Η κρίση λύνει τα χέρια – και λυτρώνει!

Μερικές παρατηρήσεις για την πολιτική κατάσταση και τις προοπτικές της:

= Πρώτον, η ΝΔ δεν έχει κανέναν λόγο να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές ως τον Ιούνιο:

– Αν στις σφυγμομετρήσεις εξακολουθεί να υστερεί πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες, τότε δεν έχει κανέναν λόγο να επιλέξει, με δική της πρωτοβουλία, εκλογές που θα τις χάσει.

– Αν πάλι, μειώσει πολύ τη διαφορά ή την αντιστρέψει, τότε και πάλι δεν έχει λόγο να πάει σε πρόωρες εκλογές. Διότι ακόμα κι αν βγει μπροστά η ΝΔ, με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο θα προκύψει ακυβερνησία.

Στην καλύτερη περίπτωση για τη ΝΔ, αν γίνουν βουλευτικές εκλογές άμεσα, θα προκύψει ακυβερνησία. Χώρια που υπάρχει και η χειρότερη περίπτωση…

Όμως, τον Ιούνιο θα γίνουν, έτσι κι αλλιώς, ευρωεκλογές. Αν η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ έχει συρρικνωθεί, τότε αμέσως μετά θα ξεσπάσει σοβαρή κρίση μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Οπότε η ΝΔ, θα κυβερνά στο εξής με σπαρασσόμενη –ή και διασπασμένη– την αντιπολίτευση.

Αν δεν κάνει άμεσα εκλογές ο Κώστας Καραμανλής, αρκεί να μειώσει αισθητά ή να αντιστρέψει τη διαφορά ως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Με τον ανασχηματισμό ήδη μείωσε τη διαφορά. Με ορισμένα διορθωτικά μέτρα, όπως η αποκατάσταση του αφορολόγητου ορίου (στα μπλοκάκια), η διαφορά θα μειωθεί κι άλλο.

«Επιτήρηση» δεν πρόκειται να επιβληθεί ουσιαστικά, αφού 11 στις 15 χώρες της Ευρωζώνης ξεπερνούν το όριο του 3% για το έλλειμμα, ενώ οι περισσότερες το ξεπερνούν κατά πολύ περισσότερο (5%, 8%, ακόμα κι 11%) απ’ ό,τι η Ελλάδα (3,7%).

Η σημερινή κυβέρνηση –και εξαιτίας της διεθνούς κρίσης– έχει πολύ μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια απ’ όσα είχε προηγουμένως.

= Δεύτερον, ωριμάζουν οι συνθήκες για να γίνει σύγκρουση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με το τραπεζικό καρτέλ.

Ήδη συνειδητοποιείται διεθνώς ότι για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα απαιτείται σύγκρουση των κυβερνήσεων με τους τραπεζίτες! Για να σωθεί η πολιτική τάξη της Ευρώπης, χρειάζεται να συγκρουστεί με τη «δεσπόζουσα θέση» των τραπεζών. Κι αυτό ήδη συμβαίνει…

Ήδη στη Γαλλία ο Σαρκοζί είπε στους τραπεζίτες:

– Είτε θα κάνετε αυτό που σας λέω με τη θέλησή σας είτε θα σας αναγκάσω να το κάνετε με το στανιό.

Στη Βρετανία ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε δημόσια ότι η συμπεριφορά των τραπεζών του είναι… απεχθής!

Όλα αυτά προμηνύουν δραστικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στον τραπεζικό χώρο. Και θα συμβούν πολύ σύντομα. Αν συμβούν παντού αλλού, θα συμβούν και στην Ελλάδα. Έτσι ο Καραμανλής θα πιστωθεί και τη σύγκρουση με τους τραπεζίτες.

Μια σύγκρουση με το τραπεζικό καρτέλ θα εκτονώσει μεγάλο μέρος της κοινωνικής οργής και θα προκαλέσει άμεση ανακούφιση στην κοινωνία. Θα πρόκειται για αληθινή σεισάχθεια: Από τη μείωση των δανειακών δόσεων των νοικοκυριών θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση στο διαθέσιμο εισόδημά τους κατά αρκετές εκατοντάδες ευρώ τον μήνα!

Το άλλο παράδοξο, λοιπόν, είναι ότι η κυβέρνηση σήμερα -και εξαιτίας της κρίσης- έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ελέγχου των τραπεζιτών, απ’ ό,τι είχε προηγουμένως.

= Τρίτον, στην κοινή γνώμη (και στον πολιτικό κόσμο της χώρας) ωριμάζει πια η ιδέα για την κατάργηση του νομικού και θεσμικού εκτρώματος που ονομάστηκε μεταπολιτευτικά «πανεπιστημιακό άσυλο». Αυτό θα επαναφέρει την ασφάλεια στα κέντρα των πόλεων και θα αλλάξει το προφίλ της χώρας διεθνώς. Το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθεί και το διεθνές κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Αν αποκατασταθεί η ηρεμία στα κέντρα των πόλεων, το spread του ελληνικού διεθνούς δανεισμού θα πέσει κάτω από τις 170 μονάδες βάσης (από τις 300 και πλέον σήμερα). Κι αυτό θα το πιστωθεί επίσης η κυβέρνηση – αυτήν τη φορά και με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είτε θα στηρίξει την πρωτοβουλία είτε θα διασπαστεί για το ζήτημα.

Η κυβέρνηση λοιπόν -και εξαιτίας της κρίσης- έχει και πολιτικά περιθώρια να κάνει τις απαραίτητες τομές που δεν τολμούσε πριν ούτε να τις σκεφτεί. Και διαθέτει πλέον «στηρίγματα» που πριν δεν είχε.

Η επαναφορά του αφορολογήτου, η σύγκρουση με τους τραπεζίτες και η κατάργηση του ασύλου, έχουν πλέον μηδενικό κόστος και πολύ μεγάλο όφελος – πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό.

Όλα αυτά αρκούν όχι απλώς να μειώσουν δραστικά τη διαφορά των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις, αλλά να την εξαλείψουν ή και να την αντιστρέψουν ως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Δεν χρειάζονται, λοιπόν, πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Μόνον οι εχθροί του Καραμανλή τον «σπρώχνουν» σε εκλογές σήμερα:

– Το ΠΑΣΟΚ για να μην προλάβει να αντιστρέψει το κλίμα.

– Οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του δεν θέλουν να αντιστρέψει το κλίμα, γιατί τότε ενταφιάζονται οι δικές τους φιλοδοξίες να τον διαδεχθούν άμεσα.

– Και οι λεγόμενοι «νταβατζήδες» σπρώχνουν σε ακυβερνησία, διότι μόνο με αδύναμες κυβερνήσεις μεγιστοποιείται η δική τους –εξωθεσμική– εξουσία.

Για πρώτη φορά –και λόγω της κρίσης– ο Καραμανλής έχει την ευκαιρία, με μερικές απλές κινήσεις να νικήσει όλους τους αντιπάλους του μαζί – αντιπολιτευόμενους και εσωκομματικούς, θεσμικούς και εξωθεσμικούς, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Ν.Ζ.


Σχολιάστε εδώ