
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατηγορείται στην Κύπρο ότι δεν υποβάλλει αίτηση ένταξης στον PFP λόγω της κομμουνιστικής του ταυτότητας. Όμως, με την πολιτική του αυτή κατηγορείται ότι αφήνει την Τουρκία και τη Βρετανία να ελέγχουν γεωστρατηγικά την Κύπρο, μειώνοντας τον ρόλο της εντός του αμυντικού βραχίονα της ΕΕ, οδηγώντας την ταυτόχρονα προς την απομόνωση, εφόσον δεν μπορεί επαρκώς να συμμετάσχει εκτός των άλλων στην εμβάθυνση των σχέσεων ΝΑΤΟ – ΕΕ, όπως έχει αποφασίσει ήδη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο.