Διάδρομοι και Ψίθυροι

Πόλεμος εν όψει στον τραπεζικό κλάδο. Πειραιώς εναντίον Deutsche Bank, και να που κάποιος τα βάζει με ξένο οίκο για το «καυτό» θέμα των αξιολογήσεων εισηγμένων τίτλων. Αφορμή η υποβάθμιση της σύστασης για την Τράπεζα Πειραιώς (και την Τράπεζα Κύπρου) στην οποία προχώρησε στην τελευταία έκθεσή της η γερμανική τράπεζα. Η Πειραιώς επικαλείται λανθασμένα στοιχεία της Deutsche και κάνει λόγο για αυθαίρετες υποθέσεις και σοβαρά λάθη στην έκθεση, τα οποία «οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και δεν εξυπηρετούν την αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού». Το… ζουμί όμως βρίσκεται στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, εκεί όπου η Τράπεζα Πειραιώς επιφυλάσσεται να προσφύγει με νομικές ενέργειες στα δικαστήρια και ζητά τη διερεύνηση πρόσφατων συναλλαγών παραγώγων επί της μετοχής της!

Στην ίδια έκθεση πάντως ο γερμανικός οίκος αναβαθμίζει τη σύστασή του για την Eurobank, την Alpha Bank και τη Marfin Popular Bank, ενώ διατηρεί τη σύστασή του για την Εθνική Τράπεζα. Επίσης, συστήνει στους πελάτες της να πουλήσουν («sell») τυχόν μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας που διατηρούν ακόμη στα χαρτοφυλάκιά τους, αλλά εδώ δεν διαφέρει αυτή της η σύσταση από παλαιότερες για τον συγκεκριμένο τίτλο.

Πάντα στον τραπεζικό κλάδο -εξάλλου είναι και ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής, έστω αρνητικός, σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες- κυκλοφόρησαν κι άλλες εκθέσεις ξένων οίκων, μόνο που αυτές ήταν επικεντρωμένες στη μετοχή της Εθνικής. Πρώτη η Dresdner λοιπόν μιλάει για θετικά νέα και συστήνει αγορά του τίτλου, ενώ ακόμα πιο «θερμή» στις κρίσεις της για τη μετοχή εμφανίζεται η UBS, η οποία αναγορεύει τον τίτλο της τράπεζας στην κορυφαία της επιλογή (top pick).

Ανακατατάξεις στον ασφαλιστικό κλάδο; Τα λέγαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες ότι έχουμε ξεχάσει τον κλάδο. Δεν τον έχουν ξεχάσει όμως οι ενδιαφερόμενοι, με πρώτους τους ιθύνοντες του ομίλου Marfin. Οι ειδικοί λένε πως θα έχουμε σύντομα κι άλλα νέα από εισηγμένη του κλάδου. Οψόμεθα!

Ομοίως, εξελίξεις αναμένονται και για τον κλάδο Υπηρεσιών Υγείας. Αφορμή για να τον… θυμηθούμε ήταν η ανακοίνωση συμφωνίας συνεργασίας του Ιατρικού με το Ερρίκος Ντυνάν. Στο Ιασώ «τρέχουν» την υπόθεση με το νέο μαιευτήριο των νοτίων προαστίων και γενικώς ο κλάδος θα μας δώσει ειδήσεις στο μέλλον. Ίσως μάλιστα και στο εγγύς…

Οι Μινωϊκές πουλάνε πλοίο της Αδριατικής. Η ΣΑΟΣ άλλαξε διευθύνοντα σύμβουλο. Προετοιμαστείτε για «καυτή» άνοιξη και καλοκαίρι στην ακτοπλοΐα. Καραμπόλες που έχουν να δουν τα μάτια μας…

ΟΠΑΠ: Επέκταση εν όψει για τον Οργανισμό, που φέρεται να κερδίζει το… στοίχημα της Τουρκίας! Τώρα, βέβαια, κατά πόσον θα ξεκαθαρίσει εύκολα με τα ανοικτά μέτωπα στην εγχώρια αγορά, αυτό είναι άλλο θέμα…

Πάντως η εβδομάδα αυτή ήταν αδιαμφισβήτητα η εβδομάδα της Deutsche Bank. Οι Γερμανοί, πέρα από τις εκθέσεις τους, δημοσιοποίησαν και κάποιες κινήσεις τους, όπως η μείωση του ποσοστού τους στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Τώρα κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 5%.


Σχολιάστε εδώ