Ενημερώνει η Ομογένεια τον Μπαράκ Ομπάμα για τα εθνικά μας θέματα

Την αναθεώρηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος ζήτησε ο συντονιστής ΣΑΕ περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, σε επιστολή του προς τον Μπαράκ Ομπάμα με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του ως 44ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, γερουσιαστής του Ροντ Άιλαντ που θεωρείται από τους πολλά υποσχόμενους νέους Δημοκρατικούς πολιτικούς ελληνικής καταγωγής, δήλωσε στο «ΠΑΡΟΝ» ότι από τα πρώτα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που θα επιδιώξουν να προωθήσουν είναι η άρση των εμποδίων για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο «Visa Weaver Program» (ταξίδι στις ΗΠΑ χωρίς βίζα).

Ο κ. Ραπτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, όπως είναι ασφαλή διαβατήρια, μικρός αριθμός αιτήσεων βίζας που απορρίπτονται κ.λπ. ώστε «να μη συντρέχει κανένας απολύτως λόγος για να αρνούνται οι ΗΠΑ να εντάξουν και την Ελλάδα στο πρόγραμμα, όπως έχουν ήδη κάνει για τις άλλες 24 χώρες της ΕΕ». Πηγές της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ερμήνευαν την άρνηση του απελθόντος Προέδρου, Μπους, να εντάξει την Ελλάδα στο «Visa Weaver» σε λόγους αντεκδίκησης επειδή προέβαλε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τους όποιους λόγους είχε ο κ. Μπους, οι ομογενείς που βρίσκονται πλησίον του νέου Προέδρου, αλλά και όλοι όσοι ασκούν επιρροή μέσω των λόμπι, όπως οι πέντε ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακοί γερουσιαστές και οι περίπου πενήντα ελληνοαμερικανοί πολιτειακοί γερουσιαστές και βουλευτές, αποτελούν ικανότατο λόμπι στις ΗΠΑ, το οποίο, μέσα στο πλαίσιο του αμερικανικού Συντάγματος και των νόμων, μπορεί να προωθήσει τα εθνικά μας θέματα «αρκεί να σοβαρευτούμε και να αποφασίσουμε εμείς το τι ακριβώς θέλουμε να επιτύχουμε», όπως επισήμανε ο ελληνοαμερικανός πολιτικός, πρώην πρόεδρος της Βουλής του Νιου Χαμσάιρ, Κρις Σπύρου.

Ο κ. Σπύρου υπήρξε πρωτεργάτης της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον και, στη συνέχεια, στην κοινή προσπάθεια για τη νίκη των Δημοκρατικών. Από τις ΗΠΑ όπου βρέθηκε για την ορκωμοσία του Προέδρου και την ανάληψη από τη Χίλαρι Κλίντον, των καθηκόντων της υπουργού των Εξωτερικών, δήλωσε στο «ΠΑΡΟΝ» ότι έχει ήδη καταστήσει ενήμερη την κ. Κλίντον πάνω στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που ενδιαφέρουν τη χώρα μας.

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα, όπως δήλωσε ο συντονιστής ΣΑΕ ΗΠΑ, κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος, «προσβλέπει στην αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν αγνόησε την Ιστορία και πυροδότησε αντιθέσεις στα Βαλκάνια, συμβάλλοντας στην αποσταθεροποίηση της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ειδικότερα, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στην παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, στην κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στις περιπτώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Σχολής της Χάλκης, στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.


Σχολιάστε εδώ