Διευκόλυνση Αράπογλου σε Τούρκο μεγιστάνα!

Την ώρα που οι τράπεζες «πνίγουν» τις ελληνικές επιχειρήσεις με υψηλά κόστη δανεισμού και χορηγήσεις με το… σταγονόμετρο, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έκρινε σκόπιμο να χορηγήσει μέσω της θυγατρικής της στο Λονδίνο δάνειο 40 εκατ. δολαρίων (περί τα 32 εκατ. ευρώ) σε μια κονσερβοποιία της βιομηχανικής δυναστείας Κοτς, με ισολογισμό που θα προκαλούσε… πονοκεφάλους σε κάθε τραπεζίτη!

Το δάνειο, όπως ανακοινώθηκε από τη δανειολήπτρια εταιρεία TAT Konserve, χορηγήθηκε με αρκετά ευνοϊκούς όρους (τελικό επιτόκιο, περίπου, 6,5%), σε μια περίοδο που ακόμη και η ίδια η διοίκηση της Εθνικής ομολογεί ότι έχει «παγώσει» η θυγατρική της στην Τουρκία, Finansbank, την παροχή νέων δανείων, με χορηγήσεις μόνον 600 εκατ. λιρών στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, έναντι 4,2 δισ. λιρών στο 9μηνο του περασμένου χρόνου.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από όλες τις τράπεζες με θυγατρικές στην ευρύτερη περιοχή να δίνουν νέα δάνεια μόνον εάν έχουν αντίστοιχου ύψους νέες καταθέσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η διοχέτευση πολύτιμης ρευστότητας από την ελληνική οικονομία στις οικονομίες των γειτονικών κρατών.

Το ερώτημα των… 32 εκατ. ευρώ προς τη διοίκηση του κ. Τ. Αράπογλου είναι με ποια τραπεζικά κριτήρια χορηγήθηκε το συναλλαγματικό δάνειο στην TAT από την NBG Λονδίνου, τον επενδυτικό βραχίονα της ΕΤΕ στη «μητέρα» των κεφαλαιαγορών.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Π», αντλώντας στοιχεία από τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της TAT (στοιχεία α’ εξαμήνου 2007), η εταιρεία του Ομίλου Κοτς φαίνεται να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, αν δεν χαρακτηρίζεται ήδη ως προβληματική.

Οι συσσωρευμένες ζημίες της εταιρείας πλησιάζουν τα 90 εκατ. λίρες, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται μόλις σε 77 εκατ. λίρες. Τα κέρδη α’ εξαμήνου 2007, που εμφανίζονται ανέρχονται σε 4,5 εκατ. λίρες, ενώ οι βραχυπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες ξεπερνούν τα 125 εκατ. και οι μακροπρόθεσμες οφειλές τα 61 εκατομμύρια λίρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΑΤ εντάσσεται στον όμιλο του Τούρκου δισεκατομμυριούχου Ραχμί Κοτς, ο οποίος πλησιάζει τα ογδόντα και έχει παραμείνει σε θέση επίτιμου προέδρου, παραχωρώντας τη διοίκηση στον μεγαλύτερο γιο του.

Η «στρατιά» των 350…

Σε 350 θέσεις-κλειδιά της Εθνικής έχουν τοποθετηθεί ισάριθμοι καλοπληρωμένοι ειδικοί σύμβουλοι της διοίκησης Αράπογλου, παραγκωνίζοντας στελέχη που έχουν υπηρετήσει επί σειρά ετών την Εθνική.

Αυτό κατήγγειλε εκ νέου ο Σύλλογος Εργαζομένων της τράπεζας, με παρέμβαση στην τελευταία Γενική Συνέλευση των μετόχων, ενώ ο κ.

Αράπογλου άφησε με την απάντησή του να εννοηθεί ότι από το εσωτερικό της τράπεζας δεν μπορούσε να αντλήσει αρκετά ικανά στελέχη για να συγκροτήσει τη διοικητική του ομάδα, σαν να ήταν η κορυφαία ελληνική τράπεζα «φυτώριο» ανικανότητας και παντελώς αναποτελεσματική στην «παραγωγή» στελεχών.


Σχολιάστε εδώ