Κάτω από 600 ευρώ τον μήνα παίρνει το 60% των συνταξιούχων στη χώρα μας

«Η πραγματικότητα σε σχέση με το επίπεδο της κύριας σύνταξης για 1.390.000 περίπου συνταξιούχους όλων των Ταμείων, πλην του ΟΓΑ και του Δημοσίου, ήταν για το 2008 η ακόλουθη:

• Η μέση γενική κύρια σύνταξη διαμορφώθηκε στα 655 ευρώ.

• Η μέση κύρια σύνταξη λόγω γήρατος διαμορφώθηκε στα 752 ευρώ.

• Η μέση κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας διαμορφώθηκε στα 535 ευρώ.

• Η μέση κύρια σύνταξη λόγω θανάτου διαμορφώθηκε στα 498 ευρώ.

Τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις (βλέπε πίνακα) οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:

– Τρεις στους δέκα συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη κάτω από 450 ευρώ.

– Έξι στους δέκα έχουν κύρια σύνταξη μικρότερο των 600 ευρώ.

– Μόλις δεκαπέντε στους εκατό έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1050 ευρώ.

Για τους 850.000 περίπου συνταξιούχους του ΟΓΑ (βλέπε πίνακα), η μέση σύνταξη (περιλαμβάνονται βασική, πρόσθετη και κύρια) ήταν 413 ευρώ περίπου.

Τα παραπάνω στοιχεία τα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) Γ. Κουτρουμάνης στο Συνέδριο του Κέντρου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών με θέμα «Ενεργός Γήρανση και Δημογραφική Αλλαγή στην ΕΕ – Η περιφερειακή διάσταση» που οργανώθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο γνωστός συνδικαλιστής σκιαγράφησε το προφίλ των συνταξιούχων και των συντάξεων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, λέγοντας ότι «το συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε είναι ότι στο σύνολο των συνταξιούχων όλων των Ταμείων (μαζί με τον ΟΓΑ), που ανέρχονται σε 2.250.000 περίπου, οι 1.550.000 (ποσοστό 69%) έχουν εισόδημα από συντάξεις ΕΚΑΣ μικρότερο των 750 ευρώ τον μήνα περίπου. Υπογράμμισε δε ότι «οι πολιτικές για την ενεργό γήρανση είναι μια σαφώς πιο δύσκολη υπόθεση στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, ωστόσο δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν».


Σχολιάστε εδώ