Θωρακίζεται το Αιγαίο με τους νέους εξοπλισμούς

Ελλάς – Γαλλία ΚΑΙ αμυντική συμμαχία. Κ. Καραμανλής και Ν. Σαρκοζί προχωρούν στη θωράκιση των συνόρων μας στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία, η οποία τον τελευταίο καιρό δείχνει να ενδιαφέρεται για… περιπέτειες. Με μια ξαφνική ανακοίνωσή του την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Β. Μεϊμαράκης ενεργοποίησε απόφαση του ΚΥΣΕΑ και ότι ξεκινούν συνομιλίες με τη Γαλλία για την προμήθεια έξι νέων φρεγατών τύπου Fremm και 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης Super Puma, που κρινόταν απαραίτητη και αναγκαία. Η ανακοίνωση έγινε με εντολή του Κ. Καραμανλή και στην ουσία «σφραγίζει» την ελληνογαλλική συνεργασία και στον αμυντικό τομέα θωρακίζοντας τα σύνορά μας απέναντι στην Τουρκία. Δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι «ο Σαρκοζί εγγυάται τα σύνορά μας». Κατά περίεργο τρόπο… δυσαρεστήθηκε το ΠΑΣΟΚ και η εκπρόσωπός του Βάσω Παπανδρέου που είπε ότι αν γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση θα… αναθεωρήσει τη συμφωνία! Προφανώς οι ΗΠΑ έδειξαν αμέσως την ενόχλησή τους…

Η απόφαση αυτή του Κ. Καραμανλή –που είχε «μαζί του» τον Ν. Σαρκοζί και στο «βέτο» που έθεσε στο Βουκουρέστι για το Σκοπιανό– είναι ναι μεν πολιτική απόφαση, αλλά παράλληλα και επιχειρησιακή, αφού τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης θα παραδοθούν μέσα στη χρονιά, δηλαδή θα καλύψουμε ένα σημαντικό κενό που υπάρχει σήμερα και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί η Άγκυρα.

«Το τελευταίο ΚΥΣΕΑ έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι συνομιλίες Ελλάδας και Γαλλίας για την προμήθεια μέσω διακρατικής συμφωνίας 6 φρεγατών τύπου Fremm που κατασκευάζονται από τη γαλλική Armaris» είπε ο κ. Μεϊμαράκης σε δημοσιογράφους. «Επίσης με τη Γαλλία συζητείται η προμήθεια 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης τύπου Super Puma» πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως μετέδωσε στη συνέχεια το Reuters, Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι η Γαλλία βρίσκεται σε άτυπες συνομιλίες με την Ελλάδα για την προμήθεια του μαχητικού αεροσκάφους νέας τεχνολογίας τύπου Rafale, που κατασκευάζει η εταιρεία Dassault Aviation. Ανταγωνιστής του Rafale είναι το γερμανικής κατασκευής Eurofighter και το F-16 που κατασκευάζει η αμερικανική Lockheed Μartin.


Σχολιάστε εδώ