Διάλογος και αλήθεια

Σύμπτωση είναι βέβαια που στη γλώσσα μας ο θάνατος αρχίζει με -«θα».

Δεν είναι όμως σύμπτωση τα δραματικά γεγονότα που μόλις πρόσφατα ζήσαμε και που δείχνουν πως κάτι αλλάζει πλέον γύρω μας και πως μακρύς και δύσκολος θα είναι ο χρόνος ώσπου να γεννηθεί το καινούργιο.

Το καινούργιο με τις δικές του απαιτήσεις, τους δικούς του καλύτερους κοινωνικούς όρους, τις δικές του νέες αξίες.

Τις αξίες που προτρέπουν και υποχρεώνουν όλα όσα μας πληγώνουν και μας θυμώνουν να τα βάλουμε πλέον στην άκρη σε αυτήν την τραχιά και κακομαθημένη κοινωνία μας.

Γιατί αυτή η βίαιη κοινωνική αναστάτωση που ζήσαμε ίσως να μην είναι μόνον μια προβοκάτσια.

Ίσως στο υπέδαφος να υπάρχει πολύς θυμός και απόγνωση που αναζητούν τη δική τους γονιμότητα, που απ’ όλους μας όμως εξαρτάται η κατεύθυνση και το περιεχόμενό της.

Αυτή λοιπόν η δύσκολη και επικίνδυνη συγκυρία και εποχή, μόνο με καθαρό διάλογο και έντιμη επικοινωνία μπορεί να βρει τη δημοκρατική της σύνθεση και τη νέα της συνισταμένη. Έναν διάλογο συνεξήγησης ανάμεσα στους πρώτους και τους έσχατους, ανάμεσα στους ρεαλιστές και τους ονειροπόλους, ανάμεσα στους νέους και τα κόμματα, απαιτώντας και το ευκταίο μαζί με το εφικτό, εκεί όπου ορίζεται και ασκείται η τέχνη της πολιτικής και της εξουσίας. Έναν διάλογο όλων με όλους, χωρίς κομπασμούς, χωρίς μπλόφες, χωρίς από καθ’ έδρας ύφος, χωρίς εγωισμούς και τσαμπουκά εξουσίας.

Ο εχθρός δεν είναι μόνον έξω από τον τόπο μας αλλά είναι και μέσα μας.

Είναι μέσα στα αφυδατωμένα μας κύτταρα, που δεν γεμίζουν πλέον με τα μερεμέτια της διαχείρισης και τα φτιασίδια του ευδαιμονισμού, αλλά ζητούν πλέον κάτι περισσότερο, κάτι καλύτερο, κάτι άλλο.

Πριν λοιπόν αυτό το κάτι άλλο χρειαστεί να καταστρέψει για να γεννηθεί, ας ανοίξουμε όλοι το μυαλό και την ψυχή μας να μπει ο φρέσκος αέρας της άδολης κραυγής, που δεν μπορούν να της αλλοτριώσουν τους νεανικούς αισθητήρες οι κατ’ επάγγελμα ευήκοοι του δίκαιου αγώνα τους.

Κι ας ακούσουμε, όχι γιατί δεν γνωρίζουμε, αλλά γιατί δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει.

Διάλογος λοιπόν, ζεστή ματιά, νιώσιμο και ειλικρίνεια.

Απόλυτη ειλικρίνεια.

Διάλογος ταπεινός, ευπροσήγορος και ουσιαστικός γιατί οι καιροί πάνε να γίνουν πολύ δύσκολοι.

Διάλογος, γιατί ίσως οι καιροί δεν περιμένουν άλλο, αφού τόσο προειδοποιητικά και έντονα μας δείχνουν πόσο εύκολα το απρόβλεπτο γίνεται πιθανό όταν στη θέση της ποσότητας δεν βάζουμε και μια άλλη ποιότητα ζωής.

Μια ποιότητα ευθύνης, ευαισθησίας και σεβασμού.


Σχολιάστε εδώ